Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Fabian je londýnský podvodník, který se svému řemeslu věnuje s neobvyklým zanícením. Jednoho dne se rozhodne, že konečně zbohatne a stane se důležitým mužem. K tomu potřebuje ovládnout veškeré londýnské řecko-římské zápasy. Podvodem dosáhne přátelství bývalého mistra světa Gregoriuse a společně se pouští do organizování zápasů, Gregorius z lásky k zápasu, Fabian aby získal peníze a prestiž. (Snorlax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

danoo 

všechny recenze uživatele

"You've got it all but you're a dead man, Harry," hovorí hlavnému antihrdinovi jedna z postáv. Harry Fabian je presne ten typ, pred ktorým vás matka v detstve varovala slovami: "skončíš ako on!" Je to podradný looser. Človek nevie, či ho má neľutovať alebo nenávidieť. Avšak Sidney Falco v podaní Tonyho Curtisa v S w e e t . S m e l l . o f . S u c c e s s (1957) je oveľa pôsobivejší ("I'd hate to take a bite outta you. You're a cookie full of arsenic"). Zámerne podávam len chrakteristiky postáv, pretože film je veľmi tažké objektívne zhodnotiť. Na jednej strane je skvelo zahraný, natočený a nasvietený, na druhej strane scenár pokryvkáva. Napr. postava Fabianovej vernej priateľky je po úvode zabudnutá a objavuje sa až v záverečnej kľúčovej scéne. Keby nám ju Dassin viac predstavil, mohli by sme precítiť celú tragédiu skrze ňu. Nezabudnuteľné finále sa tak nekoná. Každopádne film stojí za pozornosť už len preto, že sa dá vnímať ako rozcvička k R i f i f i (1955). ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že starý filmy jsou tu těžce nadhodnocený. Třeba tohle je variace na mafiánský film stylu "vzestup a pád", přičemž premisa "kdo ovládá wrestling ovládá mafii" mě přišla neskutečně k smíchu. A hlavní hrdina je takový šmejd, že se mu dá těžko fandit, čili závěrečná dramatická dvacetiminutovka vyjde naprázdno. Ve finále jsem celou dobu přemýšlel, proč hlavní hrdina nejde prostě na policii? Ale dobře, koukat se na to v klidu dalo a vrchol filmu pro mě byla celá postava zestárlého wrestlera a jeho poslední boj - to nemělo chybu. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Nervne rýchly tep pobiehania tvorivého okamžitistu londýnskym polosvetom drobných kšeftárov, falšovateľov, pokútnych obchodníkov a wrestlingových zápasníkov.  Nebezpečné otáčky naberie po tom, čo sa pokúsi o úspešné zaradenie sa do tohto lákavého sveta. Náhle realizovanie podnikateľských vnuknutí ale nestačí vybalansovať na všetkých úrovniach podnikania, podvodov, vzťahov a konkurencie. A tak sa zákonite rúti mestom ako neriadený tiger, ktorého chce každý polapiť.  Skvelá noirová záležitosť. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po věznici Westgate, Manhattanu a ovocnářské Kalifornii si Dassin vybral Londýn a zde přehrát osud slabocha a vysírky, co se snaží prorazit ve velký zvíře skrze samý pletichy a podvod. Ten hlavní "hrdina", ani film v zápletce mi dvakrát nesednul, ale samotné město hezky vyniká k závěru, v úprku před pouliční spravedlností, pořád má v součtu co přinést a sdělit. ()

DoNotCross 

všechny recenze uživatele

Málo který snímek si zaslouží označení "Film-Noir" jako tento. Tragický příběh podvodníčka, který si, veden svou touhou vydělat velké peníze, ukousne příliš velké sousto. Není však jedinou postavou, která je v průběhu děje zničena vlastními ambicemi. Hlavního hrdinu budete na jednu stranu litovat, na tu druhou však budete chápat spravedlivost jeho trestu. Příběh o tom, že lidé, co jsou vedeni touhou po penězích nedopadají dobře, v temných kulisách Londýna, v jehož ulicích se Harry snaží uniknout svému osudu. Krom tragického konce a vtahující, bezvýchodné atmosféry stojí tento film za pozornost ještě kvůli úžasné zápasnické scéně, při které cítíte doslova každý úder pěstí a evokovanou fyzičností se bez problému vyrovná i mnohem mladším dílům. A to je na více než šedesát let starou záležitost obdivuhodný výkon. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (2)

  • Existují minimálně dvě různé verze filmu, v nichž jsou některé scény vystřiženy, popř. přidány a rovněž variantní verze některých scén filmu, např. úvodní scéna filmu, když Harry (Richard Widmark) přijde domů k Mary (Gene Tierney). (Gold60)
  • Ľavicové zmýšľanie Dassina sa ukázalo ako prekážka v budúcej kariére. Preto ho pod ochranné krídla zobral výkonný šéf štúdia 20th Century Fox Darryl Zanuck, ktorý ho zo dňa na deň poslal natáčať do Londýna. Na najbližších 15 rokov to bol jeho posledný hollywoodsky film. (Biopler)

Reklama

Reklama