Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Ceutě a Melille (S08E18)

(epizoda)
Česko, 2010, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

Ceuta i Melilla sice leží na severoafrickém pobřeží, ale jsou nedílnou součástí Španělského království, což do značné míry komplikuje vztahy s muslimským Marokem. V obou městech navíc nežijí pouze Španělé, Arabové a Berbeři z pohoří Rif, ale také početné komunity židů a španělských "gitanos". Soužití těchto čtyř kultur teoreticky tvoří velmi třaskavou směs. Ovšem pouze teoreticky. Prakticky spolu tamní obyvatelé vycházejí takřka vzorově a zvláště při partičce domina se na náboženství a původ nehledí. Dobrou ilustrací vzájemného respektu byly i nedávné vánoční svátky, kdy si křesťané zdobí palmy, zatímco pro muslimy a židy je oslava narození spasitele jen dalším všedním dnem. A křesťané zase jen s přirozeným zájem pozorují, kterak muslimskou svatbu slaví ženy a muži odděleně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obyvatelé 8/10 Děj 9/10 Hudba 9/10 Prostředí 8/10/// +příjemná atmosféra, zajímavé a obsáhlé informace, pěkné prostředí -nic zásadního mi nevadilo/// Tentokrát mohu prohlásit: "Takhle nějak si to představuji" Je tu vše, dozvím se toho hodně, je to krásné a ještě k tomu hraje vhodná a výrazná hudba. Tentokrát cestopis z hodně vzdáleného a přitom hodně blízkého prostředí, kde by jste chtěli minimálně strávit dovolenou./// Celkem 86%/// ()

Paity 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečně pozoruhodná ukázka toho, jak se jednotlivé kultury či náboženství tolerují a dokáží spolu žít v míru a souznění. Škoda, že to takto nejde i jinde na světě. ()

Reklama

Galerie (9)

Reklama

Reklama