Africké kočky: Království odvahy
Dokumentární / Dobrodružný
USA, 2011, 86 min
Alastair FothergillHrají:
Samuel L. JacksonPlakáty
Studio Disneynature, které stálo i za filmy Earth (Země) a Oceans (Oceány), přichází s epickým příběhem nazvaným Africké kočky: Království odvahy. Ten se odehrává na jednom z nejdivočejších míst na světě. Čeká vás neobyčejné dobrodružství dvou rodů, které se snaží přežít v divoké přírodě. Výborný obraz s vysokým rozlišením vám vyrazí dech, když se setkáte tváří v tvář s majestátem krále savany a opravdovou náklonností, odhodláním a humorem. Rodinná pouta se musí propojit s královskou mocí a velkolepou krásou africké přírody, a vy tak dostanete příležitost shlédnout snímek, který dojímá svou jednoduchou krásou. (oficiální text distributora) -
Pohľad na úchvatný svet afrických šeliem a ich spôsob výchovy potomkov v divokej prírode. Film nás bližšie zoznámi s dvoma "mačacími" rodinami a prevedie nás drsnou, no zároveň krásnou africkou krajinou. (adamanda)
Flipper
Disney sa dokumentami určite nechytá na produkciu BBC a urobil s levov a gepardov hercov. Šikovným strihom vyskladala zo záberov príbeh ani pre deti. Zámerne romantizuje, neukazuje priveľa krvi a na druhej strane vystavala príbeh tak smutne (zabité mláďatá, boje, zranenia), že detský divák bude skôr vydesený takouto fackou reality. Tým pádom sa dostala do patovej situácie, kde nikto nedostáva svoju porciu. Príroda v Keni je však dosť pekná na to, že ak pridáme HD a rozkošné mláďatá je sa na čo pozerať, i keď ku koncu to stráca dynamiku a spád.(8.10.2011)
Dever
Nieje čo povedať.(14.12.2011)
sheen
Nejlepší dokument s kočkovitými šelmami jaký jsem viděl. Sledujem lví a gepardí rodinu, to jsou hlavní pilíře dokumentu, je tam toho ovšem více. Co tam předvání ta gepardí mamča - menší spoiler - myslel jsem, že nic lepšího už neuvidím než obranu mláďat před lvami, ale posléze byla ještě lepší podívaná. Jsou to prostě krásné a dechberoucí obrázky u kterých není potřeba slov, roztomilí malí gepardi, kteří sotva vidí jsou k sežrání, tak jako malá lvíčata.(30.9.2011)
moviesfan
Krásný dokument, který mě po celou jeho délku velmi zaujal a nenechal mě chladným. Navíc doplněno pěknou hudbou.(13.10.2011)
Mystery13
Dokument, na který jsem dělal titulky. Jeden z nejlepších, co jsem viděl.(26.4.2012)
Amroth666
Na tenhle dokument jsem se hrozně těšil, těšení se vyplatilo. To mohu říci po mém prvním, né-li posledním shlédnutí. Úchvatné záběry na kočkovité šelmy, na jiná zvířata, na zbarvenou africkou přírodu, na protékající řeky, na okouzlující západ slunce. Tenhle dokument to přesně zobrazuje, navíc ukazuje na život kočkovitých šelem hodně do podrobna, na jejich vývin, způsob života a na jejich budoucnost, také na jejich souboje, které patří do jejich života. Hrozně se mi tenhle dokument líbil a mohu ho jen vychvalovat, protože se to vážně povedlo, takže z toho plyne 5 hvězd. ____ OST 5/5 ____(2.10.2011)
tibenskym
Filmu by sa skôr hodilo označenie žánru ako rodinný / romantický než ako dokumentárny :-) Disney sa život a dianie v africkej divočine snaží podať ako príbeh, čo by niekomu, kto očakáva fakty a drsné reálie života spojeného s každodenným bojom o prežitie, mohlo vadiť. Film je však príjemne pohodový, každý záber je perfektný, prostredie africkej prírody robí svoje a hudba je správne epická a krásne obrázky silno emociálne obohacuje.(6.11.2011)
phoebess
Jakmile jde o dokument o šelmách, je mi hned jasné, že si se mnou budou pěkně pohrávat. Dokument o lvech, gepardech (a trošinku i o jiných afrických nešelmách :) ) mě do svého příběhu tak vtáhnul, až jsem sotva při bojích o přežití dýchala. A možná na tom měl svůj podíl viny i skvělý vypraveš Samuel L. Jackson. Je to jeden z nejlépe natočených dokumentů, které jsem kdy viděla (a že jich bylo hodně), a tak ani neváhám a dávám mu plný počet v hodnocení. A to nejen za pobavení v závěrečných titulcích, kdy přiřadili ke každému zvířeti, které se ve filmu objevilo, i "jmenovky" - jako například "Additional Memory Provided By African Elephant", "Underwater Photography by Hippopotamus" nebo "Laughter Track Provided By Spotted Hyena". Opravdu povedená třešnička na dortu. :)(1.11.2011)
ic
Nevím proč, ale od Disneyho jsem čekal nějaký zajímavější příběh... ve výsledku je to dokument o kočičkách jako každý jiný... takových jsou stovky, stačí si zapnout Animap Plenet nebo NatGeo Wild a něco takového tam někde určitě bude. Je to sice dokument jemnější, ale né nějak drasticky, lvi pořád žerou zebry a žirafy, ty se však nezloběji, souhlasej s přírodou.(17.4.2012)
Phantom
Otvárací Víkend: 6 003 200 $ (v 1 224 Kinách) Tržby USA: 15 424 747 $ Tržby Celosvetovo: 21 305 069 $(15.5.2012)
ghatos
Pěkně odvyprávěné. Pro děti super, starší si to taky užijou. Dávám 70%, přičemž chápu vyšší hodnocení.(14.1.2012)
DinoRaptor
Pěkný a napínavý příběh a k tomu krásné záběry zvířat a krajiny.(10.3.2012)
Thehellion
Já si v podstatě nemyslim, že je to úplně na pět hvězd, i když je to výborné o tom žádná..ale občas mi příjde, že tam jsou některé věci trochu vyumělkované, ale nemusí to tak být samozřejmě..každopádně je to originálně pojaté a je to krásné..............(21.1.2012)
Prochy38
Moc hezky natočený dokument. Nádherné záběry - troufám si říct nadprůměrné. Trochu mi vadí ten Disneyho styl. Rodinný vliv je fakt hodně znát. Je to evidentně točeno pro mladé diváky, což snižuje celou kvalitu dokumentu. Upřímně. Jo, život smečky, nebo mláďat - nepřátelští lvi, nebezpeční krokodýli. Ale že ten gepard nebo lev zabil nějaké zebře mládě, o tom řeč není! A v tomto stylu o tom sakra řeč být měla! Protože tomu se říká koloběh života a zákon přírody! Tak proč mám být smutný za mrtvá gepardí mláďata, nebo vyhnaného lvího samce! Ne, takto to nemá být. Ale bylo, a to mi vadilo fakt hodně! Proto nemohu dát více než 3*.(16.11.2011)
GOREGASM
Obsahově neškodný a obrazově krásný dokument, který jsem si na své plasmičce v HD vychutnal se vším všudy.(25.1.2012)
Euchrid
Docel výživná porce záběrů lvího a gepardího vyrůstání by mohla být lepší kdyby nebyla tak moc zaměřena na škvrňata. Ve srovnání s nějakým opravdovým dokumentem to není ono a nejvíc ten pocit umocňuje komentář Samuela L. Jacksona, jehož vypravěč musí neustále číst repliky typu, neúžasnější, nejnebezpečnější, nejsilnější a tolik nej až to vypadá jak nějaká reklama a navíc intonuje jako by četl pohádku před spaním vykuleným capartům. Jenom si představit o kolik by to Attenboroughovo popisné a nadšené vyprávění mohlo vylepšit...Ale nuda to i tak většinou není.(4.10.2011)
mi-ib
Tak tohle je bomba! Už dlouho mě žádný film tak nepotěšil jako tenhle. Skvělé a kvalitní záběry jsou dnes u dokumentů již standardem, takže potřebujete dokument něčím ozvláštnit. Tady je to příběh, který ukazuje nemilosrdné zákony přírody, ale dokáže i pobavit! A hlavně ani jednou tam není ani zmíňka o tom, jak do rovnováhy přírody zasahuje člověk. Nejde o žádnou ekologickou agitku, jako tomu u dnešních dokumentů o přírodě běžně bývá. Disney nenatočil typicky dětskou záležitost typu "Lví král". Ale rozhodně tento snímek může být pro děti přínosem do života. Je poučný i inspirující, dojemný i zábavný, i napínavý. Doporučuji zhlédnout i celé titulky! Na konci se dovíte, jak to dopadlo s želvou. :-)(27.2.2012)
dj.kouba
Velice pěkně natočený a uchopený dokument o dvou rodinách velkých koček, které se v mnohdy nehostinné přírodě pouze snaží přežít. Poutavý příběh a krásy Afriky doplňuje navíc nádherná hudba a skvěle vyprávějící Samuel L. Jackson.(21.11.2011)
Nessos
Exkluzivní výlet do života dvou afrických kočičích rodin. Potěší a dojme, to vše pod taktovkou Samuela J. Jacksona..(14.5.2012)
Svadbos
Tretí v súčasnej Disneyovskej prírodopisnej sérii sa zameriava na dve matky: geparda vychovávajúceho svoje mláďatá a staršiu levicu dozerajúcu svoje potomstvo a pritom si udržať svoje miesto v smečke. Prvotriedne zábery sú podrývané Disneyovským výkladom, ktorý zdôrazňuje materskú lásku a odvahu, zatiaľčo obrazy, ktoré vidíme, pojednávajú o často zúfalom boji o prežitie v spoločnosti, kde platí "zabi, ináč budeš zabitý". Ajkeď je film hodnotený ako všeobecne prístupný, môže byť pre malé deti dosť silný. Pustite si namiesto toho radšej disneyovský "African Lion" (1955).(6.10.2011)