Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Fantastická cesta profesora Aronnaxe ve filmovém zpracování z roku 1954 legendárního dobrodružného románu Julese Vernea. Profesor Aronnax, proslulý podmořský vědec je vyzván námořnictvem, aby identifikoval záhadného tvora, který zničil parník v Severním Atlantiku. Po mnoha dnech hledání však najde něco, co vůbec nečekal. Záhadný tvor je ve skutečnosti ponorka budoucnoti Nautilus, řízená kapitánem Nemo. Jedná se o naprosto nadčasový snímek co se týče triků, s vynikajícím scénářem a hereckými výkony. Obzvláště záběry Nautila pod hladinou a potápěčské scény byly na svou dobu něco naprosto fantastického. Je to první širokoúhlý film společnosti Walt Disney. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (73)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $5miliónov║Tržby USA $28,200,000║Tržby Celosvetovo $30,115,396║ Veľké dobrodružstvo s dramatickým dejom, so zaujímavým posolstvom, úžasnými trikmi, kulisami, maskami, na dobu vzniku veľmi dobre zvládnuté ťažko niečo vyčítať. /80%/ ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že film z dob, kdy Mrtvé moře bylo ještě naživu, může mít tak přesvědčivé triky. Podmořské scény nejsou točené skrz akvárium, ale opravdu pod vodou a za účasti tamější fauny. Dokonce i scéna s obří - loutkovou - olihní vypadá docela dobře. Klobouk dolů. Žádné triky ovšem nemůžou zachránit selhávající lidský faktor, v tomto případě hysterického Kirka Douglase. Nepochybuju, že s takovým projevem by mohl vyhrát Neumannovy Poděbrady, ale ve filmu je to vážně trapas. 60% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Roztomilé studiové retro přiměřeně dějově věrné předloze (ale člověk musí oželet scény v polárním moři nebo závěrečný mořský vír), s ucházejícím Nautilem i kapitánem Nemem a s Kirkem Douglasem zpívajícím a líbajícím se s tuleněm. Dokonce se najde i pár záběrů ze skutečných exteriérů mimo studio (tropický ostrov), jestli se nepletu. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Kdybych chtěl být stručný, napíšu jen "zívy zív". Ale spíš rozvedu, co mi na této a dalších Verneovkách v pojetí Disneyho vadí: Mohli si vzít z původního příběhu leccos, ale vzali si hlavně ono brakové ohromení mořem a jeho zdroji, a to takřka v originálním francouzském pojetí -- tj. důkladné předvádění, jak je podmořský svět nádherný, jelikož se skoro vše z něj dá gurmánsky připravit k požírání. Jinak jako herecký koncert Douglase mi to nepřipadá, jeho role byla ... vlezlá... nevkusná... ochotnicky napsaná (netvrdím, že zahraná). Ke konci už hudební scénky s lachtanem byly k nesnesení. Nejzajímavější byl Mason jakožto Nemo, působil chvílemi seriozně zle. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý dobrodružný film a nejlepší zpracování tohoto románu. Přečetl jsem asi sedm Verneovek a 20000 mil pod mořem se mi líbila nejvíc. Nevadí ani tak, že se film striktně nedrží předlohy. Jedinečné podmořské záběry, které nejsou ani trochu kýčovité a výborné herecké výkony jsou zárukou skvělé zábavy a napětí. 75%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Byla jsem v pokušení dát 3*, ale stejně ode mě dostala i Voyage on the Bottom of the Sea, a tohle je přece jen lepší. Oba filmy vznikly přibližně ve stejnou dobu, ale tady je vidět, že Disney prostě schrastil větší rozpočet a narval ho do triků. Tím pádem mají kouzlo a nepůsobí směšně, i když tý chobotnici taky nebudete věřit, že je živá. Design Nautila se dost povedl a stejně tak se podařilo otisknout do filmu toho Verneovskýho ducha a chuť podniknout taky nějakou výpravu. Nebo si to aspoň představovat. Na druhou stranu příběh podle mě k nejsilnějším nepatří. Knížku jsem nečetla, ale vážně tam šlo jen o to, že Nemo potopí pár lodí, pak Douglase honí indoši po pláži, on jim uteče, zahraje s lachtanem na kytaru+samotnej konec, toť vše? Kirk tam lítá jako přerostlý hyperaktivní dítě, ale jeho entuziasmus mi byl sympatickej. Mason jako Nero přesvědčivěj, Lukasův zapšklej profesůrek taky dobrej a Lorre jako jeho poskok svým vlastním způsobem k sežrání. Zábavnej film "na moři", ale Moby Dick je větší nářez. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, že Jules Verne psal o ponorkách ještě dávno před tím, než byly vynalezeny. 20 000 mil pod mořem - je jedním z jeho nejznámějších románů a toto filmové zpracování, pod taktovkou režiséra Richarda Fleischera (Tora Tora Tora, Soylent Green, Ničitel Conan), dodnes patří k lákavé látce malých i velkých diváků. Ve filmu září James Mason, jako démony posedlý idealista, kapitán Nemo (jistá podobnost s Achabem z Bílé velryby), který ztrácí svou lidskost a stále více se pod hladinou moře odcizuje normálnímu soužití s lidmi, které už obecně zatratil. Dále je zde Kirk Douglas, jako potrhlý a věčně rebelující harpunář či Paul Lukas, coby konzervativní profesor Aronnax. Ve filmu je několik pamětihodných scén, vydařily se hlavně podmořské záběry, které vypadají jako z krásného dokumentárního filmu. Dále pak divácky vděčná bitva Nautilusu proti gigantické olihni, či Douglasův útěk z ostrova plného kanibalů. Ozdobou snímku jsou samozřejmě krásné triky - na dobu vzniku (1954) takřka neuvěřitelné, ale i dnes působivé a okouzlující. Klasika dobrodružné sci-fi. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Po trikové stránce není téhle verneovce co vytknout a nezbývá než uznale pokývat hlavou a napsat, že Oscar za vizuální efekty byl v roce 1954 rozhodně zasloužený. Podmořské záběry berou dech, Nautilus je perfektně a detailně zpracovaný, souboj s obří olihní nemá ani malou chybičku, je vážně napínavý a ani na vteřinu nepůsobí směšně. Na čem se doba vzniku ovšem podepsala, to je děj. Respektive nutná zla, která obsahuje, především scénu (vlastně scény) s hraním na kytaru a skopičiny v podání cvičeného lachtana (typická disneyovská příměs). Méně než čtyři ale nedám. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Svizne, prijemne, vypravne s dobrou myslienkou a saskujucim Douglasom, ktory tomu dodaval fajn nadhlad. Najlepsia americka verneovka. Tie uplne najlepsie tocil samozrejme Karel Zeman 8/10 ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem mi pokazil samotný konec, který absolutně ignoruje knižní předlohu, moji velmi oblíbenou knihu. K dobru však lze snímku přičíst atmosféra, triky a záběry, které zub času ohlodal jen mírně a i na dnešní dobu jsou vcelku v pohodě koukatelné. Herecké výkony jsou potěšující a díky dobré hudbě dávám konečné 3*. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 4/10 Efekty 5/10/// +pořád se něco děje, Kirk Douglas -začínám mít dojem, že na této látce není nic co by stálo za zfilmování/// Prostě průměr. A ke všemu dost dlouhej. Sice se divím, ale vyloženě jsem se nenudil, pořád se něco dělo. Přesto to není potřeba vydět. Když už klasiku, tak jsou mnohem lepší filmy./// Celkem 51%/// ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príjemná alternatíva k množstvám mimozemských paranoju vyvolávajúcich scifi 50tych rokov. Toto obdobie svedčalo podobne ladeným adaptáciám Verneovských klasík. Podobne ako Cesta do stredu zeme veľmi retro atmosférické, nechýba humor, gay hudobný príspevok Kirka Douglasa a ani nejaký ten podnet na zamyslenie. Hovorí si to o remake, ale asi by z toho urobili 3d atrakciu pre deti. Podobný film z opačného konca sveta je Človek obojživelník a náš Vynález zkázy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vždy mi na těchto starších filmů vadilo, že jsou takové moc uhlazené a málo syrové. Borci zde vylezou z vody, nebo se věnují jiné namáhavé aktivitě a během okamžiku mají zase svůj ulízaný nagelovaný účes. Je pak nesmírně těžké, aby vás takový film dovedl pohltit, když neustále cítíte odstup mezi realitou a filmových zpracováním. S knižní předlohou nejsem obeznámen, za což se musím zastydět. Příběh a hlavně celková myšlenka tohoto filmu se mi však nesmírně líbila a přišla mi extrémně zajímavá. Je určitě zásadním důvodem, proč by měl tento film chtít někdo vidět. Nejvíce mi byl sympatický kapitán Nemo s jehož postojem a názory jsem se nejvíce ztotožňoval. Nepochopitelné mi přišlo jeho počínání v posledních okamžicích jeho života, kdy namísto, aby předal někomu z jeho totálně oddaných následovníků (například své pravé ruce) možnost pokračovat v jeho díle, tak se rozhodl všechno zničit a všechny členy posádky nechat zemřít s ním. Moc mi to nedávalo smysl a považuji to za vcelku zbytečnou a primitivní dramatizaci. [68 %) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus je poměr akce : stopáž velice nevýhodny k divákovi. Nezpochybňuji triky ani výpravu tehdejšího filmu, akčnost příběhu ani herecké kvality zúčastněných. V diskurzu filmů padesátých let je to ale spíš až mírný podprůměr. Za zmínku stojí slušný dabing České televize (především Oldřich Vlach coby profesor a vypravěč) a také "můj starý známý" Peter Lorre ze skvělého Mad love (1935). ()

hammer_head 

všechny recenze uživatele

Příjemní herci, dobrá výprava, skvělé podvodní záběry. Podle mého se jedná o nejlepší zpracování Verneovského dobrodružství o Nemovi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Tato legendární knižní klasika se nikdy nedočkala kvalitního filmového zpracování a ani tato verze jí nijak nepomůže. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarený dobrodružný príbeh kapitána Nema. Trochu mi vadil roztopašný námorník Kirka Douglasa, možno sa mali viac držať knižnej predlohy. ()

Související novinky

Zemřel herec Charles Grodin

Zemřel herec Charles Grodin

19.05.2021

Ve věku 86 let zemřel včera v americkém Connecticutu herec Charles Grodin. Mnozí diváci si ho jistě vybaví hlavně jako otce rodiny Newtonových z komedií o sympatickém bernardýnovi Beethoven a… (více)

Reklama

Reklama