Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je hrozně cítit, že natočení nějakých záběrů bylo pro expedici dále než na druhé koleji. Celá výprava byla pro zúčastněné určitě hrozně krásným a nezapomenutelným zážitkem. Diváci jsou však brutálně ochuzeni. Na tento dokument jsem se koukl spíše jako na předskokana na tolik opěvovanou Afriku a posléze i celý svět. Žádný zázrak jsem nečekal a žádný zázrak se ani nedostavil. Když se chce, tak to jde. Tahle výprava hrozně chtěla. Vydat se nejhorším autem přes úseky pokryté pískem a prachem, tam by se objevily problémy i mnohem lepším autům. I to málo, co se chtělo cestovatelům natočit je extrémně zajímavé. Stopáž je naprosto přiměřená. Už i do tak krátké stopáže se dostaly záběry, které by zde být nutně nemusely. K dokumentu má projekt hodně daleko, ale je nezbytné ocenit silné odhodlání a obrovskou odvahu vše podstoupit. Dokonce mi přišlo, že cesta byla jen hodně provizorně naplánovaná a i to málo, co naplánované bylo se stejně nějak zkomplikovalo, takže se vše neslo v rytmu obrovské improvizace. Dávám 3 * a těším se do Afriky. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Je mi sympaticka cela tahle akce a určitě byla neuvěřitelně zajímavá, ale z dokumentu je to vidět pouze v naznacích. Je evidentní, že pořizování záběrů bylo až na druhé koleji, a na dokumentu je dost znát. A i když některé věci nejsou téměř vůbec vidět (kde spali, co jedli atd.), mohli o nich aspoň něco říct. Je to v podstatě kvalitnější domácí video, které je koukatelné jen díky tomu, že samotná cesta je dostatečně zajímavá. ()

Reklama

mcleod 

všechny recenze uživatele

Expedice byl dobrý počin... ale ten dokument už ne. Z něj bylo jasně zřetelné, že hlavního šéfa expedice zajímá víc jeho trabant, než země, kterými projíždí. Památek bylo ukázáno poskrovnu, život lidí snad vůbec ne, ale o trabantu jsem se toho dozvěděl víc než za celý můj dosavadní život. Na DVD oceňuji vcelku vyčerpávající informace o expedici, včetně poněkud směšného shrnutí nákladů. Kamera za 130 000 na amatérské video, notebook za 30 000 na ukládání fotek :-) No nebyla to příliš nezávislá expedice. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Najslabší spomedzi trojice dokumentov o Trabantoch na cestách. Síce prvotina a preto treba oči prižmúriť. Ale vôbec to nebolo také vzrušujúce ak cesta po Afrike či Južnej Amerike. O rýchlosti prechádzania jednotlivých krajín ani nehovorím a suchý, profesorský, nezainteresovaný komentár tomu vôbec nesedel. 60-65% ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně pochoutka, neboť se jede do střední Asie, což je něco pro mě. Ovšem musím uznat, že ve srovnání s africkým dobrodružstvím je to trochu slabší, na cestě se nic moc zajímavýho neděje, resp. tam klucí nic moc pozoruhodnýho nezachytili. Zaujalo mě, jak byli účastníci zájezdu při pekelné jízdě Kazachstánem už fakt nasraný a očividně si to takhle nepředstavovali; asi čekali, že jim trabuko v poušti pošlape jako hodinky. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)

Reklama

Reklama