Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po severu Černé Hory (S08E12)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do nejhlubšího evropského kaňonu, na muslimský Svátek obětí a za pastevci a jejich recepty na výrobu ovčího sýra

Černá hora je zemí dvou tváří. Proti typicky turistickému středomořskému pobřeží stojí v kontrastu řídce obydlený a málo známý muslimský sever. Vysoké hory, hluboké kaňony projdeme ve společnosti pastevců, kteří se se svými stády vydávají i na půlroční vycházku. Výsledkem je pak mimo jiné i kajmak - skvělý ovčí sýr, vedle něhož nemůže na stole chybět ani pověstná láhev rakije. Prožijeme tu i dva nejvýznamnější muslimské svátky - Ramadán a Svátek obětí, kdy je maso z rituálně obětovaných beranů rozdáno potřebným. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Prostředí 8/10/// +prostředí, příroda, obyvatelé -náboženství, záběru na přírodu mohlo být ještě víc/// S podivem byl pro mě sever Černé Hory zajímavější než nedávno viděný jich. Jen toho náboženství tam nemuselo být tolik./// Celkem 76%/// ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tak nám tu spíš bylo vyprávěno, co vše Černá Hora znamená. Málo záběrů na tuto krajinu bylo možná na škodu, ale za to jsem se dověděl spoustu věcí, které jsem ani netušil. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na tento díl jsem se těšila, jelikož v Černé hoře jsem byla, ale v té středomořské části a u Skadarského jezera, takže jsem neměla šanci navštívit sever. Díl byl trošku horší než jsem čekala. Myslela jsem že uvidím krásné hory, ale těch tam bylo poskromnu. Za to jsem mohla vidět typické zvyky a předměty, jídlo atd... Trochu mě mrzelo, že se z velké části zabýval muslimskými obyvateli a jejich náboženstvím. Jinak jsem spokojena a teda ten zvyk roznášet kousky berana po celé vesnici..... nechtěla bych :) ale bylo to milé. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velké zklamání. Místo přírodních krás lidová umění a vůbec o lidech a muslimech. Ne že by to nebylo zajimavé, ale ze severu Černé Hory jsem neviděl téměř nic. O Morače jen zmínka, z kaňonu vidět je pár raftařů na řece Tara a záběry kamery do vody, z Durmitoru také skoro nic. Kdybych tam nebyl osobně a neprojel si to křížem krážem, tak z tohoto dílu bych neměl chuť tam vůbec jet. ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Černá Hoda není pro většinu z nás asi úplná neznámá... minimálně pár tisíc nás tam bylo na české fotbalové reprezentaci. :-) A to se mohlo promítnout do hodnocení, kdy spousta lidí ví, jak to tam skutečně vypadá. ()

Reklama

Reklama