Reklama

Reklama

Don Juan 73

  • Francie Don Juan ou Si Don Juan était une femme... (více)

Obsahy(1)

Kdyby byl Don Juan žena a žil v roce 1973, pravděpodobně by byl jako hlavní hrdinka filmu Jeanne (Brigitte Bardot). Jeanne byla Pařížanka, která si představovala, že je převtělením Dona Juana. Vždy přesně věděla, co chce, vždy se snažila dosíci toho, k čemu směřovala – nadvládě nad muži. Ale to jí štěstí nepřineslo. (Snorlax)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Brigitte Bardot ako ženský Don Juan. Nevie čo od rozkoše, tak všade pobehuje nahá, robí to so ženami aj mužmi a hrá sa na, že to je vlastne umenie, art. Brigitte bola naozaj krásna žena a navždy bude legendou, ale takou by ostala aj bez toho, aby všade ukazovala bobra. A že tých chlpov bolo! Aj Yeti by závidel! ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl kluk, byla pro mě BB sexuální symbol #1, i když se o toto místo musela někdy podělit s FF (Farrah Fawcett) - hvězdou seriálu Charlieho andílci. Od sex symbolů bývá už jaksi samozřejmě vyžadován občas i nějaký ten sex. Člověk se prostě nespokojí s tím, že jde jenom o takové orientační označení. Já měl s BB sex pouze prostřednictvím obálky jednoho časopisu z roku 1970, který jsem našel na půdě. Ale ve filmech, které se s ní tu a tam mihly na polské televizi, jsem vydatnější porci erotiky citelně postrádal. Samozřejmě, nějaké to odhalené rameno, noha, či svůdná poloha v leže se občas našly, ale pak již musela dostat prostor fantazie... Nakonec jsem se ale díky uvedení Dona Juana 73 (osvícená polská TV opět zasahuje) přece jen dočkal. A nebyla to erotika ledajaká. Velká BB zde totiž měla sex s Jane Birkin, a obě při tom ukázaly docela dost. Velmi intenzivní zážitek, když má člověk 15. Jenže se na to nesmí dívat společně se svým otcem. Taková konstelace totiž příliš neumožňuje, aby si jeden náležitě vychutnal všechny ty umělecké dojmy, které na něj z obrazovky doslova prýští... O ději snímku dostatečně vypovídá jeho alternativní název (Kdyby byl Don Juan ženou). O době, v níž se odehrává, zase název původní (Don Juan 73). [Tedy 1973, aby bylo zcela jasno.] Co se týče uměleckých kvalit, tady možná něco napoví jméno režiséra. Roger Vadim byl kdysi znám jako módní a poměrně odvážný tvůrce. Ovšem ne tolik odvážný, aby překračoval dobová tabu. Spíš jen opatrně prozkoumává jejich hranice. Don Juan 73 byl ve své době zřejmě hodně provokativním filmem, ale je třeba si uvědomit, že nešlo o žádnou revoluci. Už dříve (a ještě více) pobouřilo diváky Poslední tango v Paříži a pár dalších snímků. Ani lehce feministický akcent nebyl po zlomových 60.letech ničím inovativní. Bardotka proplouvá dějem jako tajemná a sebevědomá femme fatale, která za sebou nechává zlomená srdce mužů, plazících se v jejich stopách. Ničí jejich kariéry, rodinné štěstí, a pokud nemají ani jedno ani druhé, pak je alespoň dožene k sebevraždě. Když už to vypadá, že se konečně střetne s důstojným a stejně sebevědomým protivníkem, sejme ho jednoduše tak, že mu svede a odloudí manželku... Poslední film Brigitte Bardotové je zároveň tím určitě nejodvážnějším v její kariéře. Velká bloncka poté mizí ze světa stříbrného plátna, na samém vrcholu, ještě před svou čtyřicítkou. A na rozdíl od jejího ženského Dona Juana, zanechává za sebou své obdivovatele většinou šťastné a (u)spokojené. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Don Juan je prvním moderním člověkem (v jistém smyslu podnikatelem), na kterém zkusili své myšlení a umění mnozí literáti i filmaři. To - a ani jeho milostné avantýry - ale nebyl důvod, aby se dostal do pekla. Byl však ještě něco navíc: burlador (posměváček, cynik, zlehčovatel božích úradků). Roger Vadim si s ženskou varietou poradil poměrně dobře, a je vidět, že mu toto téma není cizí (jak Don Juan, tak ženy). Snad jen již zmiňovaný závěr: BB sice nestiskla komturovu kamennou ruku, avšak její poslední setkání Pierrem Gonzague je možno se dívat analogicky. Líbí se mi komentář Mr.Apache, který na sebe pohlíží prostřednictvím filmu a nikoli na film prostřednictvím sebe sama - "stříbrné plátno energii vyzařuje, ale nepřijíma ji (další viz Slavoj Žižek). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co by se stalo, kdyby byl Don Juan ženou. No, očividně by to dopadlo hodně blbě, podobně jako tento Vadimův snímek. To, že v sobě BB měla neskutečně sex-appealu i v téměř čtyřiceti, je celkem jasné, ale stejně tak je zřejmé, že Vadim si jel svou podivnou poetiku, kdy máte pocit, že vlastně natáčel snímek, který nemá příběh, i když se moc snaží o vytváření opačného dojmu. To mu moc nefunguje, stejně jako nefunguje domnělá kontroverze. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama