Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Vlastne sa ani nedalo očakávať, že banda bláznou, ktorí vyrazia na 15 tisíc kilometrovú cestu cez dosť nebezpečné krajiny, sa ešte elitne zhostia úlohy kameramanov a scenáristov. Skupina bola ešte malá, nemali zvlášť človeka, ktorý by sa staral o réžiu fotografie - boli vlastne radi, že to prežili. A to sa cení. A hlavne, založili tým kult, ktorý možno nekončí ani miniseriálom z cesty z Južnej Ameriky, a môže inšpirovať tisícky ľudí k dobrodružstvám po celom svete. Jedno viem však iste: Aj keď chcem sám zažiť podobnú výzvu, určite to neučiním na trabante :) 65% | SD, CZ | ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Nadšenci... Tihle borci, v čele s kapelníkem, sou vážně neskutečný nadšenci. Tentokrát se vydali přes Turecko do Iránu, prostě do bohapustých zemí a pak zpátky do ČR. Neustálý prach a polní cesty + do toho celej den sedět v tráboši :o). Sakra, takle si to cestování zrovnane představuju. Mazec je to, jak to svý autíčko dokážou pořád opravovat, prach neprach, šutry nešutry... Tady to vypadá, že s nima jelo i nějaký další auto, páč tolik lidí by se přece do tráboše nevešlo. Tak jako tak je obdivuju nejen za tu jízdu, ale i za to, že se vydali do tědlech problémových zemí, ve kterých nikdy nevíš komu jebne v tom, co ukrývá pod turbanem :o). ()

Reklama

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to alespoň dva díly, aby bylo podáno dostatek informací z tak dlouhé a psychicky i fyzicky náročné cesty. Je zřejmé, že se jedná o poměrně amatérské dílo - kamera, střih, ozvučení nestojí za nic. Cestovatelé si mohli dát víc snahy po cestě s filmováním. Jednoznačně oceňuji odvahu vydat se do takovýchto končin s tak mizerným autem. Jsem ovlivněna jejich druhou cestou, která mě naprosto dostala, a proto hodnotím stejně, i když v hloubi duše vím, že je to značně neobjektivní. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Trabanty jsem se dívala tak nějak na přeskáčku, ale první díl jsem viděla naposledy, což je pro projekt samotný škoda, protože u Trabantu Hedvábnou stezkou je citelně znát, že celý tým byl na začátku, nevěděl, do čeho úplně jde... Chyběl mi humor a chyběli mi lidé, se kterými jsme se seznámili na jiných cestách. Zaměření se na země a památky místo na pocity, zážitky, byrokratické naschvály či samotná auta a strasti i radosti, které přinášejí, se mi taky úplně nepozdávalo. Tohle byla taková standardní Cestománie nebo lepší home video. Chválím nápad a uznávám tenhle film jako dílo, které to všechno odstartovalo, ale jako celek za Afrikou a bezkonkurenčním seriálem o Jižní Americe bohužel zaostává. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Trabantovská prvotina, která trpí mnoha nedostatky. Rozhodně to mělo být delší, podstatně delší. No a v tý slabý hodince, kterou dokument trvá, to chtělo se trošku víc zaměřit na ta úžasná místa, dyť v těch nejhezčích městech Hedvábný stezky se kamera zdrží sotva pár desítek sekund! Tvůrci se ale poučili, africké pokračování tyhle nedostatky odstranilo. Tři hvězdičky zejména za odvahu a urputnost, se kterou se výprava potýkala se všemi překážkami. (SD) ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)
  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)

Reklama

Reklama