Reklama

Reklama

Generálové ve válce

(seriál)
Velká Británie, 2009, 51 min

Hrají:

Nicholas Rowe (vypravěč), Adolf Hitler (a.z.), Erwin Rommel (a.z.), Friedrich Paulus (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Tento dokument vyzdvihuje strategická rozhodnutí generálů na obou válčících stranách, jejich snahu chytrostí a zvolenou taktikou porazit jeden druhého v boji. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně netypický dokumentární seriál o velkých střetech velkých vojevůdců - BTW nepleťte si ho se Soubojem Vojevůdců:) Narozdíl od něj totiž Souboj Generálů kromě více či méně suchých popisů bitev a tažení oživuje "látku" kromě hraných záběrů s ústředními postavami a nějakými těmi více nebo méně kritickými hodnoceními jejich osob z dnešního pohledu především vojenskými reáliemi. Jde jednak o popisy výzbroje a výstroje, ale i třeba o takové věci jako úroveň lékařské péče na té které straně, nebo o proviant (testovaný na lidech:)). Sice občas trochu přehání, když z toho či onoho dovozuje výhodu, která mohla mít rozhodující úlohu, ale rozhodně je to pro fanouška historie přidaná hodnota. No a pak tu taky mají cool vypadající mapy bitev:) Naprostá spokojenost, 80%. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, po informační stránce bych dal čtyři hvězdy, protože o každé z bitev by se dalo říci více, ale základy + něco k nim se tam dozvíte. Ale ta vizuální stránka je bezkonkurenční, opravdu povedená. HODNOCENÍ: 90% (5*) ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Dokumentární cyklus, který Prima COOL vysílá pod názvem "Souboj generálů" má vysokou didaktickou hodnotou, kdy dobové záběry střídá i rozbor situace, výzbroje, taktiky a dalšího. Rozhodně lze doporučit každému, kdo se o historii, zejména 2. sv. války zajímá, ale i studentům a dalším. Škoda, že doposud je asi jen 6 epizod, neboť i velmi významných událostí během 2. sv. války bylo podstatně více, např. "obrat před Moskvou", propásnutí příležitosti spojenců u Anzia a další, zejména na východní frontě, ale třeba i operace Market Garden. Bylo by velmi přínosné, kdyby stávajícím způsobem tvůrci zpracovali i tyto další velmi významné a často přelomové operace. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama