Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nezajímají mne krásy Persie, tamější zvyky ani historie - o tom se dá sehnat mnoho zajímavějších dokumentů. V tomto případě mne zajímá, jak si Trabant poradí s cestou necestou, úředním šimlem a nedostatkem benzínu. Z tohoto úhlu pohledu mne naprosto uspokojily papíry vydávané v Íránu, neustálé vyhrabávání auta z písku či cestování po kazachstánských silnicích, které čtyři z pěti map neznají, ale ty cestopisné poznatky v první půlce filmu mne celkem rušily. Nějak se však začít musí a následné expedice dokázaly, že tahle cesta měla smysl. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Filmařské prvodílo Dana Přibáňa, které je takovým neučesaným cestovatelsko Trabantovým intrem do dalších cestovatelských dobrodružství. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Vlastne sa ani nedalo očakávať, že banda bláznou, ktorí vyrazia na 15 tisíc kilometrovú cestu cez dosť nebezpečné krajiny, sa ešte elitne zhostia úlohy kameramanov a scenáristov. Skupina bola ešte malá, nemali zvlášť človeka, ktorý by sa staral o réžiu fotografie - boli vlastne radi, že to prežili. A to sa cení. A hlavne, založili tým kult, ktorý možno nekončí ani miniseriálom z cesty z Južnej Ameriky, a môže inšpirovať tisícky ľudí k dobrodružstvám po celom svete. Jedno viem však iste: Aj keď chcem sám zažiť podobnú výzvu, určite to neučiním na trabante :) 65% | SD, CZ | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Odvážna expedícia posádky bakelitového auta, ktorá zachytáva ich útrapy na ceste do neznáma. Veľmi príjemný nápad a vždy som sa túžil zúčasniť niečoho podobného, takže za mňa ta pomyslená hviezdička navyše. Ako dokument to však veľkú váhu nemá a najväčšie problémy tohto snímku paradoxne neboli na ceste ale v postprodukcii. Skromná hodinka záberov na tak dlhej ceste, ktorá by mohla ukázať omnoho viac, dobrodružstvá a momenty, ktoré tuzemský divák inak nemá ako zhliadnuť, škoda, že sa s nami o ne tvorcovia nepodelili o trošku viacej. Nevadí, nabudúce si snáď zaplatia full-time-ového kameramana. 70%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Je mi sympaticka cela tahle akce a určitě byla neuvěřitelně zajímavá, ale z dokumentu je to vidět pouze v naznacích. Je evidentní, že pořizování záběrů bylo až na druhé koleji, a na dokumentu je dost znát. A i když některé věci nejsou téměř vůbec vidět (kde spali, co jedli atd.), mohli o nich aspoň něco říct. Je to v podstatě kvalitnější domácí video, které je koukatelné jen díky tomu, že samotná cesta je dostatečně zajímavá. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Těch 57 min. filmu je na tak dlouhou cestu žalostně málo....neživotný, špatně sestříhaný dokument, nebo kluci prostě na natáčení kašlali a jen bezduše polykali kilometry .... Škoda, myslela jsem, že by trabant mohl strčit do kapsy i to známé putování Ewana Mc Gregora a jeho kamaráda na motorkách, ale tohle je skutečně, z tak zajímavé cesty, bída. Rozhodně je neuvěřitelné, že se tam vůbec vešli.... ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Proti pozdějším trabantím projektům dosti unylá a nezáživná věc. Lecos zachraňuje hodinová stopáž, jelikož těch několik málo atraktivních momentů by delší film neutáhlo. Faktem ovšem je, že Daň Přibáň tímhle začal a dokázal trabantománii vyšvihnout tam, kde baví i inspiruje, byť tady zřejmě natáčení nebylo na prvním místě. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ze všech tří Trabantů ("...napříš Afrikou" a "až na konec světa") asi nejslabší díl, neboť je tu nejméně setkávání s lidmi z cizích zemí, nejméně komentářů hlavních hrdinů, nejméně "trabantích" cestovatelů a také nejméně zajímavých míst, ačkoliv i zde je řada atraktivních lokací. Přesto však mohu opět pochválit samotný nápad, hudbu, zpracování, ale i celkovou dobrodružnou atmosféru. Delší stopáž by vůbec nevadila, naopak. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nějak začít se musí, ne? První krok je nejdůležitější, zároveň ale nikdo neříká, že bude levou zadní. Nebudu psát, co všechno by to chtělo, protože v dalších dílech tam ty věci jsou. Akorát se chci ještě podepsat pod názor, že ani mě tady nezajímá to, kvůli čemu vymysleli Cestománii. Když někdo někam jede trabantem, zajímá mě trabant. Až se do Persie potáhne historik teoretik, ať si vykládá o první fabrice na koberce klidně celý týden. Jenže na to se zas já nebudu koukat. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu je hrozně cítit, že natočení nějakých záběrů bylo pro expedici dále než na druhé koleji. Celá výprava byla pro zúčastněné určitě hrozně krásným a nezapomenutelným zážitkem. Diváci jsou však brutálně ochuzeni. Na tento dokument jsem se koukl spíše jako na předskokana na tolik opěvovanou Afriku a posléze i celý svět. Žádný zázrak jsem nečekal a žádný zázrak se ani nedostavil. Když se chce, tak to jde. Tahle výprava hrozně chtěla. Vydat se nejhorším autem přes úseky pokryté pískem a prachem, tam by se objevily problémy i mnohem lepším autům. I to málo, co se chtělo cestovatelům natočit je extrémně zajímavé. Stopáž je naprosto přiměřená. Už i do tak krátké stopáže se dostaly záběry, které by zde být nutně nemusely. K dokumentu má projekt hodně daleko, ale je nezbytné ocenit silné odhodlání a obrovskou odvahu vše podstoupit. Dokonce mi přišlo, že cesta byla jen hodně provizorně naplánovaná a i to málo, co naplánované bylo se stejně nějak zkomplikovalo, takže se vše neslo v rytmu obrovské improvizace. Dávám 3 * a těším se do Afriky. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděno v opačném pořadí, a možná je to tak i lepší. Na obou dokumentech je vidět, jak se tvůrci při natáčení a vůbec přípravě pokračování použili z kritiky a chyb Jantarové stezky. Afrika je jednak delší (aby se dostalo na podrobnosti, které na Jantarovce zoufale chybí), jednak cestopisnější a zkrátka celkově zajímavější. Jantarovka proti tomu nabízí skvělý komentář Miroslava Táborského. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to těžký. Před touto úvodní expedicí s trabantem do Asie jsem viděl to druhé tažení napříč Afrikou, které mě neskutečným způsobem okouzlilo. Tohle mě v mnoha věcech spíš zklamalo, což je dané právě tím porovnáním s úžasnou Afrikou. Slabší je hudba a kamera, slabší je čtený komentář, slabší je i celkové pojetí a zpracování, stopáž je příliš malá, zajímavostí je logicky taky méně a na rozdíl od Afriky jsem se tolik nebavil..... Přesto jsem ale rád, že jsem tohle viděl. Egu mi jednoduše přirostl k srdci a fandím mu. 70% ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Připojuji se k obdobným reakcím. První z trabantích eskapád jsem viděl 'napříč Afrikou'. Následně dlouhou televizní seriálovou 'cestu napříč jižní Amerikou', která je super. A až poté tuto první expedici. V jednom filmu působí jako žalostně krátký dokument, skoro jen jako zmínka v tv zprávách bez hlubšího vcítění se do členů expedice. A v tak krátké stopáži to vypadalo skoro jako bezproblémová víkendová projížďka... 75% ()

MikaelSVK 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s tým, že oproti novšiemu dielu, ktorý som videl ako prvý je tento slabší v mnohých ohľadoch, ale zaujímavosť + humor mu určite nechýba. 57 minút mi prefrčalo hlavou rovnako "rýchlo" ako aktérom tých 15 000 kilákov... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o žiadneho Paľa Barabáša, a už vôbec nie o zaujímavé postrehy Karla Pilkingtona z An Idiot abroad. Aj napriek tomu, že nápad je hodný zlata, o kultúrach ktoré mali tú česť figurovať v dokumente a v konečnom dôsledku aj o hlavných aktéroch sa nič nedozvedáme. Aj Cestománia produkovaná čtv je nepoznateľne poučnejšia ako toto. Chýba tomu nejaký presah, nejaká zaujímava myšlienka a niečo čo by nás prinútilo vybrať sa na tie miesta, alebo nebodaj kráčať po rovnakých cestičkách ako tvorcovia. Pri takom nápade to rozhodne zamrzí, ale nehádžem flintu do žita. Chcem si pozrieť všetky Přibáňové dokumenty, pretože kauzálne je to čo príde vždy lepšie ako to čo prišlo. Beriem to teda ako test určitých schopností, kde si tvorcovia bezpochyby uvedomujú všetky klady a zápory čo im tvorba tohto filmu priniesla a verím že ďalšie ich počiny budú uspokojivé aj pre mňa. Z toho dôvodu dávam tri - aj keď je to hodnotovo na dve. ()

Reklama

Reklama