Reklama

Reklama

Bakaláři - Série 4 (1975) (série)


Lokomotiva (S04E39)

(epizoda)

Obsahy(1)

Na Vánoce se dějí opravdové zázraky... Jsou Vánoce a všichni pospíchají domů, jen osamělý strojvůdce Jiří Císař (V. Menšík) nikam nepospíchá. Je sám, nikdo ho doma nečeká, a tak ani neprotestuje, když je mu přidělena služba v nejsvátečnější den roku. Chystá se na rutinní jízdu a v okamžiku, kdy do odjezdu vlaku, který řídí, zbývá jen chvilka, uvidí na nádraží v Kolíně smutného Jirku (J. Potměšil). Na jeho přání ho odveze za babičkou do Prahy. Ukáže se však, že v Praze vůbec žádnou babičku nemá. Vymyslel si to. Ve skutečnosti totiž utekl z domova po hádce rodičů. Císař tedy vezme chlapce k sobě domů, než pojede zpáteční vlak. Mezitím spolu prožijí pěkný Štědrý den a spřátelí se. Ačkoliv už strojvůdce nemá službu, jede s chlapcem zpět do Kolína, kde ho po předchozí telefonické domluvě předá mamince (V. Galatíková)... (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Fakt je mazec sledovat, jak se Menša přizpůsobil mladému kolegovi Janu Potměšilovi (jeho první vystoupení před kamerou), aby nebylo poznat, že ho nějak výrazně přehrává. Tohleto Menšík uměl jako jen jeden z mála našich herců a podobně jako v Láskách jedné plavovlásky to vypadá, jakoby byl obyčejný muž z lidu. Tohle je skutečné herectví. Klobouk dolů.... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taková moralizující lidská povídka o tom, že na štědrý den nemá být nikdo sám. Vladimír Menšík tuto nekomediální roli zahrál naprosto mistrovsky. Jen ta postava je nereálná. Kdyby pro samou lidskost a pochopení neustále takto porušoval drážní předpisy, dlouho by strojvedoucího nedělal. Vánoční příběhy jsou prostě už takové. Za zmínku také stojí Jan Potměšil v dětské roli a pro kterého to byla role zcela první. ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakaláři, aneb nikdy nevíš, jestli se v hromadě hlušiny neskrývá něco cenného. Zvlášť když je to chráněno skořápkou standardně připitomělých dialogů v úvodu a v závěru. Prvním rozloučením na peróně to mohlo končit, celá nastavená část je milá, ale přebytečná. To před tím ale funguje natolik silně a Menšík mě zase jednou tak překvapil, že zprůměrování na tři* by bylo nemístné. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bakalářský příběh o malém chlapci, který utekl z domova a poznal nového dospělého kamaráda, se kterým si rozuměl jako s tátou. Pan Menšík jako strojvedoucí je geniální jako vždy a Honza Potměšil jednu ze svých prvních rolí zvládl taktéž na jedničku. Škoda jen, že se p. Menšík s p. Galatíkovou (Honzovou maminkou) nevzali :-) . ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ahoj mami !! Je táta doma ?? A je veselej nebo spí ??" Menšík dokonale civilní, přirozený, vlastně až nemenšíkovský, ve snaze (ne)herecky se vyrovnat malému Potměšilovi, dítěti, opravdu kongeniální.. Jaroslav Dudek natočil takový milý Menšíkův vánoční dárek divákům a zároveň další z řady filmových důkazů, že Vladimír Menšík dokázal herecky na svých bedrech utáhnout skutečně téměř cokoli.. To právě nedoceněný Menšík je ta skutečná herecká lokomotiva.. ()

Zajímavosti (5)

  • Jan Potměšil byl do role vybrán během konkurzu, kterého se zúčastnila přibližně stovka dětí. (Terva)
  • Jaroslav Dudek vzpomínal, že když začal Vladimír Menšík spolu s malým Janem Potměšilem hrát, zjistil, že Jan nehraje, ale je. Vladimír tedy zabalil celou svou škálu hereckých prostředků a naprosto se nechal vést autenticitou malého, velkého herce. (sator)
  • Natáčení probíhalo převážně v Kolíně. (Terva)

Reklama

Reklama