Reklama

Reklama

VOD (1)

Doktor Jack Kevorkian chtěl vždy pomáhat lidem odejít z tohoto světa. Smrt ho fascinovala a vždycky ji viděl jako součást přirozeného řádu věcí. Často také mluvil o právu na důstojnou smrt. Při svých pravidelných nočních pochůzkách po nemocnici vždy pozoroval oči umírajících, zdali mu neprozradí něco víc. Právě tyto pochůzky mu vynesly nelichotivou přezdívku doktor Smrt. Kevorkian se po setkání s jedním ochrnutým pacientem, jehož kvalita života se prakticky rovnala nule, rozhodl přejít od slov k činům a sám začal pracovat na stroji, který nazval Mercitron. Měl pouhým stisknutím tlačítka pacientovi umožnit jednoduše a důstojně ukončit svůj život, pokud si to bude přát. Dal tak vzniknout zcela novému oboru medicíny - euthanázii. Sám poskytoval v této oblasti poradenství. Začalo to obyčejným inzerátem v novinách, pak přišla první pacientka a zanedlouho o tom měl slyšet celý svět... Detroitského patologa ztvárnil Al Pacino a za svůj strhující herecký výkon byl oceněn Zlatým glóbem. Biografické drama s hvězdným obsazením portrétuje i několik lidí, kteří Jacku Kevorkianovi pomáhali. Nejbližší okruh příznivců vzdělaného patologa tvořili jeho sestra Margo (Brenda Vaccarová), jeho dlouholetý přítel, technik Neal Nicol (John Goodman), aktivistka Janet Goodová (Susan Sarandonová) a právník Geoffery Fieger (Danny Huston). Film, realizovaný v produkci HBO, ověnčený dvěma Cenami Emmy, natočil režisér Barry Levinson. (HBO GO)

(více)

Recenze (352)

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim si, ze toto je film, ktory stal za to aby sa zfilmoval a aby sme sa mohli nad tym zamysliet. Mame brat eutanaziu ako vrazdu, alebo ako umiernenie bolesti pred istou smrtou alebo utrpenim pred nevyliecitelnou chorobou? Uplne som chapal doktora Kervorkiana, ktory tym chcel presadit, aby sa zmenil zakon a dovolil ludom sa slobodne rozhodnut, ci chcu dostojne zomriet alebo trpiet v bolestiach, ale hlavne, ak by mal on sam podobny problem, mohol zavolat na niektorich zo svojich kolegov, aby mu v tom pomohli. Samozrejme, ze je to kontroverzna tema a hlavne veriaci ludia su urcite proti eutanazii, pretoze zivot moze vziat iba Boh a nie clovek, ale v tom pripade, ak je clovek v kome pripojeny na pristrojoch, aby zil, by sme tiez nemali rozhodnut o odpojeni toho pristroja po niekolkych hodinach, ako spomenul Jackov advokat na sude. Namiesto toho sa pani sudkyna pyta doktora Kervorkiana: ,,Videli ste film Vykupenie z väznice Shawshank, pan Kervorkian? Viete, ako Vam tam bude?" Zacinam mat stale radsej filmy z produkcie HBO a Al Pacino si Zlaty Globus za hlavnu ulohu pravom zasluzil. ________ Al Pacino - (Jack Kevorkian) +++ Brenda Vaccaro - (Margo Janus) +++ John Goodman - (Neal Nicol) +++ Susan Sarandon - (Janet Good) +++ Danny Huston - (Geoffery Fieger) +++ Deirdre O'Connell - (Linda) +++ Todd Susman - (Stan Levy) +++ Adam Lubarsky - (Brian Russell) +++ Produkcia: Barry Levinson +++ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Každý Galileo svojej doby je upálený. Našťastie tu iba obrazne, ale ďaleko od toho nebolo. Film má v záujme ukázať, že Jack mal v záujme ľuďom iba pomáhať a že si bol vedomý svojej pravdy. A darí sa mu to skvele, aj keď je tu cítiť istá šialenosť týchto činov, čo je myslím úplne v poriadku a dokonca to dostáva celú tému ešte na vyššiu úroveň. Tá skutočná prvotná motivácia tohto lekára je nám prezradená niekedy v druhej polovici a možno viacerých prekvapí, následne je ale zrejmé, že celoživotný pohľad lekára na v bolestiach umierajúcich ľudí v spojitosti so skúsenosťou z rodiny musí smerovať v podstate len k jednej reakcii. Rozpisujem sa skôr o téme ako o filme, ale taký Doktor smrť aj mal byť. No a mimochodom ide aj o jednu zo životných úloh Ala Pacina. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, podnetný a poskytujúci veľa myšlienok na premýšľanie. Forma ma ale akosi minula. Niežeby som sa nudil, to nie, ale dejom som len preplával, pričom v oceáne priemerných miest sa občas vyskytol ostrovček vysoko nadpriemerný a pointovo či emočne výraznejší. Filmu našťastie pomohol Pacino, ktorého herecký prejav som si vyslovene užíval, ale to nie je vlastne nič nové, je to pán herec, ktorý dokáže do výšin potiahnuť aj slabší film. Bez neho by u mňa snímok upadol do priemeru. 70/100 ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Dej Al-ovi roli, kde může dělat šaška a on to udělá, udělá takové divadlo, že konec. Každopádně Al je pan herec, nemám důvod ho hanit... ústřední téma je přitom "hodně" silné, ehm ehm. Pan "doktor" Kevorkian je umělec tělem i duší, potom co musel opustit svou milovanou práci v rámci důchodové reformy, snaží se najít vhodné zaměstnání. V mládí se mladý Jack vyžíval v mučení malých zvířátek a co se v mládí naučíš, ve stáří jak bys našel. Tenhle snímeček poukazuje na mentální zdatnost hlavní postavy, která doslova bojuje o svá práva ulehčovat lidem jejich poslední chvilky. 6/10 ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Herecky prakticky bezchybné. Obsahově možná nejsilnější podívána za poslední léta ne-li za celý můj život. Sílu celého filmu podtrhuje navíc to, že část záběrů při natáčení pacientů na kameru, kteří za chvilku zemřou, je autentická. Některé pasáže, kdy děkuje pacient za to, že může zemřít či prosí svou ženu o poslední dar ve svém životě (svou smrt), jsou emociálně za hranou běžného vnímání. Jestli nemáte srdce z kamene či jste aspoň trochu empatičtí, musíte několikrát během filmu utírat slzy. Navíc číslo pacientů, které odvedl na onen svět - 131, je neskutečné. Stejně jako život a konec celého Kevorkiana. Chtěl bych pocítit emoce, které zažíval. Děkuju za takovéto filmy. Člověk si hned váží víc svého života a že je zdravý a musí o to víc obdivovat lidskou sílu a vůli člověka zemřít... 94% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Scénář filmu volně vychází z knihy "Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian’s Life and the Battle to Legalize Euthanasia" od Adama Mazera. (contrastic)
  • Když mluví Neal (John Goodman) s doktorem Kevorkianem (Al Pacino) o tom, jak mu vpravil do krevního oběhu krev z mrtvého člověka, jedná se o událost, která se opravdu stala. Kevorkian chtěl využít poznatky z tohoto experimentu v případné válce, kde by krev padlých posloužila jako transfuze raněným přímo na bojišti. (syphonn)
  • Doktor Jack Kevorkian „pomohl" dle dostupných materiálů ke smrti 130 pacientům, 14 z nich je jmenovitě zmíněno ve filmu. (syphonn)

Související novinky

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

Bill Murray bude ztracen v Afghánistánu

08.02.2014

Barry Levinson dal světu Dobré ráno, Vietname nebo Rain Mana, v posledním letech pak zaujal především televizním dramatem Doktor Smrt s Alem Pacinem. Teď nicméně chystá pořádný celovečerní comeback,… (více)

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

The Rock a Hemsworth: Pro ranec dolarů

06.01.2012

Akční hrdina minulého a podle traileru na G.I. Joe: Retaliation i tohoto roku Dwayne Johnson pokračuje v linii filmů, ve kterých spíš někdo dostane nakládačku, než objetí od šťastné rodiny.… (více)

Reklama

Reklama