Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam hry Ladislava Stroupežnického z Národního divadla v Praze.

Naši furianti, veselohra Ladislava Stroupežnického (jehož 160. výročí narození si 6. ledna připomínáme), je pro činohru totéž jako pro operu Smetanova Prodaná nevěsta. Tehdejší kritice připadala příliš jiná, nezvyklá a s nepochopením ji odmítla. Čas však prověřil její kvality a tak se stala jedním ze základních kamenů zlatého fondu české dramatiky. Každá generace její inscenací dokládá kvalitu a úroveň souboru ve své éře.
Také záznam představení z historické budovy Národního divadla v Praze z roku 1970 v režijním pojetí Vítězslava Vejražky je dokumentem inscenace jedné éry, jedné generace souboru činohry Národního divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Příšerný obraz české malosti a ubohosti ve své nejobnaženější podobě. Tak takovýhle jsme byli před více než sto lety. Urputná zaprděnost a tohle, že je divadelní hra pro činohru srovnatelná se Smetanovou Prodanou nevěstou pro operu. Z prodané zbylo alespoň pár hezkých árií. Ze Stroupežnického sondy do života českého lidu mě pouze vstávaly vlasy na hlavě... ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s pozdějším Macháčkovým nastudováním je tohle slabý, socrealistický odvar. Přesný obraz zdecimovaného Národního divadla roku 1971, v němž nerežírovali režiséři (ti lepší byli vypuzeni), ale herci. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Krásné divadelní představení. Výborní herci, skvělé kulisy, dobré dialogy. V podstatě nemám co vytknout, na to, že jsem se na tento snímek dívala kvůli povinné četbě, jsem se u toho parádně bavila. Nejlepší byly vždy ty scénky, kdy se hádali, kdo co dá. Ovšem úplně nejvtipnější scéna byla, kdy se hádali, kdo zaplatí punč... Hádat se o to, kdo bude platit:) Člověk by řekl, že by se spíše hádali kvůli tomu, aby ho nemuseli platit. No ale konec byl dobrý a celé představení jsem si užila. ()

Zajímavosti (1)

  • Premiéra se uskutečnila 29.5.1953, představení se dočkalo 186 repríz. (kosticka7)

Reklama

Reklama