Zámek v Čechách (TV film)
Česko, 1993, 93 min
Martin Hollý ml.Hudba:
Jiří SvobodaHrají:
Jiřina Jirásková, Karel Heřmánek, Josef Vinklář, Taťjana Medvecká, Ivan Vyskočil, Valérie Zawadská, Jiří Langmajer, Jana Pehrová-Krausová, Josef Patočka, Ladislav Potměšil, Raoul Schránil, Leoš Suchařípa, Ladislav Trojan, Stanislav Zindulka, Jiří Schmitzer, Monika Kvasničková, Zdeněk Mahdal, Alena Karešová, Stanislav Bruder, Hugo Kaminský, Gaston ŠubertObsah
Paní hraběnka slaví šedesátku v okamžiku, kdy má opustit svůj zámek. Nová dělnická vláda totiž chce šlechtu bez milosti zlikvidovat. Ale protože si Elizabeth Anna Marie, hraběnka z Lansdorfu a ze Scheinbergu a později domácí dělnice Lansdorfová, uvědomuje, že "člověk musí dodržovat své zvyky a sliby, i když jsou směšné a zbytečné", chce uskutečnit pošetilý plán oslavit sedmdesátiny na rodinném sídle navzdory režimu i protivníkům ve městě... (oficiální text distributora)
Gemini
Dohrabal jsem se k napsání komentáře k Erin Brockovich, a na mysl mi přišla pro mě mnohem osobnější vzpomínka...ano, na paní hraběnku Jiřinu Jiráskovou. Na skutečnou dámu s nezdolnou odvahou a nezlomným duchem. Tento film je concerto grosso pro dva - a tím druhým je Karel Heřmánek. Zvláštní vztah šlechtičny a jejího sluhy je právě tím, co dodává ústřední postavě lidský rozměr, v tom smyslu, že onu dámu neidealizuje jako dobrotivou a starostlivou ochranitelku (což se filmům podobného zaměření často stává), ale přes všechny její obdivuhodné vlastnosti dává znát o jejím pocitu stavovské nadřazenosti. I když, kdo by se v podobné situaci choval jinak, že ano. Zkrátka a dobře - Zámek V Čechách je jedním z těch mála filmů, které ukazují věci tak jak jsou...ne jako Babička:)(1.3.2006)
Tosim
Herecké koncerty Karla Heřmánka a Jiřiny Jiráskové v dobově zaměřeném filmu, který se však nezastavuje a lehce a graciézně proplouvá napříč časem... Rozhodně film, který by si zaloužil víc než televizní obrazovku...(15.4.2003)
monolog
Po tisíci letech vykořisťování lidí šlechtou nastala doba, kdy si obyčejní lidé postupně vybojovávali určitá práva. Myslím, že v našich dějinách jsou asi tak tři nejvýznamější vývojové události. Objevení ohně, Velká francouzská revoluce, která smetla všechnu šlechtu v jednom velkým krvavým zadutí a díky nim to prošlo i v dalších zemích, a pak určité znárodňování šlechtického majetku po válkách (i po první i po druhé s tím rozdílem, že po první to bylo znárodnění za náhradu). Neříkám, že mezi šlechtici nebyly světlé vyjímky, kdybych to popíral, byl bych demagog, ale většina šlechty byla spíš jen "kal ze dna nádoby" jak píše Mark Twain. Ať se už týká zacházení s poddanými, diktátem náboženství, soudní moci, svobody pohybu a vůbec jakékoliv svobody, právem primae noctis, robotou, dávkama, poddanstvím, vězením mnohdy za nicotnosti... Je tolik věcí, které dělali lidem a jež jsou neodčinitelné, že nějaký znárodnění to nemůže nijak nahradit. Přesto přese všechno jsem s hraběnkou z Lansdorfu sympatizoval a fandil jí. Proč? Protože fanatický komouše nemám rád ještě víc. Komunismus je totiž podle mě jen obdobou feudalismu, protože lidem ničil životy úplně stejně a úplně stejně jim taky diktoval do životů, co mají dělat a kdyy to neskončilo, diktoval by ještě víc. Karel Heřmánek předvádí svůj klasický skvělý výkon. Tohohle chlapíka mám rád už od Fešáka Huberta Hraběte. Škoda, že poslední dobou hraje v televizi a filmech víc než jen sporadicky. A Jiřina Jirásková? Myslím, že je jasný, jak hraje už podle mých sympatií s její postavou.(17.2.2006)
flanker.27
Můj názor přesně vystihuje Exkvizitor. Jen doplním, že mi k hraběnce trochu chyběl silnější protivník.(14.2.2006)
LiVentura
Skvělá paní Jirásková, dáma českého herectví...(14.2.2011)
Aky
Nostalgické drama stavějící do protikladu nolbesnost a socialistické křupanství, do kterého upadli jak představitelé režimu, a tedy křupani z profese, tak díky všeobecnému marasmu kolem i v zásadě ušlechtilý sluha (Karel Heřmánek). Jiřina Jirásková by za tuhle roli zasloužila sochu.(31.8.2010)
triatlet
Herecky nadupaný film. Scéna, kdy lokaj/ správce fotbalového stadionu (Karel Heřnmánek) přiběhne upozornit hraběnku, že jede doktor, ukazuje na Heřmánkův "malý velký" herecký potenciál. Silný příběh převedl Jiří Hubač do filmového scénáře věrohodně. Charaktery postav jsou přímo čitelné. Jiřina Jirásková v roli hraběnky odzbrojuje svou lidskoství chování totalitních nohsledů. Dokonale uzavřený příběh - závěrečné vzpomínání při hře na klavír (výborná práce maskérů a střihačů) a očekávané zkušební bliknutí spínače v zámecké ložnici.(20.2.2011)
Exkvizitor
Nemám rád šlechtu a jsem toho názoru, že znárodnění jejího majetku bylo z valné části správné. Zároveň je však evidentní, že minulý režim byl po mnoha stránkách zločinný. Ale k věci. Tento film je nejen dobře napsaný a zahraný, ale má (vzhledem k tomu, že se jedná o TV snímek) i překvapivě dobrou režii a poměrně nápaditou kameru. Jsem zkrátka mile překvapen - a to přesto, že si myslím, že Hubač napsal lepší věci (konkrétně Babí léto).(12.2.2006)
Orlau32
Perfektní televizní film v hlavní roli s vynikající Jiřinou Jiráskovou.(14.3.2008)
Anglie
Na svou dobu docela dobrý film o návratu do vlasti, ale nyní už průměr. Nicméně Jirásková v hlavní roli exceluje.(4.3.2003)
blackrain
Herecký koncert Jiřiny Jiráskové. Měla jsem pocit, že svou roli nehraje, ale přímo prožívá.(23.9.2010)
darkrobyk
Bez mučení přiznávám, že šlechta mé sympatie nemá. Na druhou stranu vnímám Zámek spíše jako střet dvou světů - starého dobrého a nového, jakého že vlastně? ,,Ten režisér měl pravdu, pane předsedo, lidské role vám opravdu nejdou..." Nevyhovující systém byl nahrazen ještě děsivějším. Hraběnka tak s noblesou odolává zhovadilé době, která kořeny prorostla do současnosti. Duo Jirásková-Heřmánek táhnou celý film s gracií, Vinklář v roli předsedy je natolik přesvědčivý, jako by ani nehrál. Ostatně jeho vystoupení na 1.máje 1989 o něm cosi napovídá...(20.2.2011)
Fanucci
V tomto poměrně smutném snímku mě uchvátil Karel Heřmánek v roli sluhy. Nikde jsem ho neviděl hrát tak dobře (ani v Smrti krásných srnců). Sice jsem tento film viděl hodně dávno, ale pamatuji si, že mne tenkrát velice příjemně překvapil.(10.8.2005)
Mulosz
Citlive natoceny film o absurditach doby komunisticke. Melo by se na nej podivat hlavne 18-20% obcanu CR, kteri uz bud zapomneli anebo neumi, nechteji nebo jsou lini podivat se do historie a chystaji se ty rude paka zase volit. Po formalni strance je na filmu vse v poradku, scenar je dobre napsany, je zalozen na kratkych, ale vystiznych dialozich (s vyjimkou jedne sceny (hadka dvou hlavnich predstavitelu .."stare casy skoncily, mame socialismus, jestli jste si neracila vsimnout..."), po Ikarove padu a Taznych ptacich asi nejlepsi Hubacuv kousek. Kamere by sluselo filmove platno. Kazdy si na prvni pohled vsimne vynikajicich roli Jiriny Jiraskove a Karla Hermanka, i ja se pridavam k rade tech, kteri povazuji jejich vykony v tomto filmu za zivotni. Hlavne diky hercum divak sleduje celych 95 minut s otevrenou pusou.(13.2.2006)
stration
Vynikající herecké výkony Jiřiny Jiráskové a Karla Heřmánka v tomto úsměvně-smutném filmu o bývalém režimu.(31.12.2008)
6thSun
Právě dnes zemřel Jiří Hubač. Čest jeho památce!(27.9.2011)
snaked
Viděla jsem to už dávno, ale pořád si pamatuju, že to na mě zapůsobilo, tak to asi nebyla úplná slabota... :-)(2.2.2007)
wosho
Na tv filmech je krásné to, že herci v nich dostávají velká herecký prostor a duo Jirásková-Heřmánek tady mocně září a předvádějí velké herecké party, hodné svého talentu.(15.1.2009)
Braddy
Jiřina Jirásková je výborná a Karel Heřmánek si skvěle sekunduje. Příběh je sice poněkud nahořklý, ale tak to bohužel tenkrát chodilo.(13.8.2003)
nascendi
Jiří Hubač patrí medzi mojich obľúbených autorov, ale Zámek v Čechách nepovažujem za jeden z jeho vrcholných počinov. Iste stret dvoch svetov, grófka a jej lokaj, noví páni a noví lokaji, to všetko je v poriadku. Asi som na niektoré veci precitlivelý, ale niektoré scény a dialógy mi pripadalo neprirodzené, násilné a snažiace sa posolstvo odovzdať aj menej chápavým divákom. Na druhej strane herecké výkony oboch boli bezchybné a scény s rozjímajúcou grófkou, ktorá si dobre uvedomuje nevratnosť času a napriek tomu to nedáva najavo mi pripomenuli Viscontiho Geparda.(23.3.2011)