Reklama

Reklama

Sanctum

Trailer 1

Frank miluje potápění a jeskyně. Stojí před velkým úkolem, chce najít chodby, které propojí jeskyni Esa  Ala v Jižním Pacifiku s oceánem. Jsou už velmi hluboko a zbývá prohledat pár dalších kilometrů chodeb. Frank cítí, že je blízko, že další jeskyně jsou ještě před ním a ty ho dovedou až k moři. Financování mise zajistil Carl, Frankův přítel, který na místo přilétá se svou přítelkyní Victorií, aby se dobrodružství zúčastnili společně s Frankem a jeho mladým synem, který prožívá krizi ve vztahu k otci. Když se všichni společně podívají až na konec jeskynních cest, dojde k tragédii, při které zemře jedna z členů mise. Frank proto uzavírá projekt a chce se dočasně vrátit na povrch. Do oblasti bohužel dorazí obrovská bouře, která začíná nabírat na síle. Tým v jeskyni rychle pochopí, že se musí dostat co nejdříve ven, než je zatopí rychle stoupající voda. Proudy jsou ale příliš silné a zatopené oblasti si vyžádají první oběti. Frank organizuje zbývající členy týmu a společně pod vodou hledají cestu jeskyní směrem k oceánu. To je jediná možnost, jak vyváznout živý. Protože jsou členy týmů také nezkušení potápěči, je nutné dávat velký pozor. Jeden ze zkušených horolezců a potápěčů dostává embolii a začne kašlat krev. Stane se tak další obětí náročné cesty. Další chybu udělá Carlova přítelkyně Victorie, která také umírá v hlubinách zatopených jeskynních chodeb. Zbývají poslední tři členové, Frank, syn Josh a Carl... (TV Prima)

(více)

Recenze (348)

golfista 

všechny recenze uživatele

Totální devalvace jména "James Cameron"... Jediné, co mě k shlédnutí tohohle kousku přimělo, byl docela slušný trailer, ve kterém se několikrát objevilo jméno jednoho věhlasného filmaře. Ten ale pravděpodobně při čtení scénáře nebyl při smyslech. Jiné vysvětlení pro tuhle ptákovinu jsem nenašel. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Poslednú štvrtinu už divák doslova pretrpí. Sanctum je jaskynná varianta horolezeckej drámy, v ktorej partička dobrodruhov bojuje o záchranu svojich životov a pri tom si rieši osobné vzťahy. S tým rozdielom, že tu prítomné postavy nám skôr lezú krkom než že by nám na nich záležalo, s tým, že miesto pekných horských exteriérov sme tu zvretí v jednej jaskyni ktorá je akurát chvíľu úzka a chvíľu široká, a s tým, že nám do toho nehrá žiaden chytľavý Zimmer či Newton Howard. K tomu zopár klišé scénok a absencia akéhokoľvek nápadu. Divák, zmlsaný zimomriavovými jazdami ako Pád do tmy bude sklamaný a divák, bažiaci po realistickej outdoorovej dráme bez nadprirodzených prvkov, znudený. 3D si uvedomíte možno dva krát, keď zväčší priestor veľkej jaskyne v pomere k malým potápačom (vyzerajú ako rybičky v akváriu :) Ináč je ale úplne zbytočné. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, co někteří na těch vlhkých dírách vidí! Jakmile nějakou takovou uzří, šup do gumového oblečku, hned cpou hadici do masky a děsně touží se v ní zapotápět! A nejlepší jsou prý takové, kde ještě nikdy nikdo nebyl. No nevím. Taková neprozkoumaná štěrbina může skrývat spoustu nástrah a nebezpečenství! Leze se do ní jednak pěkně ztuha, místy může být i řádně sevřená, že se pak jeden dost odře a lze v ní narazit i na docela rezistentní zával, a to potom mnohdy teče krev! Navíc hrozí, že když se taková díra příliš zaplaví, nechce vás potom pustit ven. I zdatný a trénovaný speleolog má své limity a může se stát, že v takové situaci brzy ochabne, což nepochybně zanechá nesmazatelné šrámy na jeho psychice. Proto, když už pocítíte touhu do nějaké té jeskyňky vlézt, je lépe zvolit nějakou hezky turisticky vyšlapanou, která už má něco za sebou a je tedy perfektně připravena na kultivovaného obdivovatele krasových krás. Ale i do takové lezte napoprvé raději pomalu a hlavním vchodem, a ne že hned razantně vletíte do nějaké postranní chodby! To byste taky mohli přijít k úrazu! Rozhodně to není až tak špatné, jak mnozí tvrdí, jen je trochu škoda, že herci byli vybírání výhradně podle toho, jak jim sluší neoprén. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro podzemní prostory mám slabost, zvláště pak pro ty krasové. Kdybych byl dostatečně odvážný a fyzicky zdatný, byl bych nejspíš jeskyňářem. Nejsem ani jedno, a tak koukám na filmy... Sanctum je klasický survival se vším, co k němu patří. Herecké výkony odpovídající kvalitám levné televizní inscenace jej bohužel táhnou dolů. A ne vždy je to jeskynní putování zrovna přehledné. Ale docela jsem se bavil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nedá se to hodnotit líp. Nejdřív mě naláká sám James Cameron. Pak asi po dvaceti minutách filmu jedna holka pronese filmovou větu: "Co by se nám pod vodou mohlo stát?". A chvíli potom si tvůrci utahují z jednoho z nejdokonalejších válečných filmů vůbec: Apokalypsy. Po tom jsem si hnedka uvědomil, že geniálních filmů je jenom pár a tenhle je blbej už ve všech směrech, který může mít. A na závěr? Absolutně nechápu, proč je film vysílán ve 3D. Průser v rámci 3D větší jak vrata do stodoly. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $23,209,310Tržby Celosvetovo $108,609,310Tržby za predaj Blu-ray v USA $1,806,542 Tržby za predaj DVD v USA $3,319,218║ čakal som hrôzu ale v rámci filmov odohrávajúcich sa v jaskyni to nebolo najhoršie(určite svižnejšie a hlavne stráviteľnejšie než Pád do tmy či Jaskyňa), samozrejme prišlo aj na premrštené klišé na čele s otravným Ioanom Gruffuddom ale ostatný únik nevyspitateľnou jaskyňou zaujal, herci ušli, priemer ktorý neublíži ale ani nič na vrch nedá /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Miluju tyhle survival příběhy podle skutečný události, kde postava prohlásí, že všichni musí šetřit světlem, aby si pak tři jeskyňáři na jednom metru čtverečním svítili do ksichtu každá svým halogenem. Pomohlo by tomu jedině zjevení obřích lidožravých macarátů, kteří by zavčasu eliminovali celý štáb. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PROČ JESKYNĚ? ,,TADY DOLE MI TO VŠECHNO DÁVÁ SMYSL“..... /// ....a Frank leze do průrvy, která je široká jako ucho jehly. JESKYNĚ JAKO KATEDRÁLA – slyšíte tu vznešenost? Přivádí vás to k orgasmu? Ne? Třeba pomůže, když někdo zemře! Se stoupající vodou nabírá film na zajímavosti. Kreténský chování nesere jen Franka, jenž je skutečnej vůdce, kterej ví jak přežít (a jeho hra ,,na Boha“ mi vyhovuje), ale i mě. Když má někdo chcípnout, tak mu to řekne (nebo to udělá...). Voda je svině a ne každej hold dokáže zachovat při řešení prekérek rozvahu. Film v němž hraje prim prostorovej zvuk, jeskyňka a její otvory, voda + VODA a kterej nepohřbívá ani tak debilní chování (několika) lidí, jako pološílenej scénárista, kterej nechal napsat závěr své 3leté dítě. (Možná mu je víc....) 2a½! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuju rychlokurz potápění. 2.) NE! Po mrtvole si neoprén neoblíknu! 3.) Jsem známej topič....ve vodě....lidí. 4.) Pochopím, proč lidi před odjezdem na Macochu chodí k holiči. 5.) Zjistím, že svýho tátu nejlíp poznám v jeskyni. (Nezapomeň se ostříhat). /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Parádní film. Skvělé herecké výkony, skvělé prostředí. Obdivuji lidi, kteří vyrazí do neznáma a snaží se prozkoumat místa, kde lidská noha nešlápla. Já být v jeskyni, v nějaké úzké díře, tak brečím jako malá holka. Už se těším na BLU RAY! 100% Film neměl chybu! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Production Companies: Universal Pictures, Relativity Media // Točené vo veľmi peknom prostredí s veľmi fascinujúcom dejom, som dosť očarený z toho čo Alister Grierson natočil. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ver jaskyni.“ Nie snáď, že by som JASKYŇU s Coleom Hauserom obviňoval z kvality, ale aspoň mala príšery žerúce potápačov. V SANCTUM z produkčnej dielne unudeného Jamesa Camerona žiadne príšery nie sú – je to v rámci možností realistické dobrodružstvo z podzemného komplexu „matky všetkých jaskýň sveta“. Mohlo to byť fascinujúce prostredie, ale nebyť úvodného atmosférického letu helikoptérou (pripomínajúceho ARACHNOFÓBIU a JURSKÝ PARK dokopy) a hŕstky pôsobivých scén (tank, zaseknuté vlasy), nemalo by SANCTUM nič. Scenárista približne vie, o čom hovorí (Papua - Nová Guinea patrí k jedným z najzaostalejších miest planéty, niektoré kmene v hlbokej džungle neobjavili ešte ani koleso), ale to je asi tak všetko. Inak séria nudných akčných scén, slabučkých dialógov a naivného záverečného otco-synovského poučenia. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dokud se na začátku poletuje okolo jeskyně, jde zakamuflovat lecco. Jakmile se ale prostor zúží, je potřeba vyložit karty. A ten bluf je cítit na sto honů. Přesto nejsem nějak naštvaný, spíš jsem "nepřekvapený". A má to blíž k třem než k jedné. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nechápu to slaboučký hodnocení, asi se musim smiřít s tim, že jsem asi koukal na něco jinýho než ostatní, protože tohle prostě je dobrý, staví to na příběhu jako měl třeba Poseidon a podobný filmy, akorát tady je potřeba se dostat ze zatopených jeskyní, což je udělaný skvěle, je to sakra napínavý, postavy odpadávaj sice v předem určeným pořadí, ale to je fuk, navíc Richard Roxburgh je správně elitní dobrodruh, celý to šlape parádně a nezajímá mě, že si tu ostatní honí ego, aby ukázali, jak rozumí psaní kvalitních scénářů. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po prvních komentářích, které byly převážně negativní, jsem byl připraven na vše. Ale s možností, že se mi to bude i líbit, jsem moc nekalkuloval. Takhle, co si budem povídat, Sanctum není nijak geniální, má to chabý scénář, předvídatelný děj a někteří herci by snad neměli ani moc hrát (nebo by měli alespoň navštívit hodiny herectví - např. mladý Rhys). Ale jsou tu skvěle scenérie, nádherná příroda a ty podvodní záběry… Zkrátka, tohle není žádné veledílo, ale ani jim nechce být. V konkurenci s Jeskyní ale musím trochu přitlačit, protože tohle se mi líbilo o něco víc (a ne, ten většinou zmiňovaný Pád do tmy jsem neviděl.) Vidím to na takových 70 % s tím, že tohle pro mě bylo poměrně slušné překvapení. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Urážka jména James Cameron, jehož asistentka mu zřejmě musela na pracovní stůl položit chybný scénář. Jinak si to vysvětlit nedokážu. To, že ji James následně shodil do Propasti, převrhl na ní akvárko s hladovými Piraněmi (za které se toho času slušně styděl) a to, co zbylo, předhodil Vetřelcům, už nechejme stranou. Kdo ví, kolik stránek scénář vůbec měl. Skupina jeskyňářů/potápěčů/horolezců/dobrodruhů/snílků/milionářů/začátečníků/debilů se pokouší zmapovat zřejmě největší neprobádaný jeskynní systém na světě. Jenže nahoře si příroda zachtěla své, jeskyně se plní vodou a naděje s každým novým přitečeným hektolitrem rychle klesá. Parta nejprve plácá nesmysly, hledá cestu ven a postupně přichází o své méně zajímavé kolegy. Bohužel nezajímaví jsou prakticky všichni, a jakmile začnou řešit osobní bolístky, do sedačky začneme zlostí vyřezávat kosočtverec. Scénář tak zřejmě musel vytvořit nějaký hodně poruchový počítačový program z roku 1997, který na klasický survival thriller nabalil už stokrát řešené problémy otravných postav. Vše navíc korunují neuvěřitelně jalové herecké výkony (asi nejvíc děsí Ioan Gruffudd a Rhys Wakefield). PS: Zub divočáka si nicméně hnedka dávám kolem krku!! ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Až na pekné vizuály, úchvatnú prírodu, kryštálovo čistú vodu a klaustrofobické prostredie jaskyne je to bohužiaľ len veľmi predvídateľný príbeh. V záležitostiach boja o prežitie je síce trochu drsnejší, než sme zvyknutí, ale v rámci žánru "survival" stále nemá veľmi čím prekvapiť. Navyše úvodná predstavovačka bola taká dlhá, až som sa začínala nudiť. Našťastie sa po nej tempo zvýšilo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to, možná jsem v tu pozdní noční (nebo spíš velmi časnou ranní) hodinu, kdy jsem se na Sanctum díval, už byl příliš otupělý, nicméně film mi rozhodně nepřišel tak děsný, jak by se mohlo zdát. Jasně, klišé je tam fůra (baterka v kančím zubu...) a hlavní mladý herec by potřeboval ránu ploutví, ale já se opravdu bavil. Čím to bylo? Charizmatickým hercem v hlavní dospělé roli, který byl vážně drsňák k pohledání (a dost mi připomínal Radka Brzobohatého), nádhernými jeskynními exteriéry (nebo interiéry?) a čarovnou kamerou, Hirschfelderovou hudbou, všudypřítomným napětím (ten první průlez úžlabinou, brrr) a v neposlední řadě postupným vymíráním postav, které bylo leckdy nečekané a přinejmenším ve dvou případech pro mě opravdu šokantní. Tři a půli hvězdy si dovolím zaokrouhlit nahoru. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pustené z nudy, reku podriemem, no po relatívne krátkej dobe veľmi rýchlo prebratý. Neviem posúdiť "reálnosť". "Som odborník na slovo vzatý" na kadečo (robím si piču), no tu nemám odvahu. A tak posudzujem podľa toho, či ma film bavil, alebo nebavil. A mňa teda veľmi bavil, akurát ma mrzí tá záverečná 20 minútovka, ktorá z pohľadu vývoju deja, doslova zbúrala všetko doposiaľ vydobyté. Toto vôbec nebolo zapotreby, som fakt nasratý, lebo toto mohol byť jaskynný survivar ako vyšitý. Malo to jednoznačne pozostávať v medziach súboja: ČLOVEK vs PRÍRODA (krutá). ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

By mě zajímalo, jak moc museli Camerona ožrat, aby se pod tohle vůbec podepsal. Jinak si totiž nedokážu představit, jak tuhle nudnou a blbou jeskynní podívanou mohl produkovat. Scénář je pitomej, postavy nesympatické a režie unylá. Postavy tady umírají stylem, že někdo zpanikaří a zabije tak buď sebe nebo někoho jinýho. Navíc je to na svou jednoduchost i docela dlouhý, takže ke konci už člověk fakt bojuje, aby to vůbec dokoukal. Další z řady tupejch a nezajímavejch jeskynních filmů. Nevim, proč je vůbec točej. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Sanctum je podľa očakávania podpriemerný film čo v kine skrátka nemal čo obchendovať. Speleológia je pre film isto iste zaujímavý námet. Na jednej strane tu máme The Descent no na druhej i The Cave a bohužiaľ Sanctum inklinuje k nepodarku viac ako by bolo pekné. Napriek spomenutým filmom v Sanctum žiadna príšerka nevyskočí (čo je dobre), o bodycount sa postará skrátka samotná jaskyňa (zachytené vlasy nemali chybu). Sympatickejší herci by pomohli určite. Prehľadnosť v prvej polovici počas akčných scén je zlá, klaustrofóbia nehrozí (šlofík to istil), všetko sa však o niečo vylepší v polovici druhej kde zriedené postavy ukážu svoj pravý charakter a snažia sa prežiť na úkor druhého. ()

Související novinky

Umučení Krista – The Prequel?

Umučení Krista – The Prequel?

01.10.2012

Je libo další biblický příběh od scenáristy Benedicta Fitzgeralda, který se podílel i na Gibsonově veleúspěšném torture pornu? Ne? Nevadí, stejně vám ho studio Lionsgate naservíruje, zřejmě v naději,… (více)

Reklama

Reklama