Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Téma filmu se vztahuje k novodobé estonské historii. „Prosincové horko“ v názvu odkazuje k událostem z 1. prosince 1924, kdy došlo v hlavním městě Tallinnu k pokusu o komunistický puč. Spolu s novomanželi Tanelem a Annou prožíváme tehdejší atmosféru nejistoty a strachu o vlastní budoucnost. [Cinema Mundi 2010] (oficiální text distributora)

Recenze (18)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No a, že je film z Estonska? Viděl jsem lepší Estonský film, a ten neobsahoval bídnou a zákeřnou nudu na tisíc způsobů jako tenhle film. Krvavá revoluce v Estonsku skutečně byla. Příliš se o ní neví, o to zajímavější je ale film, který o ní vypráví. Jenže to by film musel být natočen trošičku poutavěji, než ve skutečnosti je. Akce - nulová. Proč? Protože si tvůrci spletli vojenskou šeď s myší šedí a udělali to všecko tak nějak na kolenou. Bylo neskutečně náročný to celý dokoukat s čistou hlavou. A nejhorší na tom všem je fakt, že to téma vlastně není vůbec špatný, právě naopak. Štve mě to, Estonci na to mají, točit dobrý filmy. Proč ale příběh z jejich historie nedali někomu povolanějšímu, to nechápu. Tady se o předválečné, válečné a poválečné příběhy zakopne chvíli, co chvíli a většinou to točí renomovaní režiséři. Běda, když vážný příběh chytne nějakej vocasník s kraťasem na triku. Ale tak co, zase nebudu jenom nadávat. Kromě absence válečné atmosféry se to docela dalo. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Krvavou revoluci estonští filmaři naprosto nezvládli. Vycházeli zřejmě z představy, že téma samo je dostatečně nosné a historie scénář napsala za ně. Stačí tedy ukázat, jak do Estonska z Ruska někdy v listopadu proniká skupinka revolucionářů, která má za úkol obsadit klíčové body v Tallinu, vyhlásit diktaturu proletariátu a rychle pozvat sovětská vojska na pomoc estonskému pracujícímu lidu. Tato skupinka však narazí na hrdinný odpor občanů a armády a po pár hodinách je rozprášena. Revoluce ani intervence se nekoná. Tolik historie. +++++ Jak s tím filmaři naložili? Mechanicky. Existovali upřímní komunisté, sympatizující s chudými? Ano. Nechme tedy jednoho pronést větu, která to dokazuje. Existovali nepřátelé estonska s osobními důvody? Ano. Nechme tedy jednu pronést větu, která to dokazuje. Existovali komunisti kariéristi? Ano. Nechme tedy jednoho pronést větu, která to dokazuje. Bojovali nějací rusové za estonský stát? Ano. Nechme jednoho pronést větu, která to dokazuje. Útočilo se na kasárna? Ano. Natočme levně útok na kasárna. Útočilo se na nádraží? Ano. Natočme levně útok na nádraží. Útočilo se na poštu? Ano. Natočme levně útok na poštu. Zastřelili ministra? Ano. Nechme zastřelit ministra. +++++ Historie se v jejich podání mění v tahání figurek s jedním povahovým rysem (váhavý generál, energický generál, přesvědčený revolucionář, estonský patriot). Film se snaží jen o to, aby všichni pochopili, jak je komunismus hrozný, komunisti zlí a jejich sympatizanti především slabošští závistivci nebo vyšinutí jedinci. Dobří, byť chudí vojáci si tak tančí v rytmu jazzu, manželka jednoho kouří špičku, povídají si vesele s kapitalistickým synkem. Na chudobu si stěžují, ale s rudými by nikdy nešli. Možná do značné míry pravdivý obraz, ale předvedený tak prvoplánovým, zjevným a mentorským způsobem, že by jeden blil. +++++ Nejtrapnější rozhodnutí scénáristovo však z historie nevycházelo - rozhodnutí orámovat "revoluční" událost minipříběhem novomanželského páru chudého důstojníka, malíře a jeho mladičké ženušky, shodou okolností exmilé jednoho revolučního vůdce, jenž se s tím vztahu exnutím ještě nesrovnal. Uměle se tak ve filmu objevují "osobnější" dramatické situace, žel historická událost se posouvá směrem k červené knihovně. Propojení "pracovní" a "milostné" linky je prabídné, "revoluce" možná milostný vztah trochu ovlivňuje, obráceně to ale neplatí. Hlavní vliv snad lze vidět v tom, že pár se nakonec rozhodne neuskutečnit plán emigrace do Paříže. Vždyť v Estonsku je tak pěkně i přes chudobu. Zvlášt teď, když jsme pozavírali, vyhnali a postříleli všechny komouše. Drama na úrovni ochotnického představení nadanějších žáků druhého stupně základní školy, kteří mají přístup k (špatným) učebnicím historie. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit estonský dobový film, který překročil hranice své země jenom proto, že ho EFI vyslala reprezentovat na Oscarovou sekci cizojazyčných filmů. Bohužel politické události odehrávající se v Tallinnu začátkem prosince 1924 nejsou všeobecně známé a nezainteresovaný divák tak jen velmi povrchně sleduje ty nekonečné přestřelky. Neexistuje zde zkratka, která by dokázala k zápletce přivést mezinárodní publikum. Tento nejlepší estonský film globálně neuspěl, ale je samozřejmě možné, že jednotlivce (patrně baltisty) oslovit mohl. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Příslušníci Kominterny jsou zde vypodobněni správně jako chátra. Znázornění pouličních šarvátek bylo pojato realisticky, ale o samotné revoluci a jejím skutečném smyslu a významu pro Sověty tam tedy moc není. A právě proto je možná škoda, že tvůrce více opticky nezvýraznil historická fakta a spíše dal více prostoru milostné zápletce, která postrádala jakkoliv hlubší emoce. Jinak film s rozpačitou romancí měl určitě na víc. Nicméně pro příznivce historie je to pořád zajímavá volba ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Škoda, lebo potenciál zaujať ma bol u tohto filmu veľký. Dosť som sa na film tešil s pocitom, že sa dozviem niečo nové o histórii estóncov a o udalostiach, o ktorých neviem zhola nič. Nestalo sa tak, (nabudúce skúsim na túto tému radšej nejaký dokument), namiesto toho som sa dočkal len akéhosi lacného poloromantického historického vývaru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

To co se dělo v ulicích se mi líbilo. Přestřelky měly punc věrohodnosti, postavy se chovaly adekvátně k vzniklé situaci a hlavně se tu neobjevil žádný geroj, který by hrdinně padl za vlast a umírající vypouštěl kdejaká moudra. Co mi přišlo tak trochu zbytečné byla milostná linka, kdy je manželka hlavního hrdiny, důstojníka estonské armády, v merku vůdce pučistů, který je do ní zamilovaný. To působilo strašně neohrabaně a dal bych přednost tomu, kdyby na úkor romantiky tvůrci vyplnili daný prostor politickým pozadím, které bylo podáno jen tak letem světem. Ale jinak spíše spokojenost. Ostatně vždycky potěší, když dostanou bolševici na prdel. 70% ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsem překvapena. Estonci natočili velmi dobrý film. Ukazuje nám na základě skutečné události, co se dělo v r.1924 v jejch vlasti. Komunistické hordy tajně překročily hranici suverénního svobodného státu Estonska a krvavě zaváděli diktaturu proletariátu. Hodně vražd, hodně krve, ale tentokrát se to ještě nepovedlo, díky statečnosti generála a pár jeho vojáků, kteří se zbaběle neskrývali. Byl tam ještě jeden velitel na ministerstvu obrany, který se strachy třásl a dělal vše pro to, jen aby nemusel zasáhnout. Zrádce a zbabělec. Dějiny se stále opakují a na každou svini se najde vařící voda. Ještě bych chtěla dodat, že film je velmi dobře nadabovaný (naši kvalitní dabéři) a české titulky se vyskytují jenom v tom případě, kdy Rusové mezi sebou mluví rusky a předpokládá se, že dnešní generace by jim nerozuměla. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Neskutečný průběh revoluce, který kdyby se odehrával v podobném duchu, tak by revolucionáři museli na 100% usnout. Je jasné, že se v Talinu děli asi věci, ale v tomhle filmu to filmaři stoprocentně nezvládli. Navíc absurdity, jako granát vybuchující pod nohama hlavního hrdiny, který až na pár odřenin funguje dál, to už tomu dodávalo jen tu pachuť trapnosti. Bohužel Estonský film té slabší kvality. Viděno jako 28 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Muj prvni estonsky film. K tomu namet, ktery me zajima. Musim rict, ze kostymy a dobove rekvizity se celkem povedly ( alespon si to myslim ). Skoda, ze film se nenesl vice ve vypravnem a dokumentarnim duchu. Vedlejsi pribehy, at uz mladeho paru, co chtel odjet do Parize, vecne opileho generala, revolucionare- kurevnika byly trapne az beda. A cesky dabing tomu asi taky moc nepridal. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Zřejmě můj první estónský filmový zážitek a rozšíření si dějepisných obzorů z jeho historie v jednom. Výprava a celkové zobrazení meziválečného Estónska se mi líbilo, samotný syžet, především naroubování vztahu zhrzeného revolucionářského milence k Anně, už méně. Zamrzí také absence českých titulků na tuzemském dvd vydání. O událostech onoho večera viz http://en.wikipedia.org/wiki/1924_Estonian_coup_d'état_attempt ()

Zmeo 

všechny recenze uživatele

První estonský film, který jsem viděl a hned skvělý. Byl jsem mile překvapen a hlavně jsem se dozvěděl o dalším případu, kdy komouši chtěli vyvážet revoluci a dostali přes hubu :-D ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Nejdřív český dabing, který se ocitl na DVD. Ten je totiž absolutně otřesný, totální žumpa českého dabingu. Překladatelka dialogů, které navíc zmršili ve čtených závěrečných „titulcích“ jméno, nebyla z dabingu moc nadšená, neboť se nedrželi jejích pokynů, co se akcentu v řeči postav týče. Český dabing je (bohužel) netrestatelným zločinem na tomto filmu. Nejdřív jsem si k filmu musel udělat titulky, abych z něj něco měl. * Asi nejlepší estonský hraný film, s nímž jsem se zatím setkal. Zajímavým způsobem reflektuje i dnešní současnost, zejména problematické soužití s ruskou menšinou nebo odchod mozků do západní Evropy. Nosnou linií filmu byl sice příběh manželského páru, který se rozhodl emigrovat za lepším, dále už však film aspoň v náznacích podává poměrně reálný pohled na tehdejší události v Estonsku. Generálové, ministři, mozky povstalců, to všechno jsou skutečné historické postavy. ()

rafix 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy podle skutečné události a to hlavně z historie z dané země. Bylo to zajímavé a poutavé. ()

CrazymanM 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film o věcech,o kterých nám ve škole komanči nikdy nic neřekli!Tak trochu jako u nás,i když mi film připadl trošku zjednodušený,ale budiž! ()

ludovit14 

všechny recenze uživatele

Krvavá revolúcia je veľmi zle spracovaný historický film.Tento film mi dal iba toľko,že som sa dozvedel o tejto revolúcie,že vlastne niekedy bola.Celé sa to odohrávalo prakticky na jednej ulici,a vojenské akcie boli dosť smiešne a neprehľadné-priam uspávajúce.A ten milostný trojuholník,bol úplne zbytočný-nič nehovoriaci.HOD:33%.Isté je,že sa k tomuto filmu nikdy nevrátim-je to škoda času!PS:úryvok s filmu/ Pani,prosím dovoľte mi od vás niekoľko krát vystreliť/. ()

siki37 

všechny recenze uživatele

agónia od prvej do poslednej minúty. v polovici filmu som sa už vážne obával, že k revolúcii ani nepríde a keď konečne začala, tak som sa nestačil čudovať čo je to za revolúciu, ktorú potlačil jediný generál a asi 5 vojakov. myslím, že akákoľvek vzbura vo väznici je veľkolepejšia než tento film ()

lumi1 

všechny recenze uživatele

Tak tento film sa skutočne vydaril, to že vyšiel z Estónskej dielne som zistila vlastne až teraz, keď som pozerala film tak som si to akosi ani nevšimla... Takže už len preto dávam toľko hviezdičiek... jednoducho toto hodnotenie je zaslúžené. klobúk dole. ()

Reklama

Reklama