Reklama

Reklama

Landův lektvar lásky

(TV film)
  • USA Landa's Elixir of Love

Obsahy(1)

Dokumentární film, ve kterém jeho tvůrci portrétují umělce Daniela Landu prostřednictvím divadelního představení Tajemství Zlatého Draka.  V brněnském Národním divadle měla na podzim roku 2008 premiéru hra Tajemství Zlatého Draka. Tento dokumentární film se nezaměřuje na hodnocení představení z hlediska umělecké kvality. Tvůrci dokumentu se snaží skrze tuto inscenaci prozkoumat proměnu jednoho z autorů divadelní hry Daniela Landy od "skinheadského barda" z počátku 90. let až po současnost, kdy spoluzakládá tzv. "Legii zlatého draka". Dřímá v něm, krom nezměrné energie, hrozba pramenící z jeho temné minulosti, nebo už je to jen "hvězdička showbusinessu"? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Pevně doufám, že autoři tohoto dokumentu budou vyhozeni z ČT případně neseženou už žádnou zakázku, protože to co předvedli je i na nízkou úroveň naší žurnalistiky síla. Škoda, že nenašli odvahu za celých 60 minut se divakům ukázat ani představit. Velmi dobře jim to nakonci řekl ten dělník, ze kterýho se snažili udělat blbce "měli by jste jít radši pracovat" Opravdu se mě z jejich práce udělalo špatně. Jo a ten cca dvacetiletej obtloustej chlapeček a současně samozavnej soudce morálky co se v životě zmůže akorát na kecy a soudy druhých, to byl fakt slušnej nedodělek. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Příliš objevný mi tenhle dokument nepřipadal, že je Landa manipulátor a že má mesiášské sklony, to je známo již dávno, zajímavé bylo snad jen jeho napojení na brněnskou radnici a propojení s lokální politikou ČSSD, tedy už ne jenom propojení politických a ekonomických elit, jak bylo zvykem, ale nově i elit showbyznysu. To je ona příslovečná chobotnice, nebezpečnější než jeho rasistická minulost/současnost či jeho kýčovitá image drsného mediálního vůdce... ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Dokument o tom, jak nejznámnější český agroskín, schizofrenik, sektář a mesiáš-samouk Daniel "Já-nic-já-muzikant" Landa uváděl v brněnském Národním divadle svou, z nedostatku přesnějších výrazů použijme výraz divadelní hru Tajemství zlatého draka. Z formálního hlediska jde o standardní středometrážní (díkybohu) televizní dokument, ale obsahově jde o podivohudnou směs absurdní komedie a děsivosti. _____Komické momenty: Titulek "umělec" pod jménem Daniela Landy. Vyprávění šatnářky o tom, jak na představení chodí skíni v kanadách, kteří pokorně poslouchají své kápy. Bezradnost Landových příznivců, když mají odpovědět na otázku, o čem hra je. A především zanícený projev samotného Landy na besedě s diváky, kde "po babicovsku" vysvětluje svou vlastní interpretaci "duchovního" obsahu hry. _____Děsivé momenty: Ukázky ze samotné hry - musel jsem si dát pod repráky kbelík, aby mi kapající patos nepromáčel koberec. Vystoupení dramaturga Dohnala, herce Petra Halberstadta, režiséra a šéfa činohry ND Plachého a brněnského primátora Onderky, zcela upřímně přesvědčených, že Landa je velký umělec, kterého tady potřebujeme, a že umí létat a měnit se v draka. _____Často zaznívají hlasy, že dokument je zmanipulován tak, aby tvůrci Tajemství zlatého draka vypadali jako blbci. Já se domnívám, že k tomu není třeba žádné manipulace, stačí jim dát do ruky mikrofon a namířit na ně kameru, což taky Erika Hníková udělala. Naopak, mnohem těžší by bylo natočit to tak, aby jako blbci nevypadali. To by nedokázal ani Michael Moore. Film je k vidění na webu ČT. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Intouš sprostě kleje, sází ganju do hlavy / Daneček se směje, showbusiness má zásady..“ Nic nesdělující, neobjektivní a neprofesionální lektvar dokumentaristiky. Obsahové hodnocení osciluje mezi odpadem a 5 hvězdami - záleží na tom, jak spasiteli v mikině Everlast zobete jeho pronárodně-mystickou činnost z ruky a jestli máte obsidián v ledvinách nebo v kapse. Nakonec ten vesnický stréc s pupkem uhodil jako jediný hřebíček na hlavičku. Všichni bychom se měli povznést, neřešit nesmysly a jít makat, abychom zabezpečili sebe a blízké. To je, oč tu běží a dobře to ví i mesiáš, co často bourá v rallye.. Taky jste cítili ten podtext, když si Landa v Subaru projížděl trať a hlásil: "Pravá 1." No ještěže neřekl: "Pravá 1, horizont 88 metrů.." ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Otázne podľa mňa je, či sa má vôbec nejaký dokument zaoberať podobnými typmi ľudí, levitujúcich pri jaskyniach Moravského krasu a schopných prevrátiť Česko hore nohami. Pretože v prípade, ak sa im dá aj negatívna publicita, platí známa veta Oscara Wildea: "Je úplne jedno, či sa o mne hovorí v dobrom alebo v zlom, hlavne, že sa hovorí." A nech sa na mňa nejaký Landa a jeho fanúšikovia nehnevajú, ale to čo predvádza má od umenia tak ďaleko, ako môj splachovací záchod. ()

paascha odpad!

všechny recenze uživatele

Sieg, sieg, lumeni, velepleš Srajda v dalším úletu? To už ho nemáte dost? Mám pocit, že existuje část národa, která by lysohlavovo hovno pozlatila a na nosítkách nosila kolem Vyšehradu jako svátost, kdyby tomu debilovi stálo za to se na ně vysrat! ()

666teen

všechny recenze uživatele

Prosím vás, já u toho trošku klimbal, co to tam chtěli ti Landovi kamarádi stavět v tom lomu? Koncentrák? Hotel? Kostel? Jo, a neukazovali tam jak Dan lítá? To jenom kecali, že jo? ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Formální zpracování dokumentu je mi celkem lhostejné, stejně jako neustálé mediální propírání Landovy minulosti. Podstatný byl pro mne obsah "Landova letkvaru lásky", který velice hezky zachytil jak osobnost titulní postavy, tak i vzorek jeho obdivovatelů (viz rozhovory s diváky odcházejícími z představení "Tajemství Zlatého Draka" :-)) ) a zejména rádoby intelektuálských komediantů a pozérů, kteří se na Landově popularitě různou formou přiživují. Výstižný a téměř vyčerpávající komentář: type_B. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Úvodní zpovědi jestli se Landa hlásí ke své minulosti se mi zdá plýtvání filmovým časem. Ti s alespoň troškou inteligence a zkušenostem vědí jak to je. Subkultury mládeže včetně punku a skinheads se opouštějí s výjimkou pár jedinců do 25 let věku. Landa se nyní zdá se věnuje subkultuře Tunning. Já bych také kdyby přišli třeba Číňani nezapřel svou minulost subkultur metal a folk, tramping apod. Líbili se mi komentáře toho brněnského sociologa a pobavili mě některé scény jako otázky typu "jaká byla myšlenka představení" či "co vám to dalo" divákům po skončení divadla. Nebo zpovídání tří nerudných vesničanů při opravě nějaké pumpy ona téma Landa načež během rozhovoru Landa přijel. Obsah a úroveň divadelního představení si z ukázek také dovedu domyslet. Ale Landu jako umělce- zpěváka uznávám. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Tak neinvenční zpracování si snad ani Landa nezasloužil. Pokud měl pořad posloužit jako propagace pestré umělecovy dráhy, budiž... I Aneta si na koncert Světlušky pozvala Horáčka, který potřeboval nalákat na Kudykam a v Super Star dokonce sám Michal David zanotoval Děti ráje. Umělci si musí zajistit nějak reklamu... ()

cunesk8

všechny recenze uživatele

Hodnotit dokument nemá cenu, jelikož jsem nějak nepobral o co tam šlo. Landa = levitující vlastenecky sektář (že je nacionální magor se ví už přes 20let a do teď se nic nezměnilo). Ti 2 šašci z toho divadla, to fakt jako nevim co to bylo, jeden co si hraje na intelektuála a jedinné co z něho vypadlo, asi tak 2 krabky cigaret co vykouříl za ty 2 minuty slávy v TV a když promluvil vypadlo z něho nějaké nelogické inteligentní hovno a tom druhém tupci némá cenu ani mluvit. Takových exotů bylo v dokumentu víc ( zájezd z Ivančič ( krom 2 bab), lidí z města, kamáradi z divadla....) ,ale nevíc to završila borka co si chtěla zahrát na chytrou a blábolila o runách, když tomu vůbec nerozuměla. Tak vypadá český národ = odpad! Jedinní normálni byli studenti JAMU a O.S. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Tajemství, který nebudeš chtít nikde vyprávět je možná to, že tohle, co se odehrávalo v dokumentu je pravda. Což je legrace - celému tomuhle nepochopitelně nafukovacímu fenoménu jsem se věnoval od jeho začátku a fascinuje mě, že i po roce ve mě vyvolává "silné" emoce. Divný "špíl" pomyslel si chodec a nechal Mahenovu činohru dál doutnat s pomyšlením, že DL, ZP a MD si postaví nový chrám...:D ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

V málokterém českém filmu padne tolik bránicirvoucích hlášek jako tady :D :D to je fakt HLÍNA v plném významu a rozsahu toho slova :D ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Zlatého draka jsem neviděl a jsem rád. Otázky položené oběma redaktory mi přišly velmi trefné, když se například redaktor ptal divačky na parkovišti, jaké poselství jí daly runy, které byly ve hře využity, bylo poměrně logickým vyložením, že jde o lacinou ezoterickou břečku. Trochu mě mrzelo, že redaktoři nebyli ještě víc ostří. Brněnský primátor na jakési tiskovce prohlásil, že budou lidé vytrhávat věty z kontextu. A měl pravdu, tady je pár parafrází, které mě zaujaly: 1)Zlatý drak se dá na každém místě rozkódovat. [To prohlásil jakýsi zarostlý pseudofilozófos - pozn.: rozkódovat se dá různými způsoby jakýkoli film, potažmo dílo, to není zárukou žádné výjimečnosti či kvality, ba naopak, umělecká díla se vyznačují tím, že je jeich "rozkódování" poměrně náročné a vyžaduje rozsáhlý teoretický aparát.] 2)D. Landa pro mě rozvinul mystickou cestu Zlatého draka. [No comment.] 3)Postavíme Chrám Zlatého draka. [Věnujte ty peníze radši na léčbu těžce postižených pacientů. Nebo to není dostatečně mystické?] 3)Národ se projevuje tím, že tu žije deset milionů jednotlivců, což je hrozná škoda ... Potřebuju jednotu nějakou ... Já mám potenciál obrátit tuhle republiku na ruby ... Chci házet myšlenky, impulsy ...[Co dodat k výplodům egomaniakálního hochštaplera, který vydává myšlenkové pojmy a obrazy pojmů za jakousi cestu k proniknutí do duchovnosti? Asi bych byl radši za deset milionů individualistů než za deset milionů hlupců ošálených jedním podvodníkem s mesiášským komplexem, který se tak stylizuje -údajně- proto, že ho to baví.] 4)A: Výsledkem hry budou materializované cíle jako je postavení Dračího chrámu, kde se budou léčit duše bojovníků. Redaktor:Proč to děláte? Pseudofilozófos: Faktem je, že fridrich Nietzsche říkal, že v každym chlapovi je kus malýho dítěte. [Áno, ti dva pánové hovořící o tom, jak se Landa během představení fyzicky mění, že létá po pódiu etc. --- naprosto nejhorší příklad zcela primitivního chápání mystiky. Musejí být oba naprosto vypatlaní.] -------- Teď úvaha o Zlatém drakoi: Je dost zřetelné, že je to hra atakující "duchovní prostor", o kterém si spousta lidí myslí, že je vlivem sekularizace v ČR prázdný. Nicméně je zjevné, že jde o povrchní sračku plnou limonádových symbolů sázejících na vyvolání atmosféry tajemna bez jakéhokoliv hlubšího podtextu. Láká jen tím, že je mystická a že je v ní obsaženo několik silných figur a patetických keců. Říkám to i s vědomím, že jsem viděl asi 3 minuty záznamu. Jinak zajímavý odkaz na: http://kultura.idnes.cz/divadlo.asp?c=A080204_160157_divadlo_efl Jinak pro ostatní uživatele, kterým vadí narážky na Landovu minulost: Pokud někdo propagoval hnutí tak zrůdné a tupé jako je nacismus, je nanejvýš znepokojivé, že ovlivňuje společenské dění i dnes a na prknech Národního divadla. (Parodie v Desertu vypadala o mnoho více umělečtěji.)Přidat se k náckům bylo jeho rozhodnutí a on za něj nese odpovědnost a nese i zodpovědnost za to, že se Orlík v neonacistických kruzích poslouchá dodnes. Evidentně ho baví říkat věci hluboce se tvářící, leč zcela prázdné. () (méně) (více)

vegetol.mp odpad!

všechny recenze uživatele

Opravdu bláboloidní dokument, ze kterého se nejen nic nedozvíte, ale ani to celé příliš nedrží pohromadě. Jak mohl proboha někdo tohle pustit do vysílání? Celé to spíš vypadá jako dílko nějakého středoškoláka, který si to nanečisto zkouší s novou kamerou. Není důležité jestli máte Landu rádi nebo neradi, tohle je prostě blbost. Jen doufám, že až se o Landovi bude točit další dokument, zhostí se ho tvůrci s jasnější představou o tom, co že to vlastně chtějí divákům říci.----------Jinak jsem dokument viděl podruhé a bylo to ještě horší než napoprvé. Nechci hodnotit, jak kvalitní je Landova hra, ale když si tvůrci vyberou bandu telat a vydávají je za Landovy příznivce, lehce člověk nabude dojem, že je Landa tvůrce šmíry první kategorie. Možná by se pro příště zase mohli zeptat Michala Horáčka, proč si Landu vybral jako spolupracovníka. Ale to asi neudělají. Nehodilo by se jim to do jejich obrazu Landy idiota. Takže po druhém zhlédnutí měním své hodnocení z jedné hvězdičky na odpad. Takhle tedy ne, moji netalentovaní přátelé... ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Poměrně blbě vystavěný dokument, který rozděluje aktéry na blbce, intelektuály a přisluhovače. Hodnotící hledisko je už hmatatelně obsažené a projev tvůrců mi připomínal reportéry z TV Nova. Člověk se nedozví nic, co už by snad předtím netušil, hlubší vhled chybí. Takže nezbývá než si počkat na nějaké lepší dílko, třeba nám v něm mistr Dan i zalétá... ()

Carth 

všechny recenze uživatele

"Dokument", kterej toho řekne daleko víc o autorech, jak o Landovi. Ať na toho člověka mám názor všelijakej (hudba ok, zbytek prapodivnej), tak z tohohle díla byla cítit manipulace daleko víc ze strany autorů než z Landy. Komický bylo, když si párkrát zcela očividně dělal Plachý z "dokumentaristů" srandu a buďto to nepostřehli nebo to tam nechali s tim, že někdo uvěří např. v levitujícího skina. ()

BoredSeal

všechny recenze uživatele

Landa je fajn, je to prostě self-made osobnost české scény, kterou nelze hodnotit nějak jednoduše a neinformovaně, protože pak jsou z toho buď haterské komentáře nebo oslnivě obdivné. Bohužel to chce i profi dokument, aby nám Landu zachytil tak nějak správně... U kontroverzních projektů se nikdy z komentářů nedozvíte, jestli ten snímek stojí za to vidět nebo ne, protože si čtete jen samé nenávistné komentáře blbců jako je Paascha nebo Enšpígl nebo lidi, kteří Landovi fandí ale nemají to srdce říct o pitomém dokumentu o Landovi, že stál za hnědou. A tohle je další případ. ()

Reklama

Reklama