Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Františka Lízny (S05E15)

(epizoda)

Obsahy(1)

Český kněz zázračně překonal zhoubné onemocnění pěší poutí, při které ušel tisíce kilometrů. Páter František Lízna, spolužák Václava Malého, nemohl před listopadem 1989 pracovat jako kněz. Pocházel z komunisty pronásledované rodiny, podepsal Chartu 77. Při své první mši obešel v kostele všechny přítomné estébáky a žehnal jim: "Ve jménu svatého Ignáce z Loyoly a na přímluvu Marie Panny ať se z tebe stane bojovník pro Krista!" To bylo poprvé a naposledy; od té doby už ho žádnou mši nikde nenechali sloužit. Z toho je vidět, že byl vždy nekonformní a měl smysl pro humor, i když byl opakovaně uvězněný, musel pracovat jako ošetřovatel žen s roztroušenou sklerózou atd. Veřejně mohl povolání kněze vykonávat až po roce 1989. Po listopadu pracoval také jako vězeňský duchovní, zaměřuje se na pastoraci Romů a bezdomovců. Jednoho dne četl knihu Paula Coelho o poutní cestě do Santiaga de Compostela a sám se na takovouto cestu vydal. Po návratu zjistil, že má zhoubný nádor s metastázemi v kostech v neoperovatelném stádiu. Přesto se vydal pěšky na další pouť, ačkoliv lékaři ho zrazovali, že nesmí chodit. Na svých poutích došel také do Říma a na Ukrajinu a celkově ušel přes 7000 km. Navzdory všem prognózám se z rakoviny vyléčil, což mnoho lidí považuje za zázrak. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jezuitský kněz, disident i dobrovolný róm František Lízna je jistě zajímavou a inteligentní osobností, ale zpracování, sázející takřka výhradně na jeho vyprávění, bylo poněkud unylé. Nicméně schopnost dokázat rozchodit rakovinu se mi jeví velmi interesantní. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevšední životní příběh člověka, který se vymyká současné většinové společnosti. Lidé nemusí souhlasit s názory tohoto jezuity. Respekt si však zaslouží. Historka s boty značky Mefisto je skvělá. ()

Reklama

Reklama