Hercule Poirot: Vražda v Orient-expresu (TV film)

• Velká Británie

Poirot: Murder on the Orient Express

Poirot - Vražda v Orient exprese

Drama / Krimi

Velká Británie, 2010, 90 min

Philip Martin

Famózní. Záměrem tvůrců bylo odlišit se co nejvíc od adaptace ze sedmdesátých let a povedlo se jim to v podstatě absolutně. Tenhle trošku zlomený a katolický Poirot je trefa skoro do černého. Morální dilema a hutný psychologický příběh jak vyšitý.(3.1.2011)

Bezmála geniální adaptace románu a navíc skvostná aktualizace už trochu okoukaného seriálu. Poirot dovedený eticky ad absurdum, od "whodunit" detektivky do svíravého a místy až nesnesitelně intenzivního dramatu o spravedlnosti. Nebýt pár odporných digitálních kašírek je to mistrovská stavba, kterou podpírá Suchetova temná strana síly a dost netradiční instance boha, který tentokrát zvítězí nad silou detektivovy racionality. Ještě nikdy nebyl Poirot tak zranitelný tím, co vyšetřuje - a ještě nikdy nebyl tak důsledně bezmocný a poražený. Philip Martin odvedl brilantní práci a pro mě zcela bez pochyb natočil nejvyjímečnější a nejodlišnější poirotovku, která mě osobně svou syrovostí, temnotou a rozbitím pevného rámce tradiční detektivky naprosto dostala.(15.1.2011)

Hodnotím průměrem, protože na tomto příběhu přece jenom zbožňuji tu všeakceptovatelnou nevyhnutelnost, od které tady tvůrci ustoupili, pravděpodobně proto, aby nemleli pořád stejnou kávu a vytvořili nějakou alternativu. Je to tak dobře, ještě že žijeme ve světě, kde je to možné, ale kdybychom byli dejme tomu na fotbale, tak si půjdu sednout na tu druhou, starší, tribunu.(26.1.2011)

Nečekaný zvrat ve vyprávění činí z tohoto dílu obtížně hodnotitelný film. Chybělo mi trochu toho vtipu (zaznamenala jsem jeden knírový), na druhou stranu to absencí humoru a naopak zvláštní psycho hudbou získalo úplně jinou podobu, než jakákoliv jiná Poirotovka. Poirot zvážněl, skoro se nesměje a na konci se rozzuří jako nikdy předtím. Ale líbilo se mi to. I přes to, že nikdy nebyl takhle nábožně založený a pohled na něj, jak třímá růženec, je všelijaký, tak závěrečná scéna je mimořádně působivá. Navíc už předloha je moje hodně oblíbená, ačkoliv tam Poirot na konci tak nemoralizoval ani neváhal, ale prostě to rozlouskl a hned na místě pořešil. Všechny postavy jsou skvělé a skvěle zahrané, typově odpovídají a potěší zejména přítomnost Davida Morrisseye. Zcela jiný Poirot, nejvážnější a nejpůsobivější.(30.12.2010)

Velmi temny Poirot. Skvele natocene. Vzhledem k tomu, ze malo co znam tak dobre jako tento detektivni pribeh a i jeho filmovou verzi ze sedmdesatych let, jsem prijemne prekvapen. Hercule Poirot osvetleny rudym svetlem, vystaveny mnohym dilema... . Uzasne silne. Vypravou, vizualem i hudbou jsem unesen.(27.11.2011)

Poctivých a hutných kriminálek není nikdy dost a tak tato vlaková severská jednohubka příjde vhod. A nejen v chladných zimních večerech. 75%(14.8.2011)

Jeden z mojich najobľúbenejších Poirotov. Rozuzlenie je tu ešte nečakanejšie a prekvapujúcejšie ako v ostatných dieloch. Ten záver, kedy sa to mení z obyčajnej detektívky na psychologickú drámu a ukazuje nám Poirotov súboj so sebou samým je skvelý. Najlepší výkon Davida Sucheta aký som videl, doplnený veľmi trefnou hudbou.(5.3.2012)

For ME 89%(31.12.2010)

Pořád jsem si říkal, že kdyby měl tenkrát Sidney Lumet v hlavní roli Davida Sucheta a stejně silně napsaný závěr jako tady, mohlo se jednat o pětihvězdičkovou detektivku. Takhle nám zůstaly dvě velmi dobré verze, kdy ale každé něco chybí (té nové víc peněz a charismatičtější herci, té starší zase skvělý hlavní hrdina a silnější katarze).(2.1.2011)

Od televizní adaptace slavné Vraždy v Orient-expresu jsem čekal ledacos, ale tohle mě dostalo! Neskutečné! Tvůrci celého cyklu Hercule Poirot se navzdory všem moderním technologiím, vizuálním efektům a nekonečným možnostem natáčení stále drží počáteční koncepce z konce 80. let a je vidět, že se to stále vyplácí. Celý snímek na mě působil ještě magičtěji než slavná Lumetova adapatce z roku 1974. Geniálně jednoduchá a mrazivě působící hudba mě uhranula a herecké výkony, jichž jsem se trochu obával, byly vynikající. Proč tvůrci neudělali výjimku a neposlali tento film do kin, stačilo jen vrazit více peněz do výpravy, trošku popustit stopáž a udělat tomu solidní reklamu...A na stříbrném podnose se mohli servírovat Oscaři:-) Minimálně pro Davida Sucheta, protože jen v jeho fantastickém podání je Poirotova závěrečná netypická proměna sice nečekaná, ale navýsost uvěřitelná. Možná proto si na ni v roce 1974 netroufli, jednoduše z toho důvodu, že neměli toho správného Poirota...Já to prostě zhltl i s navijákem...(11.10.2010)

Pro mě jednoznačně nejlepší zatím viděný díl, který nějakým způsobem vybočoval z celé série a právě tím si mě získal. Rozuzlení bylo opravdu nečekané a IMHO ohromující.(30.12.2010)

Je ospravedlnitelné a morální zabít vraha? S tím se musí vypořádat slavný belgický detektiv v další adaptaci známého příběhu. Jako vždy strašidelná hudba, temné obrazy nočního vlaku uhánějícího zimní krajinou a nebývale brutální vražda. Poirot je více než kdy jindy rozkolísán ve svých názorech a ani konečné vyšetření vraždy mu klidu nepřidá. Ruka svírající růženec a slzy v očích detektiva...zoufalství, zloby či snad prohry?(31.12.2010)

Excelentní a musim říct, že ten konec byl rozhodně k zamyšlení.(3.1.2011)

2010? Ahaa, som si hovorila, ze je ten Poirot i finish akysi... iny.(11.7.2011)

Temné, dokonalé. Suchet bez problémů vyhazuje Finneyho z vlaku.(3.1.2011)

Vyzrálé kriminální drama. Čím novější Poirot, tím psychologičtejší příběh. Klasická předloha v novém hávu.(17.6.2011)

David Suchet je pro mne ten pravý Hercule Poirot.(3.5.2011)

Ke shlédnutí na Youtube. No, od plného počtu mě odradila náhlá změna detektivova charakteru... k horšímu. Postupem času se začal Agátě její výtvor natolik protivit, že z něj udělala arogantního moralizujícího pedanta, který se povahou jejímu ranému detektivovi silně vzdaluje. Proč jen se Suchet musel tak striktně držet předlohy?(25.4.2010)

Od začátku této úžasně adaptované krimi není prostor pro jakékoli uvolněné dialogy či snad humor. Hned od úvodu je kažná minuta protkána napětím, které by se dalo krájet. Od začátku je Poirot nezvykle smutný, nad přemíru přemýšlivý a silně rozrušený. Samotné pátrání a rozluštění záhady vraždy o 12ti bodných ranách není tak dlouhé a komplikované, jak bývá zvykem. Naopak velká část závěru filmu je věnována Poirotově morálnímu dilematu zda udat či neudat pachatele. Nebývale smutný, ale o to zajímavější Poirot v opět geniálním podání Davida Sucheta. Hudba: Christian Henson PS: snad jediný ze Suchetovských Poirotů, kde se ani na okamžik nezasměje!!!(17.1.2011)

• Elyssea

Nemůžu se rozhodnout jak hodnotit, a tak raději nehodnotím. Proměna Hercula v trochu moralistického pána, který si odmítá připustit otázky citu je velmi uvěřitelná a Suchet by si zasloužil nějaké ocenění, protože emoce jsou z něj cítit na sto honů, ale zachovává si důstojnost.(31.12.2010)

<< předchozí 1 2 3 4 5 6