Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyřiatřicetiletý Daniel (Pablo Pineda) je prvním Evropanem s Downovým syndromem, který vystudoval univerzitu. Začíná pracovat v sociálních službách v Seville, kde se seznamuje s volnomyšlenkářskou kolegyní Laurou (Lola Dueñas). Brzy se spřátelí, čímž k sobě přitáhnou pozornost svých kolegů i rodin. Jejich vztah se ještě zkomplikuje, když se Daniel do Laury zamiluje. Ve „svých“ světech jsou oba vyděděnci a společně najdou lásku a přátelství, jaké předtím nikdy nepoznali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

swamp 

všechny recenze uživatele

Některé komentáře okolo poukazují na to, že film diváka citově vydírá.. Já to tak nevidím, ba naopak - přišlo mi, že přestože autoři pracovali především s neherci postiženými Downovým syndromem, snímek se podařilo natočit citlivě a nevyděračsky. Pablo Pineda v hlavní roli naprosto exceluje a musím se přiznat, že po krátké chvíli už jsem si ani nevšímal toho, že je postižený - bral jsem ho jako zdravého herce v kvalitním dramatu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je tohle snímek, který se snaží někoho citově vydírat. Naopak si myslím, že z pohledu osob s Downovým syndromem je to natočeno moc dobře, akorát se mi vůbec nelíbila kamera, která mi prostě celou dobu vadila a kazila mi dojem z vyprávěného příběhu, který mě pravda, také tolik nezasáhl. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

70 % - Nechci se nikoho dotknout, ale je to takové trochu umělé vyvolávání emocí. Je tady pár dobrých scén a hlavně hlášek, vtipný Pablo Pineda v hlavní roli, ale celkově jsem se nemohl zbavit dojmu, že je to trochu vykalkulovaný útok na nitro diváka. ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Sentimentální kýč vypráví o lidech postižených Downovým syndromem, které pojímá jako roztomilé plyšové mazlíčky. Film se zaštiťuje ušlechtilou myšlenkou prosazení rovnoprávnosti takto postižených. Je to snaha poněkud diskutabilní, vzhledem k tomu, že problém zjednodušuje, vyhýbá se všemu opravdu kontroverznímu a místo argumentů útočí na divákovu první signální. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Ne, prostě ne. Na Downově syndromu není nic romantického, ani milého. A nikdo z nás nemá právo vynášet jakýkoli verdikt. Ani snaživí páni režiséři. Ani nezainteresevoní diváci. Některé věci se prostě dějí. A některé filmy by neměly vznikat. Trpí-li Pablo Pineda skutečně Downovým syndromem, pak klobouk dolů, ale to je vše; ono totiž dojímání (a stejně tak dojímání se) není zrovna dobrým druhem osvěty. ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Ja som sa parádne bavil. A užíval si hlavne tie pomalé zábery, rozpaky hlavných predstaviteľov. Ako mi Laura na začiatku vadila, tak na konci to bolo naopak. Keby nebolo tej poslednej scény, ktorá ma vyviedla z rovnováhy, bol by som ešte spokojnejší. Ale i tak som sa parádne bavil. ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

Před sebou máme sociální téma, ke kterému se jen tak nedá dostat. Příběh je z části pravdivý a to hlavně díky představiteli, který je handicapovaný Downovým syndromem a má vystudovanou vysokou školu. Tento film je v první řadě lidský. Přibližuje mysl člověka, na kterého se lidé dívají odlišně a přijde mi velmi vzdáleně jako parafrází sloního muže v 21. století. Dnes máme jasné postupy, společnost je připravena na začlenění odlišných lidí mezi sebe, ale stereotypy nejsou vymýceny, spíše je nedáváme tolik najevo. V kolonce vidím napsáno drama, naopak si myslím, že Pastor a Naharro nám ukazují velmi příjemnou komedii života, s hrdinou procházíme jeho každodenní strasti a radosti. 103 minut uteče velmi příjemně a na konci se cítíte svěže, vůbec ne utlumeně z těžkého příběhu. ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Příběh Daniela, muže postiženého Downovým syndromem, který má však chuť a hlavně ducha se adaptovat ve světě žen které Downovým syndromem netrpí.To nebude sice lehké ale protože se zahledí do kolegyně tak se to bude muset zkusit.Rozhodně zajímavý snímek, který je příjemný i hořký a rozhodně za podívání stojí....jen některé scény se mi zdály trochu roztahané a zdlouhavé, přičemž na vyznění to nemělo vliv.65% ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Mám Downův syndrom od hlavy až k patě." Jestliže má být sympatický hrdina tohoto podmanivého snímku ve svém světě vyděděncem, tak tedy rovnou dvojitým. Díky svému vysokoškolskému diplomu je totiž pro ostatní lidi s Downovým syndromem prostě moc vzdělaný, avšak společnost nepostižených lidí jej stále bude brát jen jako člověka postiženého touto diagnózou. Jeho postižení tudíž není tolik mentální, ale spíš fyzické. Toto drama však v pozadí, na příkladu zamilovaného páru Pedra a Luisy, rovněž zaznamenává i problém milostných vztahů takto postižených, kteří jsou neustále považováni za malé děti, přestože už dávno překročili práh dospělosti. Proto mi tento film, především svou scénou se zahnutým banánem, nemohl nepřipomenout romantický snímek "Jiná láska", z roku 1999, který také zpracovává podobné téma. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Melodramatický, nemusí byť ešte vydieračský. To len my zatvárame oči pred takýmito ľudmi a keď nám to niekto pripomenie už ho ideme obviňovať z citového vydierania. Chcem veriť tvorcom, že to tak rozhodne nie je... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příjemný, hořký, tak trochu melodramatický snímek s příchutí nevnucujícího humoru. Příběh o lidech, kterým osud nepřál a jsou nuceni žít s postižením Downovým syndromem. Všichni jsme se s takovým člověkem někdy setkali a přiznejme si, že s krapet odpudivým dojmem. Ale jaký je jejich život? Napadlo někoho, jestli se takový člověk může zamilovat? Jaké problémy to může přinést? O tom a dalších věcech přináší tento španělský snímek, který se takřka svým námětem trefil přímo do černého. Hlavní roli ztvárnil Pablo Pineda. A vskutku mistrovsky. Sám je postižený, ale každým záběrem jakoby nebyl. Jeho postava byla zcela uvěřitelná a místy i dojímavá. Jeho zamilovanost (ke kolegyni z práce, která postižená není), zoufalství, trápení a hlavně boj s osudem je pro zdravého člověka až k neuvěření. A není to jen on. V pozadí příběhu je vyprávění i o chlapci a dívce se stejným postižením, kteří se do sebe zamilují, a kteří se s nepochopením okolí spolu rozhodnou utéct. Útok na city diváka? Jak se to vezme. Záleží na tom, jak se k tomu daný divák postaví. Tvůrci pouze poukázali na problém, o kterém se nijak nemluví. Realita se nedá upřít a tak tímto snímkem máme možnost nahlédnout do duše lidí, kteří bohužel nejsou jako my, kteří mají svůj trochu jiný svět, ale chtějí také to co my. Něhu, lásku, pochopení. Tvůrci snímku nijak netlačili na pilu a nechali vyprávění klidný a ničím nerušený průběh. Vše má zcela realistický podtón a tak jakoby jsme vše prožívali s hrdiny toho, pro mě naprosto dokonalého snímku. Hodnotím ho plným počtem bodů nejen za námět a odvahu něco takového natočit, ale i za vynikající herecké výkony přítomných neherců, kteří Downovým syndromem trpí a se kterými to určitě nebylo jednoduché. Ano, před takovýmto filmem klobouk dolů. ()

xxENDxx 

všechny recenze uživatele

ten trailer by mě měl nalákat na to, abych to chtěl vidět? jako bonus na dvd, proč ne.... ale v traileru ta skupinová terapie náhodnejch lidí s postiženim, která s filmem nemá nic společnýho, prostě nemá co dělat. Trochu násilná snaha z indie filmu udělat socialni tema dne a protlacit Dawnuv syndrom dopredu (a vyrejžovat na tom i něco bokem) Film samotný se mi relativně líbil, trailer mě znechutil. ()

siloalampa 

všechny recenze uživatele

"Pochop, že žiadna žena so 46. chromozómami sa do teba nikdy nezamiluje..." Že je to ťažké niekedy pochopiť i pre nás, nie je nič mimoriadne. Tento "Down" je však frajer nie len v tomto, ale i mnohých iných ohľadoch a ja som už dal plný počet viac krát i horším filmom. Po tomto mi zostalo v srdci tak zvláštne teplo a môžem potvrdiť, že s infarktom to nemá nič spoločné. Snáď... ()

merlik 

všechny recenze uživatele

Lehkým stylem o humorných i vážnějších problémech soužití postižených a "normálních" lidí. Obsaženy všechny emoce, postavy jsou do hloubky pravdivě napsané, hravá hudba. ()

HrrrOch 

všechny recenze uživatele

Tenhle film neškemrá o city a nijak citově nevydírá. Konec nevede ke klišé, ale podle mého soudu je maximálně realistický. Žádný happy end v náručí krásky-zachránkyně ošklivého žabáka, ale happy end zcela jiného ražení. Jen mě trochu mrzí, že všechna ta snaha nebýt příliš patetický a romantický film trochu ochladila, ale jinak jsem nadmíru spokojen. Jen se na to koukněte, stojí to za to. A ten kluk, co hraje hlavní roli... Jestli má vážně Dawna, jakože asi má, tak klobouk dolů. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá španielska dráma s výbornou Lolou Dueňas a citlivou témou, ktorú však dokázali autori spracovať s nadhľadom a s citom, pritom však realisticky. Vrelé odporúčanie... 75% ()

Reklama

Reklama