Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1980

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obávaný Rozparovač není na severu jediný predátor v revíru... Píše se rok 1980 a v Yorkshiru řádí sériový vrah přezdívaný Yorkshirský Rozparovač. Za poslední čtyři roky zemřelo dvanáct žen a právě byla objevena patrně třináctá oběť šíleného zabijáka. Vedení policie dochází s neschopností Západoyorkshirské policie dopadnout pachatele trpělivost a rozhodne se vyslat na místo někoho zvenčí. Nevděčným úkolem je pověřen Peter Hunter, zástupce náčelníka policejního sboru v Manchesteru, který v Yorkshiru povede tajné vyšetřování Ministerstva vnitra, zaměřené na Rozparovače a také na korupci uvnitř tamní policie. Hunterovi je od začátku jasné, že se bude pohybovat ve velmi kalných vodách a bude se muset spolehnout především sám na sebe... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1980 představuje druhou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pokud se v Yorkshiru stane zločin, nevolejte policii. Už tam je.. Pracovní prostředí, z kterého by se udělalo šoufl i Serpicovi, v důsledku toho asertivitu postupně ztrácející Paddy Considine a Sean Harris, co v rámci rolí umí zadržet kýbl hnusu uvnitř svého těla a zároveň to přenést na jeho povrch. Z mlžného oparu Jarroldovi jedničky začínají vystupovat jasné kontury drsné reality.. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Právě jsem se dodívala na druhou část trilogie a konstatuji, že je určitě o třídu lepší než první část. Možná je to i jiným režisérem, nevím. Jak po vizuální stránce, tak i lepší propracovaností a v neposlední řadě pro mě osobně daleko líp stravitelnější. Svatý hajzl Peter Hunter v podání Paddyho Considineho je nejen sympaťák, ale i výborný herec. A opět hlavní námět totožný s minulým, takže už jsem byla svým způsobem v obraze a jsem moc zvědavá na 1983. ()

Reklama

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Noční můra o třech dějstvích pokračuje po 6 letech. Špičkový policista Hunter přijíždí do Yorkshiru na pomoc s hrůzným případem "rozparovače" - a stejně jako novinář Eddie v předchozím filmu zabrousí, kam neměl. Peter je ovšem jiné kafe, osoba "shora", v jeho případě policejní komandos s psychoušem Cravenem v čele nemohou použít obvyklé zmučení k nepříčetnosti. Najdou tedy jiné řešení... Napětí graduje až k nevolnosti a smutná tvář Paddyho Considina odráží jak vztek na moloch, se kterým se střetl, tak únavu z neutěšeného osobního života. V rámci trilogje film působí trochu "navíc" - odbočuje z linie vyprávění, i dějové je "nejuzavřenější". Doplňuje však nezbytné prvky mozaiky: bližší charakteristiky Jezevce, Cravena a Sovy, zákulisí masakru v klubu Karáčí a ještě hlubší vhled do temnoty srdce Yorkshiru... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvojka lepšia než jednotka, ale stále to nemá ten parádny detektívny šmrnc. A to sa bavíme o sériových multivraždách. Také pomalšie to je stále, vždy s lepším koncom. Napriek násilnej téme je to skôr dráma než thriller. Ale tak stále s poučením, že prostitútka je fajn brigádka, pokiaľ neostaneš zmrzačená. A v Yorkshire je to zvyčajne ten lepší prípad. ()

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Dost jiné oproti prvnímu dílu. Toto je ještě pomalejší temná kriminálka, kde známe pár postav z dílu minulého, ale vyšetřuje se zdánlivě jiný případ. Právě v tom je rozdíl, už víte, že jsou tam prohnilí poldové, ale vlastně byste jim měli aspoň trošku fandit, protože přece hledají sériového vraha, který zabil 13 prostitutek... nebo ne? Paddy Considine jako "Svatý hajzl" velmi přesvědčivý. Jsem zvědav na rok 83. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama