Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní adaptace stejnojmenného románu Karla Houby, zachycující osudy jednotlivců i společnosti v období od roku 1938 do konce války. Píše se rok 1938. Pavlu Danešovi hrozí na vysvědčení dvě čtyřky. Jeho otec hokynář mu zařídí doučování u vysokoškoláka Lipenského. Ten pomůže Pavlovi zlepšit si známky, zároveň ho však seznamuje s politickou situací a získá ho pro spolupráci s Výborem solidarity, který mj. rozšiřuje letáky na pomoc Španělsku a pomáhá německým uprchlíkům. Pavel se zamiluje do Lízy Gutmanové, které je dcerou německého židovského bankéře. Pavel ji přemlouvá, aby neodjížděla do Londýna. Je přesvědčen, že válka nebude. V roce 1939 už ale ztrácí iluze a přemlouvá ji, aby do Londýna odjela, ale Líza odmítá. Je odvedena do Terezína... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

1/4 Neuvěřitelné. Takto zapomenutý seriál aby divák pohledal. Když se poprvé vrátil na obrazovky v roce 2010, bylo to bez nejmenšího avíza, teď po dvou letech to bylo o něco lepší, přesto mi celá tvorba Aloise Müllera stále hodně chybí. Nejsou to díla formálně dokonalá, ale dramaticky mají jisté kvality a je to celkově osvěžující změna oproti všem těm evergreenům, které se nikdy nepřestaly dávat. Velice poutavá je hudba a jemné melodrama mladých na pozadí mnichovské zrady. Zlata Adamovská jako německá Češka prchající z Mnichova je okouzlující, Zdeněk Žák překvapivě také nabízí celou paletu emocí. Uvidím, co nabídnou další díly a někdy se ráda propracuju ke všem těm Haldám, Kamenným řádům, Rachotícím stavům a k Černé zemi. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zřejmě dobře myšlené a snad i napsané, ale amatérsky realizované. Jak režisérsky tak herecky. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Revoluce se sakra nedá dělat tak, aby byli spokojený měšťáci!" Umeniamilovný maloburžoázny potomok si na gymnáziu pozvoľna utvára svetonázor, zhýralé pitky spolužiakov aj otcove snahy o postup na vyššie miesto v spoločenskom rebríčku ho nechávajú chladným, zato agitácia súdružského doučovateľa a očité svedectvá triednych rozdielov nahlodávajú škrupinu meštiackej výchovy. Kým sa naozaj rozhodne pre správnu pokrokovú cestu životom, musí si absolvovať protektorát, totálne nasadenie, tuberkulózu, Víťazný február, znárodnenie aj odpor k straníckej disciplíne. Páčilo sa mi, že napriek dobe vzniku nie sú súdruzi vykreslení ako stopercentní sympaťáci, ich opakované snahy o to aby sa ústredný hrdina stal jedným z nich sú v poslednej časti celkom nepríjemné. Z hercov ma najviac zaujali Vlasák, Vochoč a Žák. Veľmi dobré. ()

Reklama

Reklama