Reklama

Reklama

Jedné páteční noci v dubnu 2003 se 26-letý Aron Ralston vydal do Utahu, aby zde strávil víkend lezením po odlehlých skalách národního parku Canyonlands. O šest dnů později se znenadání zjevil v civilizaci, bohatší o neuvěřitelný příběh a chudší o pravou ruku. Ralston (James Franco) přežil 127 trýznivých hodin v divočině s rukou přiskřípnutou ohromným kamenem, s malým množstvím jídla a jen několika kapkami vody. Bojoval s přírodou i vlastními démony a vyhrál. Dokázal, že má potřebnou sílu na to, aby se vyprostil z 20 metrů hluboké propasti a zraněný ušel více než 10 kilometrů než konečně najde záchranu. Jen díky neuvěřitelné statečnosti unikl jisté smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (50)

  • Náklady na vznik filmu byly 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby filmu byly 18,3 milionu dolarů, celosvětové 60,7 mil. (NIRO)
  • V momentě, kdy se Aron Ralston (James Franco) zaklínil pod balvan, měl u sebe jen 350 ml vody. Jak popisuje film (i jeho předloha, kniha "127 hodin: Na hraně smrti"), konzumaci tak malého množství vody dokázal Aron rozložit do tří dnů, nakonec byl ale stejně nucen pít vlastní moč. (bohhous22)
  • Podle slov skutečného Arona Ralstona, jehož příběhem je film inspirován, bylo během amputace ruky největším utrpením přerušení nervů. Takovou bolest si prý nikdo nedokáže představit. (Janzic999)
  • James Franco (Aron Ralston) každé pondělí během natáčení létal z Utahu do New Yorku, aby nezameškal přednášky na Columbia University. (Pria)
  • Existuje také alternativní, dle slov scenáristy Simona Beaufoye "velmi hollywoodská" verze závěru filmu, kde nechybí emocionální scény z nemocnice a svatby. Tvůrci ji zveřejnili v rámci bonusové sekce na DVD. (Chrustyn)
  • Aron (James Franco) nosí sportovní hodinky od finské firmy Suunto, konkrétně model Suunto Vector. (kwaicheng)
  • Slogan "každá vteřina se počítá", uváděný na plakátech, vychází z názvu druhé biografické knihy amerického cyklisty Lance Armstronga. (Pepinec)
  • Poté, co se Aronovi (James Franco) podařilo vyprostit zpod kamene, a vydal se zpět do civilizace, potkal jako první rodinu Meijerových z Holandska. Eric Meijer (Pieter Jan Brugge) s ním zůstal, ženu s dítětem poslal pro pomoc. (Jirka_Šč)
  • Američan Amos Richards si zamiloval film natolik, že se do dějiště příběhu v Utahu vypravil podívat. V místě, kde uvízl filmový hrdina, však nešťastně uklouzl a poranil si rameno a nohu. Následně se čtyři dny plazil pro pomoc a zachránili ho až správci parku. Ti uvedli, že provoz v Bluejohn Canyon po premiéře filmu výrazně zhoustl a nadšenců jako Richards přicházejí desítky. (hippyman)
  • Ve filmu zazní známá píseň "Lovely Day", která se objevuje i na soundtracku filmu Soví houkání (2006). (warner)
  • Scény z počátku filmu, kdy Ralston (James Franco) ukáže dvěma turistkám skrytou lagunu, neodpovídají skutečnosti. Jak sám Ralston uvedl, žádné koupání se nekonalo, dívkám pouze pomohl s navigací na mapě. Lagunu dokonce ani v kaňonu Bluejohn nenajdeme. Přesto skutečný aktér příběhu film celkově pochválil: “Fakticky je natolik přesný, že má blízko k dokumentu, a přitom dokázal zůstat dramatem." (Danny F.)
  • Ve skutečnosti se Aron Ralston (James Franco) po napití z kaluže slušně řečeno vyprázdnil horem i dolem. Režisér Danny Boyle se rozhodl tuto pikantnost divákům nedopřát. (pajaslav)
  • V závěrečné scéně vidíme na gauči sedět skutečného Arona Ralstona. (jzvc)
  • Závěrečné slaňování a cestu kaňonem natáčel štáb na stejném místě, kde Ralston (James Franco) skutečně slanil. (Alvin)
  • Scéna amputace trvá ve filmu tři minuty, ve skutečnosti to Ralstonovi (James Franco) trvalo přes hodinu. (Alvin)
  • Název filmu se objeví až v 16. minutě. (Džany)
  • První úkol, který si režisér Danny Boyle stanovil, bylo poznat skutečného Arona Ralstona. S producentem Christianem Colsonem se tak v červnu roku 2009 vypravili přímo na místo, kde k nehodě došlo, do Bluejohn Canyon v Utahu. Doprovázel je i Ralston, který chtěl tvůrcům snímku ukázat autentický, drsný terén. S Boylem a spol. spolupracoval dlouhých sedm let a podílel se na všech fázích produkce, včetně výběru představitele hlavní role Jamese Franca. (ecceHOMMO)
  • Kamera, kterou používá James Franco ve filmu, je stejná, jako kamera použitá skutečným Aronem Ralstonem. (Linkyc)
  • Na scéně amputace spolupracoval maskér a expert přes speciální efekty Tony Gardner s lékařskými odborníky. Vytvořil deset různých modelů rukou a ta, kterou Ralston (James Franco) pižlá nožíkem, má detailně propracovaný vnitřek včetně žil, svalů a nervových vláken. (Foox)

Související novinky

Danny Boyle natočí Metuzaléma

Danny Boyle natočí Metuzaléma

16.05.2020

Režisér Danny Boyle (Milionář z chatrče, Steve Jobs) si vybral svůj příští projekt. Bude jím biblický příběh Metuzalém s Michaelem B. Jordanem (Black Panther, Creed) v hlavní roli. Scénář napsal… (více)

Danny Boyle bude vzpomínat na Beatles

Danny Boyle bude vzpomínat na Beatles

02.09.2018

Danny Boyle je momentálně jedním z nejdiskutovanějších tvůrců současnosti. Může za to především fakt, že byl vybrán jako režisér 25. bondovky a tuto pozici o pár týdnů později opustil kvůli tvůrčím… (více)

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

2011 - vyhlídky, poděkování a přání

31.12.2010

Další kalendářní rok se chýlí do finále a nechává v nás několik výjimečných filmových zážitků. Nebylo jich zas tolik, ale byly o to silnější. To na rok 2011 nám Hollywood (a nejenom ten) chystá… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama