Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 12 (1983) (série)


Zkouška (S12E40)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jak také může dopadnout zkouška z anatomie v mimořádném termínu na Štědrý den... Studentka medicíny Věra čeká dítě a musí dělat zkoušku z anatomie v mimořádném termínu na Štědrý den. Jejím zkoušejícím má být obávaný doc. Čermák, který prý nemá rád ženy studující medicínu, tím méně těhotné. V den zkoušky si proto Věra vezme dlouhý kabát, aby tuto skutečnost zamaskovala. Její muž Tonda však na chodbě nic netuše vše prozradí Čermákovi... (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedená bakalářská povídka o bláznivé studence, která si myslí, že neudělá zkoušku, a proto nežije ničím jiným. Dokonce je ta zkouška pro ni přednější než její těhotenství. Jen mi nesedělo to, že tu zkoušku bude dělat v předtermínu na Štědrý den. Asi aby to bylo více dojemné v tomto krátkém filmu. [168. hodnocení, 20. komentář, 61%] ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Banální a krátká, ale zároveň příjemná a milá. Není to žádný majstrštyk z pohledu dialogů, kulis nebo hereckých výkonů, ale jako taková vánoční oddychovka poslouží. Kvůli vpravdě televiznímu zpracování sníženo na 2,5*. "Někdy mám pocit, že si u nás může kdokoliv vymyslet cokoliv a náš vysoce kulturní národ to bude klidně šířit dál a ani ta jeho kulturnost mu v tom nezabrání." ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladí manželé Toník s Věrou napjatě očekávají prvního potomka, a stejně tak napjatě očekávají zkoušku z medicíny, která na studentku Věru připadá v mimořádný termín a sice na Štědrý den, který zkouškám moc není nakloněn. O to hůř, že ani zkoušející doc. Čermák moc nepřeje mladým těhotným studentkám a rovnou je od zkoušek vyhazuje. Mladý pár je tak dvojnásob nervozní, když se těší na dítě a současně se netěší na obávaného docenta. Vzápětí se ukáže, že vše je jen fáma a Čermák není takový přísný zkoušející, jak se o něm nechvalně říká. A to je asi tak všechno, co tahle kratičká komedie v nenáročném pojetí nabízí. Režírující František Mudra ji vtěsnal do cca 20. minut a už od začátku je banální zápletka průhledná a nikterak vtipně, případně nijak zajímavě, posazená. Do toho pochopitelně retro styl, který začíná být stále více současnému divákovi vzdálený. Oba herci v hlavních rolích, Jitka Smutná a Vítězslav Jandák, jsou tak věkově neurčití, že klidně mohli hrát čtyřicátníky a uvěřil bych jim je víc, než ty zaprdolené studenty. V té době spousta mladých lidí vypadala starší, než ve skutečnosti byla. A do toho ten nemožný styl oblékání, zařízení bytu a pojetí Vánoc jako sváteční obřad, nad který není. Pro mě vše, co tahle komedie představovala, je už silný přežitek. Apropo, komedie. Pár náznaků zde bylo komediálních, ale byly to fakt jen náznaky. Nepopírám, že především Jandák se dost snažil z toho jalového námětu něco "vydyndat", a i když fakt doloval, tak to uhrál v globálu jen na úsměvnou etudu, nikoliv však plnohodnotnou komedii, která diváka spolehlivě rozesměje. Na to nemá ani omylem. Dejme tomu tedy, že pozitivem byl Jandák, který ve dvojici se Smutnou v dřívějšku fungoval velmi dobře. I docent Jiřího Holého byl poměrně uvěřitelně zahraný, ale to hlavní přítomno nebylo - humor. Pokud vím, bylo to prezentováno jako komedie, a ptám se tedy, kam se poděl. Tvůrci by patrně měli absolvovat zkoušku z toho, jak natočit správnou a skutečně vtipnou komedii. Ne jen jakýsi odvar z ní. Ještě taková perlička na závěr. V dřívější době se zřejmě běžně stávalo, že pohlaví dítěte, co se mělo narodit, nebylo správně určeno. Není tedy žádný div, když se v závěru narodí syn místo dcery. Zkoušku by měli absolvovat i ti, co si takhle dovolili pochybit. Tehdejší zdravotnictví muselo být snad v rozkladu. Tahle televizní mikrokomedie už dávno zplesnivěla a není na ní nic zajímavého. Mé hodnocení: 20% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakalářská povídka plná humoru a typického nedorozumění. Co k tomu dodat. Scénář je napsán takovým ryze českým komediálním stylem, že je až k neuvěření, že se jedná o životní událost jednoho z televizních diváků. Spíše bych vsadil na pouhou inspiraci a scénárista už jen zbytek doladil. Povídka však pobaví a to je cíl televizních 'Bakalářů'. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snímek ukazuje zlaté časy reálného socialismu, kdy lidé netušili, jaká proměnlivá budoucnost je čeká. 1) 31letá Jitka Smutná (dosti přestárlá studentka prvního ročníku lékařské fakulty, prvorodička Věra) ještě patrně neměla ani ponětí o tom, jakých sexuálních výšin (někdo by řekl hlubin) dosáhne, když se po dlouhotrvajícím manželství rozvede a v roce 2012 přihlásí veřejně ke své homosexualitě._____ 2) Ani 36letý Vítězslav Jandák (Věřin muž Tonda) nic nevěděl o své budoucí popřevratové politické kariéře (11 let poslanec, rok ministr kultury, člen postupně čtyř politických stran)._____ 3) Jen ty fámy zůstaly beze změny._____ 4) Předvánoční předtermíny jsem sám zažil a v některých dělal i zkoušky. Ovšem, pravda, ne na Štědrý den. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy doktor Čermák (Jiří Holý) vchází z chodby do místnosti, je vidět, jak Věra (Jitka Smutná) sedí u stolu. V záběru z místnosti do chodby však ven vidět není, výhledu brání předsíň. (M.B)
  • Kulisy katedry jsou stejné jako kulisy porodnice. Konkrétně si lze všimnout například u dveří. Oboje jsou bílé a na obou je stejným písmem "nevstupovat". (M.B)

Reklama

Reklama