Úmysl obohatit holý mechanistický svět (studentský film)
Krátkometrážní / Válečný
Česko, 2006, 22 min
Andrea SlovákováObsah
Profesor Vopěnka je světově známý český matematik, autor mnoha knih zabývajících se historií matematiky, především geometrie, a originálním myslitelem propojujícím matematiku s filozofií. Veřejně známým se stal především autorstvím největšího čísla (tzv. Vopěnkův kardinál) a svým dvouletým působením v politice - byl prvním polistopadovým ministrem školství. Jeho portrét pracuje s úlomky každodennosti, v níž se Vopěnka pohybuje nebo která se otiskla na jeho minulosti. Práce s obrazy v nich však hledá abstraktní kvality a snaží se diváka inspirovat k soustředěné interpretaci slov, jež mapují osobnost Vopěnky - matematika. (oficiální text distributora)
Flipper
Vopěnkov geometrický-filozofický výklad a artové spracovanie dokumentu režisérky, donútili k pozornosti aj takéhoto ne-prívrženca ako som ja. Čistá práca s hudbou, kamerou a archívnymi zábermi (ktoré slúžia skôr tiež ako umelecký než výpovedný prvok) s pridaním pár animovaných častí Pytagorasa a spol. pôsobí ako zamat na dušu, ktorý však filozofiou zaujme aj myseľ. Umenie a geometria - prečo nie? Môžte zdarma stiahnuť na: http://docalliancefilms.com/film/891/(3.1.2010)
O*R*I*N
Dokumentárně esejistická koláž, ve které se prolínají jak archivní záběry, animované pasáže, tak i záběry geometrických obrazců, vše navíc velmi zdařile zvukově zarámované nezvyklým hudebním doprovodem, především ale komentářem profesora Vopěnky a příležitostnými glosami Andrey Slovákové.(3.2.2010)
Radko
"Človek by si mal vážiť to, čo sa stane všeobecnou vecou, všetci ju používajú a nikto už nevie, kto ju prvý vymyslel." Krásna úvodná veta (osobne je pre mňa takouto vecou najmä splachovací záchod) pokračuje komentármi prof. Vopěnku o svojom živote, názoroch a filozofii, vše prerušených poučenými otázkami režisérky, pričom obrazový podklad prechádza od všedného zobrazenia pracovne profesora do exteriérov, útržkov minulosti z dochovaných amatérskych flmov. Pritom sa vytvára zaujímavá paralela medzi vyslovenými a napísanými myšlienkami a obrazovými hrami svetla, tieňa, či rôzne nasnímanými povrchmi vodnej hladiny. Oživenie dodáva niekoľko animomaných vsuviek. Keďže mi dokument stál za opakované pozretie, hodnotím nadpriemerne. 65%.(21.9.2011)