Reklama

Reklama

Monstrum z galaxie Arkana

  • Československo Dům mezi hvězdami (pracovní název) (více)

Obsahy(1)

Málokterý film je bezmocnější, nežli tato neumělá sci-fi splácanina, která nabízí od všeho trochu. Nepomohlo ani, že na scénáři spolupracoval Miloš Macourek, že režie se ujal uznávaný tvůrce animovaných filmů Dušan Vukotić. Film vypráví o hotelovém recepčním, jenž si spřádá velkolepé představy o životě ve vzdálené galaxii, aniž tuší, že skutečnost může být někdy děsivější nežli sebeodvážnější fantazie. Ocitne se tváří v tvář bizarní příšerce, dokládající, jak ani trikoví odborníci na Barrandově nedokázali vyvolat strach. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (118)

Lima 

všechny recenze uživatele

Svým formálním zpracováním (a vlastně i šíleným scenářem, Macourek jel zrovna asi na houbičkách) poměrně ojedinělá záležitost v historii tehdejší čekoslovenské kinematografie. Vždyť v jakém jiném filmu té doby, kdy se točily politicky uvědomělé snímky a kdy nahota ve filmu se stále uchylovala do sféry velmi decentních záběrů a názorné násilí bylo téměř tabu, jste mohli vidět film, ve kterém chodí dlouhé nudistické zástupy lidí s neskrývanou nahotou a ve kterém jsou vidět brutálně utrhané hlavy v talířích s polévkou. A to vše, pěkně prosím, uváděno v rámci tehdejšího FFP - Filmového festivalu pracujících. Být tento film po letech zreprízován (vlastně v televizi nikdy neběžel) a tedy známější dnešnímu publiku, bylo by zaděláno na menší kult. Menším problémem se mi pouze jeví, jak podobnou obskurní záležitost se zmatenou režií vlastně smysluplně hodnotit, proto volím opatrné dvě hvězdičky. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica tejto sci-fi béčkoviny dosť nuda, v tej druhej sa to dosť zvrhne, príde na masaker cez svadbu ten je teda silný nárez, kde príde aj na zjedené či utrhnuté končatiny hostí príšernou príšerou, ktorá keď sa naštve tak chrlí oheň, omamné plyny či toxický sliz, nevyhneme sa tu ani romantike s androidkou, nechýbajú tu dokonca nudisti ktorý sa chcú spriateliť z mimozemšťanmi,... nuž príbeh je balast ale tí čo robili triky či masky si v celku dali záležať určite tento sci-fi "brakový" skvost stojí za pozornosť. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Scifi? Vážně? Těžko se tomu věří, ale jde o příběh jednoho spisovatele, který si vymyslí tři postavy mimozemšťanů, kteří pocházejí z galaxie Arkana a jednoho dne se s nimi potká na ostrově nedaleko svého bytu. Snaží se s nimi vypořádat a ke konci už jde o krutou komedii, při které monstrum vběhne na oslavu české svatby a po pár ránách z pušky do jeho těla se rozhodně, že všechny české filmového hvězdy v místnosti umřou jeho vinou. Tak se i stane a co na to mimozemšťané? Co by, prostě vrátíme čas :). Neskutečně stupidní scifi, které potěší maximálně milovníky béčkových nebo céčkových sci-fi, které se neustále tváří vážně. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Vyhlášená fantasmagorická československo-jugoslávská koprodukce, která v prvé řadě vzbuzuje otázku, jak něco takového mohlo vůbec vzniknout. Fakta neznám, ale domýšlím si, že Macourek dostal zadání napsat scénář, ale protože se mu do tohohle podniku nechtělo, říkal si, že když napíše ultra zhovadilý scénář, kde bude vrstvit dadaistické nonsensy, tak mu to nevezmou a bude mít pokoj. Jenže co nečekal, oni to v Jugošce vzali komplet a fakt to natočili. Možná to bylo úplně jinak, ale "Monstrum z galaxie Arkana" rozhodně trůní na Panteonu blouznivě zhovadilých totáčových koprodukcí hned vedle "Revue na zakázku". Tohle je koncentrovaná esence WTF, kde scény, v nichž tátovi narostou prsa, aby mohl utišit brečící nemluvně, nebo kde probíhá nudistické vítání mimozemšťánků, nejsou zdaleka tím nejabsurdnějším. Komedie se mísí s hororem a sci-fi motivy s homolkovsky civilními peripetiemi. Na druhou stranu je ale třeba uznat, že v porovnání s premisami jiných Macourkových scénářů tohle zas tak radikální úlet není, a spíš je rozklížený výsledek způsobený tím, že režírující Dušan Vukotić prostě nebyl na stejné vlně jako scenárista. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Dávno zapomenutý špatný film. Ale špatný asi jako Barbarella, takže vlastně docela zábavný. V rámci družby s Jugoslávií se v čísi barrandovské hlavě zrodil nápad spojit nejlepšího českého scénáristu Miloše Macourka se slavným režisérem animovaných filmů Vukotićem. Výsledkem je něco, co se dá obtížně slovy popsat. Spisovateli fantastických povídek vstupují do života postavy z jeho knížky, jmenovitě zlatě pokovená kráska Andra z planety Tugador, její dvě divné děti a titulní Monstrum z galaxie Arkana, modrý chobotnatec z dílny Jana Švankmajera. Měla to být komedie, ale osobně bych to viděl na něco mezi horrorem a nechtěnou parodií. Jisté je, že scéna na svatbě, v níž Monstrum nejdříve ovine chobotem hlavu Karla Augusty, vší silou ji pak utrhne a do toho ječí Helena Růžičková, mě jako dítě dlouho budila ze sna. 20% ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Toto monstrum jsem viděl na pionýrském táboře jako kluk. Děcka z mého oddílu se tomu smála, tak jsem se smál taky, abych byl soudružský. Jednu hvězdu dávám za nahatou Helenku Ružičkojc, která tak ovlivnila na dlouhou dobu mou představu o ideálu ženské krásy a jednu za tu rozválcovanou hlavu, která mě leká ve snu dodnes. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

U nás to běželo pod názvem "Monstrum z galaxie Arkana" a spíš než SCI-Fi mi to připomínalo nepovedenou taškařici.... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Spisovateľ Dušan Mitana razí tézu, že čokoľvek, čo si človek vymyslí v hlave je pravdivé. Miloš Macourek osvedčil fantáziu v scenároch k filmom komediálnej kino-klasiky. Parádne scenáre mali často šťastie na skvelý realizačný a režijný štáb. A čo režisér Dušan Vukotič? Ako on zvládol nespútanú Macourkovu fantáziu? Podľa tunajších ohlasov na 38%. Zapolemizujem s tým hodnotením. Vukotič nechal popustenú uzdu bez výraznejšej korekcie a spolu s Marcelou Pittermanovou pridali vlastné polienka do scenára. Na jednom film-feste dostali aj cenu - za najlepší scenár. Ten je presne o tom, čo som písal v prvej vete. O zhmotnených predstavách spisovateľa. Bizarné nápady sa odohrávajú v prostredí socialistickej klasiky 80. rokov. Spestrené exotikou mora a ostrova. Švankmajerova príšera je odvalenou paródiou na Gigerovho Votrelca. Dôvod, prečo som film kukol je výtvarníkova účasť na riešení Monštra. Žena premenená na kovovú kocku pripomína po prvej premene, kedy z kocky trčí ruka, múku s ušami z filmu Jak utopit doktora Mráčka (scenár: M. Macourek). Odfiknutý prst mimozemšťanky zase pripomína ufiknutú ruku z úvodu filmu Pane vy jste vdova! (scenár M. Macourek). Dav ezotericky a láskou predchnutých naháčov v jaskyni, vítajúcich odhodením šiat mimozemšťanov, pripomína maximálne tak Vávrovo Temné slunce. No tam boli hipícki naháči skôr oblečení. Juhoslovanské socialistické kino predsa len bolo menej puritánskejšie, čo sa nahoty týka. Pár momentov netradičnej zábavy v uletenom filme. Plus menšia porcia nudy. A tie detičky bez citov s peroxidovo blonďatými vláskami? Tie som kde len videl... ...aha v Mestečku prekliatych od Wolfa Rillu a neskôr aj v Carpenterovom remaku. Najprv som dal tejto eklektickej montáži motívov z rôznych filmov a zvláštnych nápadov tri hviezdy. Lenže toto priemer nie je. Napríklad: zelený dym, čo vypúšťa monštrum na útočníkov! To je predsa esencia dámskeho absinthového prízraku z obrazu Viktora Olivu Piják absintu v pražskej kaviarni Slávia. A tento magický tujónový nápoj bol hádam z možných inšpiračných zdrojov scenáristov. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Na počudovanie som sa celkom bavila. Nesledovala som úplne pozorne, je to film, ktorý vám aj pri decentnej minutáži dovolí kresliť aj pozbierať zo sušiaka prádlo... ale dávam 3* za ten humor... to bolo také absurdné, bláznivé aj vypočítavé v jednom, že tie blbé fóry si ma jednoducho získali. Taká kravina, až je to srandovné. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Chápu, proč se nápad na tuto podivnost dostal k Miloši Macourkovi - příběh o spisovateli, který má schopnost zhmotňovat vlastní představy a touhy, to je krásný základ na ztřeštěnou komedii. Bohužel tentokrát po Macourkovi nikdo srandu očividně nechtěl, a tak to takhle dopadlo. Vážný sci-fi tón a patos prostě nejdou dohromady s výjevy typu vousatý otec kojí dítě ňadry, které mu přičarovalo, no a o monstru samotném z úcty k Janu Švankmajerovi raději úplně pomlčím. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý mal vyššie ambície, lenže sa v nich prepadol .... Prvá časť filmu je pozerateľná, má atmosféru a má i spád ... Tvorcovia medzigalaktickej Andry sa zjavne nechali inšpirovať Longovým Metropolisom a to by boli tak asi všetky klady tothoto diela.... Švankmajerova vrecková príšera vzbudzovala akurát úsmev a niekedy až rehot na ústach divákov. Pripomínalo to filmy z rokov päťdesiatych, kde sa dalo napchať do sci-fi takmer všetko. Masaker na svatbe bol vyvrcholením trápnosti vzhľadom na fakt, že celý čas bol dvere vyvalené a napriek tomu nikomu (okrem jedného na záver) nenapadlo pekne-krásne z týchto dverí vycúvať .... Samostatnou kapitolou boli i Andrine tukom prerastené deti s chemlonovýmí príčeskami na hlave . ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mé vzpomínky byly lepší než nové zhlédnutí filmu. Snad to způsobili jugoslávští přátelé, že film nemá grády kultovních českých komedií (Zítra vstanu..., Muž z 1.století, Zabil jsem Einsteina... a dalších). Vpodstatě hodnotím práci J.Švankmajera, byť jeho monstrum je více vtipné, než strašidelné. Masakr na svatební hostině není špatný, ale přes utrhané hlavy se obejde bez kapky krve. Nakonec se člověk místo děsu musí ušklíbnout nad mluvící hlavou pana Augusty povalující se v polévce:,,Jak teď budu střílet?" Občasný vtípek (kojící otec či kašlající kostka) celkovou tragedii snímku nezachrání. Objektivně tak 2*, ale jak říkám, Švankamjerova práce mě potěšila. Škoda chybějících rudých fontán, škoda chybějícího napětí a spádu... ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Jsou to sice slabší 4 hvězdy, ale jsou.  Možná je i kvůli tomu, že tato Jugoslávsko-československá, tak trochu fantasmagorie má zajímavé nápady i provedení.  A tady má velmi nízké hodnocení, tak jsem jednu hvězdu přidal. Nesmíme zapomenout na Švankmajerova Mumu (slavná scéna masakr na svatbě), hračku mimozemských dětí Uly a Targa, jejich vychovatelkou - androidem Androu. Ti všichni pochází z planety Tugador v galaxii Arkana. Robert Novak má bujnou a trochu nebezpečnou fantazii. To má sice kde kdo, ale ne každý má tellurgii. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Pamatuju tenhle film z dětství, pak jsem ho viděl ještě jednou v TV, ale dodnes nemohu zapomenout na neskutečně ubohé triky a masky, které i na tu dobu byly opravdu out. Jednu * za odvahu něco takového natočit a pak se pod to ještě podepsat ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,A Žlababa řekla ahoj! '' ----- Časem si lze prakticky téměř na vše vypěstovat jistý druh odolnosti. To co po prvotním setkání šokuje při druhém a třetím už není tak šílené, pokud ovšem člověk ve zdraví ten prvotní šok překoná. Své o tom by mohli vyprávět třeba záchranáři jezdící k dálničním nehodám, pro něž jsou mrtví a těžce zranění už jen rutina zatímco náhodný svědek nehody je leckdy hrůzou ochromen. Co se týče socialistických filmů a zvláště takovýchto, považuji se také trochu tak za dálničího záchranáře a opravdu mne už hned tak něco nerozhodí. Přesto jsou nehody, kdy i ti otrlí záchranáři zírají v šoku na neštěstí a jsou otřeseni. Něco podobného se stalo i mně u tohoto filmu. Za prvé žánrově člověk netuší o co jde. Je to taková kravina, že musí jít o komedii, protože horor to není ani na sekundu. Jenže na komedii to není vtipné. První polovina filmu se nese v nudném duchu s dost chabými efekty, ovšem to co se rozpoutá na svatbě, to byl fakt mazec. Jako by někdo řekl uprostřed scénáře, je to moc rozvláčné, nudné pořádně to připepřete. Fakt jsem jen zíral a možná jsem měl i pusu dokořán. Měl jsem dojem, že co se týče koprodukčních sci-fi, je koprodukční V prachu hvězd (DDR/Rumunsko/ČSSR) zatím nejvíc co jsem viděl, ovšem tohle je tak o patnáct levelů úplně jinde... Dávám za jednu kostku, z tohohle s ebudu dlouho léčit. * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

obludná, zhovadilá retropříšernost s býložravým přerostlým plyšákem a spoustou šikovných prstů, které umí vše od expolze po kávu... když pominu předpotopní triky a tupý scénář, zaujala mě ještě skvělá kombinace exteriérů jugoslávského pobřeží a interiérů ryze česky panelákových. prostě pecka. než to vidět znova, to se radši oběsit na chobotu. 30% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Robert je snílek. Vrátný v hotelu co ve volném čase píše sci-fi román odehrávající se v daleké galaxii Arkana, jehož hrdiny je rodinka bytostí obdařena mimořádnými schopnostmi. Obrovskou chybou tohoto zapomenutého československého sci-fi filmu je že se většinu děje bere příšerně vážně. Až teprve ke konci filmu, kdy se v posledních 20-ti minutách dostává ke slovu ono Monstrum, začíná pořádné divadlo. Zaručuju se že takto kuriozní věci jste v žádnem čs filmu nikdy neviděli. Utržené a rozšláplé hlavy, zaživa sežrané končetiny, netvor používající plamenomet nebo bandu nudistů výtajících návštevníky z jiné planety v jugoslávských reáliích. Monstrum z galaxie Arkana je kuriozita největšího kalibru. Škoda že nedotažená a příliš dlouho se držící poměrně při zdi. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Správná šílenost, kterou je škoda popisovat slovy, to prostě člověk musí vidět na vlastní oči, aby zažil, jako moc je to bizarní. V kategorii filmů, které jsou tak špatné, až jsou vtipné, bude tahle koprodukční sci-fi pakárna asi jen těžko hledat konkurenci - nasmál jsem se u toho dost a místy měl pocit, že se mi to snad jen zdá - že to prostě nemůže být pravda. Skutečnost, že podobu monstra navrhl Švankmajer, je pak jen dalším kuriózním střípkem k skutečně hodně nevšednímu diváckému zážitku, který mi tenhle film připravil. Nemám slov, směju se ještě teď, a nepřestávám žasnout, že někdo skutečně mohl natočit něco takového. ()

Reklama

Reklama