Garrowův zákon (TV seriál)

• Velká Británie

Garrow's Law

Velká Británie, 2009, 8x60 min

Peter Lydon

Charlie Mole

Skvělý seriál, jehož existenci a vysílání jsem zaregistroval úplnou náhodou. Podoba anglického práva 18. století rozhodně poněkud boří představy "staletých tradic ostrovní demokracie", panství práva a spravedlivého soudního procesu. Kdo má rád filmy ze soudní síně a trochu té historie, okořeněné tradičním kvalitním přístupem BBC, přijde si na své.(4.4.2010)

Jakkoli je zřejmé, že skvělá produkce britské BBC tentokráte ve službách dámy se zavázanýma očima s váhami v rukou, bohyně spravedlnosti, opět v plné parádě ukazuje své kvality. A když to nehýří oslňující výpravou, tak dramata ze soudní síně dávno uplynulých dob jsou spíše komornějšího duchu s důrazem na kvalitu. Řekněme, že kromě sympatického hereckého výkonu v postavě Williama Garrowa (Andrew Buchan) zdobí seriál i brilantní dějová rozličnost a pozoruhodná kombinace načrtnutých typů lidí všeho druhu. Potažmo seriál nesoudí mravy svých postav, ale zajímavým způsobem především zkostnatělost právního řádu tehdejší Velké Británie. Chcete-li si tedy alespoň užít pár večerů, kde netečou potoky krve, a máte rádi napětí, tak vřele doporučuji.(22.1.2012)

Jak jen to Britové a BBC dokážou velkoryse a rozmáchle natočený seriál o vzniku skutečně efektivní a s žalobcem rovnoprávné profesionální soudní obhajoby. Soudní minidramata, na nichž se vše demonstruje jsou samy o sobě skvosty. Navíc se zde opravdu nešetří ani výpravou ani kostýmy, ani na hereckém obsazení.(19.3.2011)

Výborný počin, jak jinak, než z produkce BBC, nám dává možnost nahlédnout pod pokličku soudního šetření v 18.století. Každý díl je jedinečný a scénář je výborně napsaný, stejně tak herci - skutečná "esa", jež může BBC nabídnout. My můžeme být jen rádi, že nežijeme v 18.století. 95%(17.4.2011)