Cesta na severozápad

Northwest Passage

'Northwest Passage' (Book I -- Rogers' Rangers)

(USA)

Western / Dobrodružný / Drama / Romantický

USA, 1940, 126 min

Oscar 1 nominace: Kamera(7.4.2004)

Rangers Forever!!! Maličko zpopularizovaná pověst o dobývání krajiny Velkých Jezer, drobný historický exkurz a spousta legendárních historek o správných chlapech spojená v jeden celek, tak aby lid myslel na světlé okamžiky historie a ne na válku. Tomu všemu ale vévodí opravdu skvělý Spencer Tracy, který se podle slov jedné hlavní postavy stal legendou...(20.4.2003)

Nebývale realistický náhled, typicky vidorovská režie a krásný příběh o síle lidské povahy, nezdolnosti ducha a starých dobrých časech indiánských válek. To přepadení indiánského tábora muselo být na tehdejší dobu možná až moc kruté, ale alespoň trošku poodhaluje skutečnou dobu britsko -francouzských válek - Cooper to není.(25.4.2005)

• RHK

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/.(17.6.2010)

Asi před půl rokem jsem četl monografii profesora Opatrného - Válka mohykánů, pojednávající o sedmileté válce v Americe, která obsahuje i docela podrobné zmínky o majoru Rogersovi a jeho harcovnících, jak Opatrný rangery nazývá. Díky tomu, že mě Rogers a jeho partička zaujali jsem se dostal i k tomuto filmu. Celou dobu sledujeme, jak rangeři pochodují a pochodují a pochodují (pak efektivně přebrodí jednu divokou řeku) a pak zase pochodují a pochodují a pochodují a první a vlastně jediná, ale za to skvěle natočená a napínavá akce přichází, když přepadnou indiánskou vesnici. A pak zase pochodují a pochodují a pochodují . . . No a tolik k příběhu. Ten mě tedy moc nezaujal. Za to mě zaujala postava majora Rogerse v podání Spencera Tracyho (jakoby z oka vypadl Kirku Douglasovi). Major je drsnej, přísnej ale férovej chlap. Taky si myslím, že filmu slušela barva. Černobílý by vynikl ještě méně.(22.9.2009)

Stejnojmenný román Kennetha Robertse (české vydání z roku 1948) mám doma a film je celkem slušným přepisem jeho první knihy (Rogersovi harcovníci). Druhá kniha (Cesta na severozápad) ukazuje postupný úpadek, až pád majora Rogerse na samé dno společnosti (jeho podstatná část se odehrává v Londýně).(5.3.2007)

Film je silně poplatný době svého vzniku, kde jsou původní obyvatelé představováni jak jen to nejhůř šlo. Vijimkou je tam postava na tu dobu nezvyklá, šílený ranger pojídající lidskou hlavu. Celkově se jedná o průměrný film, který ani v době vzniku nebyl moc vlídně přijat a tudíž plánovaný další dil byl stopnut.(5.6.2007)

Dal bych raději tři a půl. Tedy vcelku dobré. Knižní předloha Kennetha Robertse je ale nedostižná. Dodnes patří mezi moje nejoblíbenější čtení. Film zabírá jen část děje. Takový výsek. Ale dost to odpovídalo.(16.9.2009)

Kvalitní snímek o Rangerech, putujícími skrze drsnou přírodu za pomstou. Síla lidského ducha, touha po přežití a realistický pohled na tehdejší drsné časy. A k tomu skvělý Tracy.(18.9.2011)