Reklama

Reklama

Pan Wonka a jeho čokoládovna

  • USA Willy Wonka & the Chocolate Factory (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký pohádkový muzikál z roku 1971 nás zavede do městečka, kde stojí tajemná továrna vyrábějící tu nejlepší čokoládu na světě. Jednoho dne její majitel Willy Wonka (Gene Wilder) ukryje v čokoládách zlaté kupony. Děti, které je najdou, pozve na návštěvu své továrny a slíbí jim do konce života posílat cukroví zdarma. Nikdo však netuší, jaké překvapení děti v továrně čeká! (Warner Home Video CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

V továrně na čokoládu je sice mnohem víc lízátek než čokolády, ta se vyskytuje prakticky jenom v řece (řeka čokolády a je mi čokolády málo? vážně jsem napsala tohle?), její majitel Willy Wonka je jen podivín od slova "podivný", nikoli od "největší psychotik tohoto a tří nejbližších kontinentů", umpalumpové jsou fest divní trpaslíci s oranžovými ksichty, zpívající při stylizovaných tanečcích písničky na stále stejnou kolovrátkovou melodii (nebo je to jedna písnička na pokračování, čert ví) a navíc tam chybí veverky!, jenže, ať spadnu pod čokoládový vodopád, jestli lžu, tahle verze je mnohem pohádkovější, zábavnější a příjemnější, než ta novější s Deppem a veverkami. Takže Umpadumpa dumpady du, silné čtyři hvězdy a upřímné přesvědčení, že na tuhle legrácku jsem se v prvním vidění nedívala naposledy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ano, jsem velmi ovlivněn Burtonovým pojetím, ale u něj jsem měl prostě pocit, že pochopil Dahlovu předlohu a převedl ji skutečně tak, jak byla, jen si něco navíc přidal. Tady je toho navíc až moc a vizuálně to prostě není tak krásné. Možná kdybych to viděl dřív, ale nevím... Je vidět, že tady hodně chyběla triková stránka. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Škoda, že studio nedalo víc peněz do výpravy - i když se snaží, vypadá chudičce. Tato verze se více drží knihy, včetně oblízatelných tapet, na druhou stranu je zde oříšková místnost zaměněna za husy snášející zlatá vejce. A na závěr filmu chybí odchod potrestaných z továrny (a přistání výtahu v domku). Jenže Willy Wonka ve Wilderově podání je skutečně vynikající a daleko lepší než Johnny Depp. Není bláznivý, jen si na bláznivého hraje, netrpí odloučením od otce a podobně, vše je soustředěno na potrestání zkažených dětí (a rodičů, kteří jim tu zkaženost dovolili) a sladkou výhru. I ty citace ze Shakespeara mají v tomto podání hodně do sebe. (A rovněž mne dostalo, že otec Veruky vypadá jak Marek Taclík, ale to jen tak bokem.) Umpalumpové i zde skvělí, a jejich výchovné písničky chytlavé (což se nedá říct o těch ostatních jak z Mary Poppins.) Celkově je film trochu nevyvážený tempem a chybí mu skutečně větší fantazie v oblasti výpravy, ale osobně jsem s touto verzí spokojen. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Burtonova verze není špatná, ale tohle je o třídu výš. Deppův Wonka je velkolepý bizarní psychotik, kterému je vše lidské cizí (až na perverzity -- dobrá karikatura Michaela Jacksona). Ne tak Wilderova kreace, tenhle chlápek, přestože je taky narušen, pořád ještě má rád lidi -- jenom ho nesmí zklamat, být polovičatí, jako ta úžasná poloviční pracovna, kde se taky pracuje jenom napůl a která tak symbolicky připomíná nedokonalý svět za zdmi továrny. Ach, pro tohohle hrdinu lze mít pochopení. A umpalumpové-liliputáni s oranžovou tváří, bílým obočím a zelenými vlasy jsou 100x sympatičtzější než jeden počítačově namnožený minilump. A umějí líp zpívat. (Jak vidíte, dojal jsem se. Deppa můžu leda obdivovat. Depp je virtuóz, ale Wilder tohle zahrál a zazpíval srdcem.) ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Jelikož nová verze je má oblíbená, tak jsem byl zvědav na verzi starší. V lecčem je jiná, i když základní kostra je totožná. Největší rozdíl jsem pozoroval v chování pana Wonky, v této verzi je celkem normální, oproti tomu novému, kde mi připadal jako blázen. Písničky byly chytlavé a celkově to mělo fajn atmosféru. Každopádně nová verze je lepší. ()

Galerie (128)

Zajímavosti (45)

  • V roce 2015 se vydražil ikonický zlatý kupón Willyho Wonky (Gene Wilder) za 35 000 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Pre Charlieho mesto, ktoré je možné vidieť vo Wonkavatore počas letu v záverečnej snímke, boli použité letecké snímky mesta Nördlingen v Nemecku. Zaujímavosťou tohto mesta je, že sa nachádza v kráteri, ktorý vytvoril náraz meteoritu. (macadle)
  • Peter Ostrum, který hraje Charlieho Bucketa, nanatočil nikdy jiný film a později se stal veterinářem. (Chatterer)

Související novinky

Willy Wonka shání obsazení

Willy Wonka shání obsazení

06.06.2018

Studio Warner Bros. by rádo další miliardový úspěch a jedním z projektů, který by této mety mohl potenciálně dosáhnout, je remake oblíbené muzikálové klasiky Pan Wonka a jeho čokoládovna. Ten se… (více)

Reklama

Reklama