Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, 21. června 1791. 30 minut po půlnoci se francouzský král Ludvík XVI. se svojí ženou Marií Antoinettou a dětmi pokusil tajně uprchnout z Paříže před revolucí rozvášněnými davy. V přestrojení unikli z paláce Tuileries, kde je drželi jako vězně, ale ve Varennes byli zatčeni a vráceni zpět do Paříže. O rok později byli král i královna Francie popraveni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

argenson 

všechny recenze uživatele

Francouzská revoluce, to byla úplně ujetá doba, kdy se z trhanů stávali vládci, z vládců psanci a naopak, pokud možno i několikrát za sebou. Stejně tak je to i v tomhle filmu, kdy na chvíli propadnete nadšení revolučního davu a vzápětí sdílíte pocity prchající královské rodiny (i když podle mě Ludvík XVI. tady má přehnaně sympatickou tvář i povahu). Hesla a argumenty obou stran nikdy nemůžou najít společnou řeč, ale každý má svou pravdu. Na televizní poměry velmi slušná výprava. Francouzi jsou ve ztvárňování vlastní historie nepřekonatelní. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Víc než zdařilý polodokument s pompézní výpravou a celkem vydařenými hereckými výkony. Mohl bych sice namítat, že francouzi v tomto případě totálně dehonestovali revoluční vůdce a z Ludvíka XVI. udělali mučedníka, ale neudělám to, protože tohle podání posledního francouzského krále je mi mnohem bližší, než jeho pojetí jako tyrana. Ke konci jsem věřil, že se jim ten útěk fakt povede. 80% ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Aký diametrálne odlišný pohľad na tento úsek dejín v porovnaní s tým, čo do nás hustili pred rokmi naše súdružky dejepisárky! Mám na revolúciu vo Francúzsku objektívnejší pohľad ako vtedy (nielen v dôsledku tohto filmu). Všetka česť, že Francúzi to vôbec natočili!. Nie je to dokument, ale je chvályhodné, že sa pridržiava faktov. Už som ho predtým videla, ale siahla som po ňom znovu, dnes je totiž práve 220. výročie potupnej smrti Ľudovíta XVI. pod gilotínou. Som rada, že si ho so mnou pozrela aj naša ôsmačka - nedávno sa práve o tom učili . Našťastie - pravdivejšie ako niekedy ja. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vymyslené myšlienky kráľa Ľudovíta na mňa pôsobili dosť rušivým dojmom. Preto som sa dlho nemohol veľmi do filmu dostať, pôsobil nedôveryhodne. Druhá polovica ale aspoň čo to zachránila, hlavne pasáž spojená s odhalením kráľa bola veľmi zaujímavá a naopak, odrazu som mal pocit dôveryhodnosti a dokumentárnosti. Takže v celku obstojné dielo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Příběh historií napsaný, který každý zná nebo o něm každý někdy slyšel, byť si ho už třeba nepamatuje, avšak jde o učivo dějepisu základních škol. Francouzi zfilmovali tuto historickou událost formou, jež kombinuje dokumentární prvky s klasickým hraným dramatem, což je zajímavé a poměrně šikovné spojení. Nesedli mi příliš herci, ovšem z ostatních hledisek mohu tento počin pochválit. Je však nutné mít na vědomí fakt, že historie není pouze černobílá a že její výklad se různí s měnícími se dobami a režimy. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama