Reklama

Reklama

Catfish

  • Austrálie Catfish
Trailer

Obsahy(1)

Příběh, který se točí kolem Arielova bratra Neva, začínajícího newyorského fotografa. Ten se po zveřejnění svých fotografií na internetu seznámil s malou holčičkou, která chtěla nakreslit balerínu podle jednoho Nevova snímku. Brzy si začali psát častěji, což vedlo k tomu, že se Nev seznámil blíž nejenom s ní, ale s celou její rodinou přes facebook. Navázal tak kontakt s její matkou, ale také sestrou Megan. A právě kvůli vztahu s Megan se Nev rozhodne za jejich rodinou odcestovat a přitom vůbec netuší, jaká pravda na něj čeká. (NGP)

(více)

Recenze (46)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud se to opravdu všechno stalo tak, jak snímek předkládá, upřímně, naživo, bez plánu a scénáře, měli tvůrci takříkajíc víc štěstí než rozumu, protože jim výborné téma pro dokument spadlo do klína vlastně samo od sebe. Tyto pochyby nicméně nezmenšují působivost celého dokumentu, ani napětí (před setkáním) a emoce (po setkání), které dokázal vyvolat . ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nic si nezjišťujte a jděte do toho. Emocionální, bezprostřední, upřímné, zábavné, smutné, mrazivé a napínavé. Bomba. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Vynikající a zábavný dokument, nabízející mnohem víc než jen rádoby šokující odhalení, že každé profilové foto na netu není pravé. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Člověk by nevěřil, jaké překvapení ho může v životě potkat. A přesně o tom je dokument Catfish. Nebýt příliš dlouhé konfrontace k závěru dokumentu, tak je to pětihvězdičkové dílo. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Catfish je hlavně z první poloviny strašně pohlcující film, který výborně buduje napětí, s úžasnou expozicí, na níž navazuje investigativně detektivní příběh. Co však překvapí více než závěr filmu (každému je vcelku jasné, s čím na něj autoři vyrukují) je to, nakolik se v druhé části promění samotné téma a smysl snímku. Hodnotu výpovědi závěrečné pasáže posiluje navíc fakt, že nebyla předem filmaři zamýšlená a konstruovaná, ale dostali se k ní stejně jako divák - naprosto samovolně - bez nejmenšího ponětí a záměru. Nejde pak pouze o triviální výpověď o zdegenerovanému vlivu facebooku, sociálních sítí, internetu obecně či prázdnotě mediálního obrazu a jeho prezentace, ale ve výsledku je to především svědectví o deziluzi z amerického snu, chcípáctví a potřebě si alespoň ve virtuálním světě cosi dokázat a nabýt nové "lepší" identity... ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina Nev se prostřednictvím malé holčičky Abby, která kreslí obrazy podle jeho fotografií, seznámí s její sestrou Megan a pomalu se před námi začne rozvíjet jejich příběh. Z prvopočátku se zdá, že půjde o obyčejný dokument o tom, jak probíhá takové seznámení dvou osob přes internet (což v roce 2010 asi nebylo tak běžné), který se přetransformuje na příběh o zraněných pocitech a zvláštnosti virtuálního světa. Když se však Nev rozhodne, že se s Megan chce potkat osobně, věci se začnou komplikovat. První pochybení pramení z písně, kterou Megan pošle Nevovi, jelikož se ukáže, že se jedná o píseň zcela jiné zpěvačky. Nev je přesto odhodlán se s Megan seznámit osobně, a tak se za ní vydá spolu se svým bratrem a dalším kamarádem (shodou okolností režisérem). Po příjezdu je čeká překvapení, protože Megan vypadá úplně jinak a žije v domě se svým mužem a dvěma postiženými dětmi. Postupně vychází najevo, že ne Abby, ale Megan kreslí obrazy, které posílá Nevovi přes půl státu, protože se do něj během několika měsíců, kdy si psali a volali zamilovala. Čekal jsem, že ji Nev konfrontuje a dojde k roztrži. K mému nevelkému překvapení se Megan (ve skutečnosti Angela) sama přizná, protože je na první pohled patrné, že si celou věc vymyslela (založila kupu profilů na Facebooku s fotkami úplně jiných lidí, za něž se vydávala). Co jsem však nečekal byl fakt, že Angela vše předstírala v podstatě proto, že si tak chtěla vynahradit pocit ztráty své svobodné vůle žít život zcela jiným způsobem, protože se vdala za manžela s postiženými dětmi, o něž se ráda stará a musela se vzdát svého životního snu – kariéry tanečnice. Poněkud zvláštní bylo, že se ke všemu přiznala na kameru a o celé věci mluvila do detailu. Důvodem mohla být vina z toho, co svým jednáním způsobila. Angela je navíc velmi sympatická a nevinná duše. Výborný dokument, který jistě jen tak nezapomenu. Občas mě sice iritovaly detailní záběry, ale to se dá zapomenout :). Pro mě osobně a příznivce Caseyho Neistat je dokument o to zajímavější, že Nev Schulman je Caseyho kamarád, který se s ním objevuje v Caseyho videích, často na maratonech :). Dokument má rovněž dohru v podobě následné show na MTV „Catfish: Láska online“, která se zabývá stejným tématem. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Jako by to někdy byla novinka, ten internetový exhibicionismus. Mohl bych natočit film o csfd, vždyť mi bylo řečeno, že hodnotím filmy, které jsem prostě nemohl vidět! Jsem velký fake, bububububu! ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý "dokument", jehož největším tahákem je jednoznačně Facebook a celá ta komunikace na sociálních sítich současnosti. Asi každý ví o rizicích spojených s anonymitou nicku, ale vše je tak vzdálené že na to často zapomínáme. Catfish však divákovi ukazuje realitu a jak moc do hloubky se dá vlastně něco takového vyvořit. Otázkou sice zůstává, zda se jedná o hraný film či pravý dokument. Autoři sice v každém interview prohlašují, že vše je 100% a každá scéna je reálná, ale já tak nějak po Banskym už moc nevěřím. Každopádně, ať je to tak nebo tak, nic to nemění na tom, že se jedná o silný "film" s aktuálním a trochu "wierd" tématem. Set it up, organise a time with me, put together some materials, emails, we'll get the Facebook conversations printed out and we'll really talk about it. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Osobně mne více zaujala reality show (i když jsem jí dal o trošku nižší hodnocení za stereotypnost), kterou se Nev rozhodl začít točit poté, co si prošel stejným osudem jako její účinkující. Avšak je rozhodně zajímavé si prohlédnout, co přesně Neva potkalo (a že se to od těch dalších příběhů v navazujícím pořadu opravdu moc neliší). Slouží to jako zajímavé doplnění k již zmíněné reality show. Nev má u mě velký RESPEKT za to, že i když si tím prošel (a určitě to nebyla zkušenost příjemná), vzal si z toho jen "to dobré" a teď se ve svém pořadu snaží pomáhat osobám, které mají stejné trable způsobené internetovým vztahem. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Sociální sonda do života jednoho z amerických umělců, kteří své umění propagují pomocí silného marketingového nástroje – Facebooku. Nev Schulman, newyorský fotograf, s pomocí svého bratra Ariela a dalšího kamaráda (Henry Joost), se kterými společně bydlí, začíná natáčet dokument. Příběh, který se ze začátku pomalu odvíjí a nevědomého diváka (což jsem byla i já) docela odrazuje. Film jsem pozastavila a vyhledala si pár informací, které mě navnadily k opětovnému sledování s tím, že se tedy nechám přesvědčit. Po zhruba třetině se opravdu dokument rozjíždí, byť ne nijak dramaticky, ale dokáže udržet pozornost. No a nejdůležitější, naprosto fantastickou částí, zůstává poslední třetina. Nebudu prozrazovat, doporučuji na vlastní oči vidět a uvědomit si, co všechno na sociálních sítích o sobě sdílíme a svěřujeme kolikrát naprosto cizím lidem. Dokument je natočen amatérsky, ale výborně zpracovaný. A je jedno, zda-li to natočili autenticky nebo „jenom“ nahráli. Odkaz to má jasný a přepad z roviny internetu do reality skvěle ukazuje, jak tvrdé „přistání na hubu“ může být. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

This is internet for you. Nejde ani tak o to jestli tenhle "dokument" je realny, nebo ne (podle me ani nahodou), jde spis o fakt, ze to co zobrazuje se deje naprosto bezne a proto je to pusobive. To, ze se u toho tvurci tvari jakoby prave objevili Ameriku uz je vec druha, nicmene i kdyz tohle clovek prestane resit a prijme to jako fikci, stale se jedna o pomerne depresivni story z internetoveho zivota, ktera se muze stat kazdemu a kdykoliv, proto to pro mnohe lidi muze fungovat i jako pomerne efektivni wake up facka. 6/10 ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Na doporučení Zacha Braffa na facebooku.... jsem to stahla a čekala jsem vic jak pul roku, jestli se najde nekdo, kdo udela ceske titulky, vzdala jsem cekani a rekla jsem si, ze to dam s anglickymi, ze to bude stacit, ze to prece jen neni tezka konverzacka o smyslu vesmiru, pak jsem zjistila, ze k me stazene verzi (ze sundance) nemuzu sehnat ani anglicke titulky.. No presto jsem to dala :) Chapu, ze jit na tohle do kina a nevedet, absolutne nevedet, co me ceka a jen jit na dokumentarni film, tak me to asi dostane o dost vic. Film byhc rozdelila na tri casti: okouzleni, probuzeni a zjisteni, ze nic neni, jak se na prvni ani druhy pohled zda. PS: Neva Shulmana uz jsem si pridala na facebooku :) ()

Philcze 

všechny recenze uživatele

Síla. A o to smutnější, že se oba talentovaní pánové vydali střemhlav mrtvé sérii paranormálních aktivit. 90% ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Zamyslete se nad svou historií komunikace po internetu, pěkně od začátku. S kolika lidmi, které neznáte osobně, jste tak mohli komunikovat? Možná s několika desítkami, stovkami, možná i tisíci. Čím více smyslových informací o dané osobě máte, čím více jsou tyto informace provázané, tím se stává reálnější. Vizuální podoba, jejich hlas, jakýkoliv rádoby doklad o jejich fyzické existenci. Nakonec si to dokážeme propojit sami a idealizovat. Naplňujeme tak určitou představu, která je spíš zbožným přáním, kterému chceme uvěřit, než realitou. Catfish pro mě nese jakožto dokument nezaměnitelné kvality. Zaprvé se věnuje omámenému i mámivé a sleduje jak motivace, tak následky z obou stran. Přibližuje nás k pravému důvodu toho, proč vůbec vzniká virtuální realita a proč se k ní člověk upíná častěji s větší vervou, než vlastnímu bytí. A kdo vlastně říká, že tohle jsem já a tohle už nemůžu být já? Copak utváření si vlastního obrazu sebe sama nevytváří naše pravé já, narozdíl od toho, ve kterém jsme přirozeně uvězněni? Příliš mnoho otázek. Zadruhé, je to podchycené od začátku až do konce, zodpovídá to většinu otázek, na které bych já sama chtěla znát odpověď. Příběh se přirozeně nenásilně odvíjí s každým dalším odhaleným tajemstvím. Třetí, nejvíce fascinující bod pro mě je přemýšlet nad tímto filmem jakožto fikcí. Říkám si, že by muselo působit až směšně, jak neuvěřitelné to je. Scénář k takovému filmu by byl asi označen jako přehnaný a vyhrocený. Ale... život. Teda doufám, že to není nějaký podvrh. Moc moc moc. ()

JohnRambo 

všechny recenze uživatele

Skvelé, napínavé, zábavné umelecké dielo s tými najčistejšími a najúprimnejšími emóciami aké som kedy vo filme videl. ()

Reklama

Reklama