Reklama

Reklama

Dantovské peklo

  • Japonsko Dante's Inferno: An Animated Epic (více)
Trailer

Dante Alighieri se vrací z křížové výpravy domů za svou milovanou Beatrice, kterou však nalezne umírající v tratolišti krve. Ve chvíli, kdy její duše opustí tělo, zjeví se samotný Lucifer a Beatrice odtáhne do pekla. Zdrcený Dante zapřisáhne bohu svou duši a vydá se do samotného pekla, aby vysvobodil jedinou nevinou duši v pekle, kterou kdy miloval. Průvodcem mu bude sám slavný básník Virgil, jeho odvaha a víra v boha. Avšak muž, jenž se nebojí zemřít, bude brzy čelit hrůznějším nepřátelům než pekelným hordám – bude se muset postavit svým temným hříchům… (t_gon)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie nemající daleko k temným fantastickým světům Hieronyma Bosche - to je animované Dantovské peklo. Velmi jsem se na film těšil a vskutku mě nezklamal. Ponuré putování plné temných obrazů, bolesti a gejzírů krve. Vina a trest, hledání odpuštění, neústupnost a pokora, pochyby a touha. Devět kruhů pekla, vypůjčených z Božské komedie, je sestupem na dno nejstrašnějších nočních můr. Film je postaven zejména na předvedení působivých scén z pekla doplněných výbornou hudbou. Stává se postupně spíše zážitkem pocitovým, byť hlavní hrdina svádí jeden boj za druhým. Nakonec je dobré oprostit se od literární předlohy a nechat se spolu s hrdinou a jeho průvodcem unášet pekelným vírem až k samotnému dnu propasti nebytí.... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Dante si to špacíruje Peklem a po cestě kosí každého, kdo mu brání v cestě za Beatricí, kterou unesl sám pan Satan. Pokud jste při výuce na střední, kde se probírali renesanční básníci zrovna nehráli piškvorky, tak asi zbystříte. Co? To jako fakt? Tak to je škoda, že jsem si to nepřečetl. A někteří se zamyslí...no jo, vždyť vo tom byl ten film Se7en, vo těch smrtelných hříších... . A jiní si odfrknou...ty vole, to není podle žádnýho italodeath básníka, ale podle videohry... . V originále si v Božské komedii Alighieri vyřizuje účty (i skládá hold) s některými osobami nejen současnými, ale i historickými, trochu rýpe do církve a současně ze sebe zvrací v té době populární moudra. Snaží se o kritický pohled, malinko moralizuje a především se vypisuje ze své lásky. Tzn. v kontextu doby vcelku zajímavá věc...a mimochodem je to zveršované...poezie se tomu říká. A střih...o nějakých 700 let později, se domluví parta podivných týpků, že to vylepší a pošlou Danteho sejmout polovinu zaměstnanců Pekla...vono by to jinak nikoho nebavilo, že? Videohru neznám, ale řekl bych, že cílovka pro Dantovské peklo budou právě její pařani, případně všichni další hltači anime-fantasy. Mě to "přepracování" do fantasy ani neuráží, ale moc mě to nebavilo. Byla to dost povrchní a nezáživná exkurze do míst, která nabízí podstatně zajímavější zpracování. A navíc...postava jak ji tvůrci pojmuli, mi byla dost nesympatická svým pokrytectvím. ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - působivé. Procházka peklem, která je podtržena perfektní hudbou a krvavou řežbou s démony všeho možného i nemožného druhu. Každopádně významy jednotlivých kruhů, vysvětlené samotným Vergiliem, mě dost zaujaly. Nečekal bych, že by to tu bylo takhle rozebrané. Minimálně je to působivá podívaná, kde jsou občas dialogy, které celý animák povyšují na vyšší úroveň. Sice tam bylo pár věcí, co mi vadilo, ale tak je to poddajné tomu, že je to na motivy pc hry. Hru jsem nehrál a knihu jsem nečetl. Až na pár vyjímek vcelku spokojenost. 73% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Dante's Inferno je animovaná verze stejnojmenné hry od Electronics arts. Příběh je dílem slavné Božské Komedie od Aligieriho. Pravda toto je trošku drsnější a akčnější forma. Každopádně vizualizace nemá moc co dělat se samotnou hrou a tak jediné, co je totožné je víceméně příběh. Dante zhřeší a po návratu domů najde Beatrice zavražděnou. Pouští se do samotného pekla, při kterém ho doprovází samotný Vergilius. Animace to je krásná a krvavá. Podle mě velmi podařené anime, co vypraví tento příběh. Moc se mi líbilo, jak se Dantův vzhled mění postupem Pekelnými kruhy. Hřešit se zkrátka nemá . ( 77 procent ) ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Do ultimátní kreslené řežby tomu chybí dost. Údernější hudba, trocha více přehlednosti v akčních scénách, i rozhodnější konec. A přitom nakročeno bylo slušně. Výborný hlavní (anti)hrdina utíná nekompromisně hlavy, všem co se připletou do cesty, každý z devíti kruhů pekla je výtvarně zobrazen parádně a rozmanitost postav i stvůr nezná mezí. I když mangu moc nemusím, u této krvavé cesty za očištěním duše svojí i své milé jsem se nenudil. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (4)

  • Mezi animovaným filmem a konzolovou hrou je jen několik málo rozdílů. Například bojovou kosu, ke které Dante přijde až porážkou jednoho z okřídlených démonů, obdrží po bolestně rychlém duelu se samotnou Smrtkou. (ČSFD)
  • Jak to bylo doopravdy?
    ○ Dante, celým jménem Durante degli Alighieri, se nemohl potkat s králem Richardem I. Lví srdce a zúčastnit třetí křížové výpravy, jelikož skončila 73 let před tím, než se vůbec narodil. Ale jeho prapraděd, rytíř Cacciaguida degli Elisei, bojoval za křižáky ve druhé výpravě a pravděpodobně padl ve vzdálené Svaté zemi.
    ○ Dante, jako dítě zasnoubený se stejně starou Gemmou Donati z ghibellinské aristokracie, měl několik synů a jednu líbeznou dceru jmenující se Antonia, která se po přijetí do kláštera přejmenovala na Beatrice. Dantova drahá, fascinující Beatrice di Folco Portinari, byla pouhý rok vdaná za bohatého bankéře jménem Simone de' Bardi a pak skonala při nelehkém porodu již ve svých 24 letech. (ČSFD)
  • Když Dante a jeho průvodce Virgil postupují pekelnými kruhy, tak se pokaždé změní jejich vzhled. (Sejhamiik)

Reklama

Reklama