Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatické pátrání po ukradeném zlatě. Americký režisér John Sturges (1910–1992) začínal jako střihač a od padesátých let natáčel jako režisér vesměs westerny a dobrodružné snímky. U nás proslul zejména jako tvůrce klasického westernu podle japonské předlohy Sedm statečných (1960) a epického válečného snímku Velký útěk (1963). K méně známým filmům v jeho tvorbě patří western Rána na oplátku (1956), natočený podle románu Franka Grubera Fort Starvation, který scenáristicky zpracoval známý westernový autor Borden Chase. Vypráví příběh Jima Slatera, který při pátrání po otci, jehož nikdy nepoznal, odhalí tajemné okolnosti někdejšího indiánského přepadení, při němž zahynulo pět mužů a zmizelo větší množství zlata. Hlavní roli ztělesnil častý představitel westernových hrdinů Richard Widmark (Zlomené kopí, Poslední vůz, Alamo, Dva jeli spolu, Pod kopyty stád apod.), jeho partnerkou byla populární herečka poválečných let Donna Reedová (držitelka Oscara za vedlejší úlohu dívky z vojenského klubu Lorene v klasickém válečném snímku Odtud až na věčnost). Snímek vznikal v různých arizonských exteriérech, zejména v okolí Tucsonu a v Sonorské poušti. Film nebyl dosud v ČR oficiálně uveden, někteří diváci ho znají z vysílání Slovenské televize. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvláštny western. Má síce dynamické tempo a dosť kvalitne natočených prestreliek, ale hlavný hrdina je taký divný. Nie je to Eastwoodovský drsniak, ktorý si ide nekompromisne za svojou vysnívanou pomstou, ale skôr Deanovský trpiteľ, ktorý čím ďalej tým menej vie čo chce a odhalenie v poslednej tretine ho nadobro paralyzuje. V poslednej tretine už len nekonečne čakáme na to, kto to vlastne nejak ukončí, až sa to vyrieši samovoľne. Nápad s pointou nie je zlý, ale namiesto toho, aby to film o triedu povýšila, tak mu skôr ublížila. Takisto ženský element je tu nevyužitý a je tam len preto, aby tam bola nejaká žena.  A ani Richard Widmark v hlavnej úlohe mi do polohy tohto zmäteného chlapíka príliš nesedel. Z vedľajších hercov ma zaujal Harry Morgan ako jeden z drsne sa tváriacich pištoľníkov, ktorý skríži Widmarkovi cestu. Ale okrem drsného výrazu toho veľa nepredvedie. Holt krpec ako drsniak to tiež príliš nefunguje. Takže celkovo to je zaujímavý western, ktorý vo veľkej miere kazí nemastný neslaný koniec. 7/10. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Průměr. Naivní scénář, ale dobrá hudba, kamera a scenérie oku lahodí. Trochu to tápe v tom kdo a proč, ale nakonec se to celkem uspokojivě vysvětlí, i když dost zkratkovitě. Sturgesův rukopis je hodně znát, ale musím přiznat, že i přes dost divoké tempo mě to moc nechytlo a herecky mě neoslovil naprosto nikdo. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

Už už jsem viděl jak tomuhle filmu nastřeluju 5 *, ale konec, místo toho aby se proměnil v ultimátní krvavou lázeň, kde krev stříká do kamery, borci si strkají střeva zpátky do břicha a poslední heroic bloodshed přestřelku mezi otcem a synem odmávají bílé holubice, se dočkáme jen zbabělého útěku. I tak dobře zmáknutej film, který přes svou kratší stopáž nestihne něco zásadně zkurvit, až na ženskou postavu, která byla zapřísáhlá feministka a házela ze začátku Widmarkovi, né klacky pod nohy, ale rovnou celý stromy i s kořenama. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Jestliže se v noirové klasice hledal "třetí muž", tady se zuřivě pátrá rovnou po muži šestém, R.Widmark a D.Reedová se vzájemně vyfackují a jinak obsahuje tento řemeslně slušně odvedený western všechny očekávané atributy: střelbu ze zálohy, pronásledování dostavníku indiány, přestřelku v saloonu ("Kdo to byl?!") i duel v prachu ulice. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Výborný pištoľnícky western z 50. rokov, režírovaný geniálnym Johnom Sturgesom, v ktorom nechýba napätie, menšie detektívne zauzlenie či nevyhnutná štedrá porcia streleckých súbojov. Apači avizovaní v obsahu sa k dianiu našťastie nepriblížia bližšie než na dostrel pušky a ich neobratné útoky plnia len funkciu akéhosi "křoví" v pozadí príbehu. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (2)

  • Karyl Orton (Donna Reed) na sobě měla spodní prádlo z padesátých let dvacátého století, které se v devatenáctém století ještě nenosilo. (Mol)
  • Natáčalo sa v Arizone, v okolí Tucsonu, a v Sonorskej púšti. (westerns)

Reklama

Reklama