Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

3497299 

všechny recenze uživatele

Koukám, že je to fakt povedená mystifikace. Mystifikace, u níž není jasné, zda jde o skutečnou mystifikaci, jelikož by to stejně tak mohla být pravda a nic než pravda, je vlastně mystifikace na druhou. IMHO jde o povedenou dekonstrukci umění jako instituce. Spojitost s Kitanovým Achillem a želvou není úplně od věci. ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

důležité je všimnout jsi jména Bansky na řežijní stoličce, protože i tento dokument (stejně jako jeho díla) neříká přesně to, co se na první pohled zdá. Odsuzuje ovladatelnost lidí mainstreamem a ochotu koupit si kdejakou bezcennou část umění jen kvůli prestiži a jménu. A stejně tak oceňuji Banksyho naprosto nevulgární postoj k Brainwasherovi, přičemž je z filmu naprosto cítit, jak to vlastně všechno je a kdo je tady pravým umělcem. Bravo! ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Když si sám někdo ohodnotí své dílo na několik tisíc dolarů a nechává si pomoct s vytvářením děl, je potom ještě vůbec umělcem? Banksy je borec, udělat takovýto dokument, který nakonec vyústí v to co vyústí, je na debutaře senzační. Street Art a graffiti obdivuju. Když to vypadá dobře, nevadí mi to. Vadí mi čmáranice, bohužel, těch je o hodně víc... ()

Pája=) 

všechny recenze uživatele

Banksy je génius, bůh, vzor nás všech - je to ten správný hrdina. První půlka dokumentu je pětihvězdičková, strhující a zajímavá. Úžasný pohled do zákulisí streetartu. Ale proč není dokument o Banksym? Místo toho se musíme dívat na zvrácený příběh zvráceného člověka, který to sice myslí dobře ale vůbec nepochopil esenci streetartu, dělá všechno tak jak by se nemělo a bohatne na tom. Něco mi říká, že je to jen další Banksyho hra, možná - ale to nic nemění na tom, že je druhá půlka dokumentu nudná a nezajímavá. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Jsem dalek toho jakkoli tento filmařský počin interpretovat. Především proto, že je dítětem bytostně moderních trendů v současném umění, které se interpretaci - coby přežitku - dle mého názoru brání a které jako laik velmi pokorně sleduji jen z dálky, byť s upřímným zájmem. Už pro tu odzbrojující záplavu kreativity Banksyho a spol., kterou tento dokument zachytil, nemohu nejít na maximální hodnocení - je to vzrušující sonda ze světa západní umělecké scény, ke které se ta česká zatím ani vzdáleně nepřibližuje. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)
  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama