Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1980

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1980 (více)
všechny plakáty
Trailer

Obávaný Rozparovač není na severu jediný predátor v revíru... Píše se rok 1980 a v Yorkshiru řádí sériový vrah přezdívaný Yorkshirský Rozparovač. Za poslední čtyři roky zemřelo dvanáct žen a právě byla objevena patrně třináctá oběť šíleného zabijáka. Vedení policie dochází s neschopností Západoyorkshirské policie dopadnout pachatele trpělivost a rozhodne se vyslat na místo někoho zvenčí. Nevděčným úkolem je pověřen Peter Hunter, zástupce náčelníka policejního sboru v Manchesteru, který v Yorkshiru povede tajné vyšetřování Ministerstva vnitra, zaměřené na Rozparovače a také na korupci uvnitř tamní policie. Hunterovi je od začátku jasné, že se bude pohybovat ve velmi kalných vodách a bude se muset spolehnout především sám na sebe... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1980 představuje druhou část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (64)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dvojka lepšia než jednotka, ale stále to nemá ten parádny detektívny šmrnc. A to sa bavíme o sériových multivraždách. Také pomalšie to je stále, vždy s lepším koncom. Napriek násilnej téme je to skôr dráma než thriller. Ale tak stále s poučením, že prostitútka je fajn brigádka, pokiaľ neostaneš zmrzačená. A v Yorkshire je to zvyčajne ten lepší prípad. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

O máličko horšie, ako prvý diel. Ale rovnako zaujímavé, možno temnejšie, s oveľa rýchlejším tempom a konečne sa oveľa viac rieši hlavný prípad. A rieši sa fakt zaujímavo, s novými hercami a postavami (po tejto stránke je tento diel lepší) a zmena režiséra je na tom dosť poznať a rozhodne bola k lepšiemu. Atmosféra absolútne strhujúca, finále parádne a kurevsky šokujúce, konečne poriadny a poctivý britský krimi nárez. Iste, vo výsledku je to stále pomerne komorné, ale zároveň je to aj oveľa živšie, než rok 1974 a deje sa tam toho fakt dosť. Paddy Considine je vynikajúci, Warrena Clarka bolo veľmi málo. Na záver trilógie som sa nesmierne tešil. Výpoveď doby, systému a pokračujúce vražedné série v mojich očiach za jasných 80%, ale je potrebné hľadieť na trilógiu ako na celok. ()

Reklama

Lionheart 

všechny recenze uživatele

Dost jiné oproti prvnímu dílu. Toto je ještě pomalejší temná kriminálka, kde známe pár postav z dílu minulého, ale vyšetřuje se zdánlivě jiný případ. Právě v tom je rozdíl, už víte, že jsou tam prohnilí poldové, ale vlastně byste jim měli aspoň trošku fandit, protože přece hledají sériového vraha, který zabil 13 prostitutek... nebo ne? Paddy Considine jako "Svatý hajzl" velmi přesvědčivý. Jsem zvědav na rok 83. ()

Movie Gourmet 

všechny recenze uživatele

Druhý díl trilogie Red Riding: In the Year of Our Lord 19XY byl oproti první lepší snad o 100 %. Děj je zde více rozvinut a poodhaluje další skutečnosti a okolnosti týkající se vyšetřování případu pohřešovaných holčiček. Výborný představitel hlavního vyšetřovatele. Velmi britská atmosféra, temná. Nikdo se nesměje, žádná ironie, slunce nesvítí, je zataženo a pochmurno, což velmi podtrhuje atmosféru filmu. Opět úspěch přinesl jistě výborný scénář a režie. Verdikt: 4* a 80 až 85 %. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Velmi depresivní záležitost. Na takový film se mi špatně dívá - vyžívá se v nechutných záběrech na zohavené oběti a policii líčí jako jedno velké spiknutí státu ve státě, kde se policajti k sobě chovají stejně nelítostně jako členové organizované mafie, pokud někdo poruší basu. Namísto, aby zločiny policisté rozkrývali, tak naopak zahlazují stopy a brání vyšetřování.  Nedělám si o policii v žádném státě nějaké přehnané iluze, ale když se to takto ve filmu přežene, přestávám chápat, čemu má takový snímek sloužit. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Název trilogie vystihuje jak její rovinu vražedného thrilleru o místní korupci, tak tu (temně až hororově) pohádkovou. Severní, východní a západní „Riding“ jsou územní části Yorkshiru - v západním se děj odehrává. „Red“ jako barva krve. Red Riding odkazuje na Červenou Karkulku a prvky této pohádky, včetně zlého vlka, se v trilogii skutečně objevují. Ztracená holčička z Red Riding 1974 má červenou bundu s kapucí, po Yorkshiru pobíhá zlý vlk a my nevíme, v čí podobě se skrývá. (EastWicka)

Reklama

Reklama