Reklama

Reklama

Osvětim: Velký útěk

(TV film)
  • Velká Británie Auschwitz: The Great Escape (více)
Velká Británie, 2007, 46 min

Pravdivý a strhující příběh Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera, hrdinů, kteří v roce 1944 unikli z koncentračního tábora a řekli světu o nacistických zvěrstvech... Osvětim, největší z Hitlerových koncentračních táborů, komplex obehnaný ostnatým drátem sloužící k hrůznému účelu. K uvěznění a tajné likvidaci evropských Židů. Během roku 1944 bylo v Osvětimi denně zavražděno téměř dvanáct tisíc Židů. O genocidě, která tam probíhala, neměl svět nejmenší tušení. Osvětim se nachází na jihu Polska, šedesát kilometrů od Krakova. Koncentrační tábor vznikl roku 1940 za účelem věznění a popravování komunistů, válečných zajatců, spisovatelů, Romů, homosexuálů a intelektuálů. V roce 1941 byla čtyři kilometry od hlavního areálu zahájena výstavba dalšího tábora nazvaného Osvětim-Březinka, určeného především pro Židy. Každý měsíc sem ze zemí okupovaných nacistickým Německem přivážely vlaky desítky tisíc Židů, kteří netušili, co je čeká. Nacisté prezentovali deportace jako přesídlování. Tvrdili, že Židy odvážejí na práce jinam, nebo že je přesídlují. Židé z Polska, Československa a mnoha dalších zemí cestovali celé dny v dobytčích vagónech bez jídla a vody. Když přijeli do Osvětimi, byli vyčerpaní, zmatení a nevěděli, kde jsou. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Až na chybný sprievodný komentár (STV2) uvádzajúci Osvienčim-Treblinka namiesto Brezinka, sa jedná o solídne zvládnutý stručný popis udalostí vedúcich ku vzniku 32-stranového dokumentu, ktorý sa stal najvýznamnejším svedectvom o masovom vyvražďovaní ľudí v nacistických továrňach na smrť. Všetko podstatné tam je, ale koho téma zaujíma, tak to berte len ako takú veľmi diétnu upútavku na skutočne výnimočnú knihu Rudolfa Vrbu, ktorá mimochodom vyšla minulý rok konečne aj v slovenčine. // V roku 2020 sme sa nakoniec dočkali aj toľko očakávaného filmového spracovania Správa. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Předem mého komentáře jen takové malé upozornění, nejsem žádný nácek ani popírač, to za prvé a za druhé myslím si, že nikdo a to ani stát, by neměl mít právo perzekuovat kohokoliv pro jeho názor, či toho, kdo vidí dějiny jinýma očima než vidí zastánci revizionizmu! A teď k samotnému filmu, přesně řečeno ke jménu Rudolf Vrba resp Walter Rosenberg, to jméno mi bylo povědomé - měl jsem za to, že byl usvědčen z nějakého podvodu, ale z hlavy nevím, o co šlo. Každopádně revizionisté jeho jméno zmiňují - snad G. Rudolf a J.Graf. Každopádně tohle jméno mám zafixované jako jednoho z těch tradičních pohádkářů ala Wiesel. Já tu tady často zmiňovanou Vrbovo knížku teda nečetl, ale chápu ho jako takového typického švindlkaustového přeživšího, který vypráví historky z druhé ruky, okořeněné nějakým tím svinstvem. Nebude to úplnej komediant jako Wiesel, ale bude to prostě klasickej pohádkář jako Glazar, Venezia či Sperling. Jasně, tihle lidé byli v koncentrácích, zavřeli je tam Němci a určitě tam extrémně strádali, takže je logické, že o nich prostě nebudou mluvit dobře. To lze lidsky jaksi pochopit. To Wiesel nebyl snad ani v tom koncentráku :-D . Nebo prominentní konfident Wiesental - tihle dva pánové na W jsou asi nejodpudivější švindlkaustníci ze všech. Ty skutečné vězně tak nějak i chápu, i když asi extrémně přehánějí a lžou a tomu všemu se snaží přijít na kloub nebo už dávno přišli právě revizionisté. Tohle byla taková informace na okraj k výše zmíněné osobě, zfilmované je to slušně v rámci hraných dokumentů svého druhu. ()

Reklama

barlollipop 

všechny recenze uživatele

Divím se, že předlohu knížky ,Utekl jsem z Osvětimi´ tohoto dokumentu ještě nikdo pořádně nezfilmoval. Byl by z toho úžasný film, na který bych do kina rozhodně zašla. Velká škoda je, že v tomto dokumentu toho spoustu vynechali, včetně toho, že se mladý Rudolf Vrba zamiloval do české dívky, kterou přivezli jen z důvodu obelhání Červeného kříže. Jeho útěk i se všemi podrobnostmi obražené v knize je velmi zajímavý. Nehledě na to, že měl ve spoustě případech velké štěstí v neštěstí a v tomto snímku to chybí. I tak si myslím, že je to dobrá upoutávka k tomu, aby si divák přečetl i knihu. Rozhodně stojí za pozornost. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Pro mě neznámý příběh a to jsem viděl už skutečně kvanta dokumentů ze druhé světové války. Tento možná málo známy a skoro zapomenutý příběh je zde doplněn kvalitně zpracovanými doprovodnými scénami a vysvětluje spoustu zajímavých historických událostí a faktů...Každý útěk z koncentračních táborů je obvykle silným a zde to platí dokonale... za 5*. ()

rajot 

všechny recenze uživatele

Škoda, že řada důležitejch / zajímavejch faktů tady chybí. Třeba, že před Vrbou a Wetzlerem už tu skrýš trojice vězňů použila a "vyzkoušela" a dostali se taky ven ... po pár dnech je chytli a oni naší dvojici podali řadu důležitejch informací. Nebo že po útěku se schovali v přilehlym parku, kde je náhodou objevil esesák se svou rodinou, ale myslel si (nebo si chtěl myslet), že je to párek homosexuálů užívajících si ve křoví a nechal je bejt. Rozpor je taky v těch počtech maďarskejch židů, v knize se píše, že k transportu měl jít milion a odešlo jich 400 tisíc, v dokumentu se uvádí, že 300 tisíc odešlo a dalších 120 tím bylo zachráněno. No je to dokument, má omezenou minutáž, spíš je velká škoda, že tenhle příběh ještě nikdo nezfilmoval, protože je obrovsky silnej. Jak je tady už uváděno, doporučuju knihu Rudolf Vrba - Utekl jsem z Osvětimi, která tim útěkem vlastně vygraduje až v závěru. Velká většina je právě o jeho pobytu v Majdanku, Auschwitzu I. a následně Březince. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama