Reklama

Reklama

JW je mladý, charismatický muž žijící ve Stockholmu. I když má hluboko do kapsy, vede dvojí život – nelegálně se živí jako řidič taxi a následně si dopřává komfort vyšší třídy. Poté, co potká krásnou, bohatou dívku, zaplétá se do světa organizovaného zločinu. Začíná prodávat kokain, aby si mohl i nadále dovolit svůj přepychový životní styl. Kam až bude schopný zajít? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (130)

verbal 

všechny recenze uživatele

V kosmopolitním, tolik tolerantním Švédsku nemají Arabošvédové ani čas tvořit tenoristické muňky. Jejich jedinou starostí je, aby jim Jugošvédové nezavřeli progresivně rostoucí koksovnu a nenarušili dodavatelsko-odběratelské vztahy se strategickými Romošvédy. Jelikož jediným Švédem v tomto výživném dramatu je slizský Nor, není v podstatě ani ke komu přilnout a vy máte pocit, že všichni hodní a altruističtí opravdoví Švédové stloukají v IKEA sterilní nábytek, aby si ti roztomilí přistěhovalci mohli po celodenním kriminálním shonu uložit boty do botníku GREVBÄCK, opláchnout unavený obličej v umyvadle HÖLLVIKEN, zamknout své těžce vydělané peníze do skříně EDLAND a nechat si na matraci SULTAN HJELMÅS v posteli LILLESAND něco hezkého zdát. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Kinnaman tradične super a bavilo ma, že žiadna postava nie je čiernobiela. Bohužiaľ, bolo to príliš predvídateľné - v okamihu, keď sa uhladený árijec zapletie s takou pestrou prisťahovaleckou čvargou, tak to proste musí dopadnúť tak, ako to dopadlo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tahle trilogie mě od počátku zjištění, že existuje, nesmírně lákala. Proto jsem si na ní udělal čas a pustil jsem se do prvního dílu, který je zároveň i tady a na IMDB nejlépe hodnocen. Samotný příběh by nebyl zlý, hlavní postava je ale tak protivná, až to hezký není. Snob Nor, co chce žít líp, než si zaslouží a proto se dostane tam, kam se dostat po zásluze má. Nejkrásnější na tom celém příběhu bylo to, že ačkoliv je film Švédský a všecko se odehrává ve Švédsku, tak v něm je minimální množství Švédů. To stojí za zvážení, zdali ještě ve Švédsku jsou Švédi a nebo jestli už Švédi nejsou spíš Noři, Bulhaři, Srbové nebo Arabové, jako v tomhle filmu. Každopádně nehledě na debilní kameru a arogantní hlavní postavu, byl bych spokojen. Ale bez toho by zase nebyl takový, jaký je. Osobitý. U mě ale za tři hvězdy. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Kdybych tenhle film měl nějak popsat, tak bych zvolil přirovnání, že je to něco jako trilogie Pusher, ale ne tak dobrý. Tváří se to dost reálně, hemží se to tam imigrantama a i když se to odehrává ve Švédsku, tak jediná osoba se švédskou národností je tam holka hlavního hrdiny. Násilí je tam spíše mimo obraz a akce v podstatě taky moc není. Hraje se tam na takové ty klasické špinavé intriky, kde jsou všichni svině. Já fandil Srbovi s malou holčičkou. Jo a největšího mafiána Radovana tam hraje titulní trouba z V číně jedí psy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

PENÍZE JSOU REÁLNÉ. TEĎ JE TŘEBA ZEPTAT SÁM SEBE, JESTLI TO PŘIJMOUT, NEBO SI MYSLET, ŽE TO TROCHU SMRDÍ..... /// Mlaďas J.W. má na účtu dvě kila, ale je chytrej a mohl by vydělat na globálním ekonomickým průseru. Aspoň si to myslel. Jenže osud chtěl, aby svůj život spojil s Araby, Srby a Albánci – tedy lháři a podrazáky, co se modlí každej k jinýmu bohu. Dlouho – vlastně furt se v poklidu vypráví, důraz se klade na charaktery, ukázat motivy a důvody...atd, atd. Decibely ohromí jen při návštěvě nočního klubu (nikam nechoď!, furt píšu o filmu!). Všechno se podřizuje a připravuje pro hodinu ,,H“, kdy se charaktery dají ,,do pohybu“. NEMYSLI SI, ŽE ZNÁŠ LIDI, SE KTERÝMA PRACUJEŠ! Film o drogové mafii zdlouhavě ukazuje, že ,,BÍLEJ KŮŇ“ nikdy černý stádo nepovede. Leda že by..... . Zbytečně DLOUHÉ, ale ZAJÍMAVÉ, možná až psychologické vyprávění, které určitě v závěrečná půlhodince – když řada předem naplánovaných i nešťastných příhod graduje, nabídne nadprůměrný filmový zážitek. Jestli čekáte americkej popcorňák – tak tohle ti kluci ze ,,severu“ netočej. Jejich filmy a příběhy jdou jinou cestou! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechci čekat na americkej remake. 2.) Jmenuji se Michael Scofield a chci se naučit zdrhnout z vězení. 3.) Pracuju pro Abdulkarima. 4.) Zjistím, proč nekupovat psa od Albánců. 5.) Chystám se podnikat s klukama z Arábie a tichými společníky jsou Albánci (slyšet je jen několik Srbů). 6. Jsem bílej kůň osedlanej přičmoudlým jezdcem. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Akce žádná ! Tedy nechápu proč má Film v popisu Akční ! Příběh je docela zajímavý, poutavý, dokáže zaujmout,ale téma o drogách mi příjde už vyždímané a pro mně nezajímavé, ale dokoukal jsem to naštěstí bez trápení, znova bych si to však už nepustil... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Neláká mne vymetání snobských večírků a tak na své případné podnikání s kokainem nebudu žádat eurodotace, chudým ho nechám za dumpingové ceny a do škol ho dodám zcela grátis. Jsem zkrátka charakter a hodlám se dožít vyššího věku než švédští obchodníci arabského, srbského či albánského původu. Moc dobře jsem se s nimi totiž necítil, zábavy jsem si taky příliš neužil a nepotkal jsem jedinou sympatickou postavu. Takže, kdyby všechny postavy tohoto snímku v závěru zemřely, tak bych přidal hvězdu za happy end, ale to se, bohužel, nestalo, takže tři jsou tak akorát. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Výsledkem byla nerovnováha mezi aktivy a pasivy. Ale v čínštině má slovo krize stejný význam jako příležitost. Který hráč se chopí příležitosti? Kdo vydělá na téhle globální tragédii? Někdo z vás?“ A JW do toho vlítne se zápalem, až je mu z toho nehezky horko…Hnací motor je očividný. Vypadat jako chlap ve vatě, zařadit se mezi smetánku a okouzlit ženu. Ale divákovi je víc než jasné, že životní obchod, jakkoliv finančně závratný, je hlavně setsakramentsky riskantní a v provedení naivního studentíka asi neskončí dobře. Přesto ho člověk chápe. A co oceňuju, že nejen jeho. Režisér se snažil vyvážit znesvářené strany i tím, že u Srbů a jejich protivníků vybral postavy, ke kterým můžete chovat alespoň nějaké sympatie (i když občas lacině přes jejich rodiny). Každý riskuje, kdykoliv může být vyšachován, bez peněz a pod drnem, ale dle hesla „pokud chceš duhu, musíš mít i déšť“ pokračuje dál. A mě tohle krimi (místy i napínavé) povětšinu času bavilo, i navzdory např. naivní scéně „zamilovaností“ či finálnímu zkratu 1 z postav. Dávám slušné 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tradiční příběh mladého ambiciózního muže, který dřív, než nabyl, lehce pozbyl.. Přesvícené záběry, jejich občasné „tříštění“ střihem i ruční kameru jsem ochoten v rámci stylu a snahy o vtahující autenticitu skousnout, ale potřebuji postavy, které vzbuzují něco jiného než lhostejnost. Vyjma srbského Ice Cubea tam nikdo takový nebyl a nutno podotknout, že třeba takový Kinnaman, střídající polohy vyplašeného štěněte a ustaraného účetního mafie, už tehdy narazil na své limity. V tomhle ohledu Pusher zatlačil líp a hned tříkrát.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší severan (Espinosa, Kinnaman), ktorý si pravdepodobne dláždi cestu do Hollywoodu. A prajem mu to. Gule na to má. Neskutočne drzý film s nevídanou dávkou napätia, dobrých hereckých výkonov a scenáristickej vychcanosti. Seversky chladný, ale štýlový a hlavne nepredvídateľný. Tlieskam. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Takto to v živote naozaj chodí - zafilozofuje si Srb, po tom, ako spomenie príhodu z detstva o neblahom konci najlepšieho kamaráta, ktorého telo skončilo rozrezané na dve polovičky. Nuž veru hej, presne tak to chodí, pomyslí si, v objatí vážne znejúcich slov a ešte dramatickejšej znelky, aj divák. S potlačenou slzou v oku zaspomína na všetkých rozpidlikaných parťákov. A takto to je S ľahkými prachmi stále. Scény vycucané z prsta (nudné, fádne) sa naťahujú v snahe poľudštiť zločincov. Nestanú sa sympaťákmi, no divák vie, že vedia byť aj citliví. Vďaka tomu postupne varujú Arabi i Srbi nováčika pred zradou kohokoľvek z bandy. Nováčik je ale frajer. Vie kúpiť z pozície študenta banku. Žiadny problém: iba súčasť "realistického" scenára. Pred pár rokmi väčšina aktérov príbehu pásla v lúčoch ostrého Slnka kozy na vysušených marockých púštiach alebo na bielych vápencoch svahov Treskavice. Naakumulované slnká v duši prinášajú dnes títo drsní počerní obchodníci vyblednutým Švédom v podobe kokaínu. Každý z nich má kohosi - frajerku, dcérku či sestru + nejaké zážitky z minulosti. Dobre vymyslený scenár nie je na zahodenie. Ale tohto filmu sa nedotkol. V ňom sa len útrpne poskladalo čosi, čo sa práve nosí. Hlavne nech sa ľudia zabavia (čo na tom, že ide o totálny výplach mozgu?) a napíšu o niečom, čo echtovo zapadá do súčasnej štýlovej škandinávskej zločineckej kinematografie. Možno najväčšou chybou filmu je chýbajúci humor. Všetko je brané nesmierne vážne. Respektíve, možno tu humor je, no vysiela na úplne odlišných vlnových dĺžkach v nezrozumiteľnom kóde. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Realismus je cítit, skutečně cítit na každém druhém kroku. Každý chce prachy, každý chce krásný a snadný život. A každý to chce nejlépe hned. Drama individuálních osudů nese rukopis severských filmů, roztřesená kamera, žádné mazlení, naturální sekvence. Zvláštní film. Výživný, ale zvláštní. Při závěrečných titulcích jsem nebyl zklamaný, ale čekal jsem asi trochu víc. Dusná severská atmosféra tomu jenom nasvědčovala. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Tak trochu zklamání. Začne to skvělým útěkem z vězení, o kterém se Michaelu Scofieldovi může jen zdát, ale pak se začne kecat a kecat. A já mám tyhle "kecací" filmy rád, jenže když čekáte spíše akci a dostane se vám drama… zkrátka, jste zklamaní a čekáte, kdy se něco začne dít. A v tom přijde skvělý konec. Zkrátka jako na horské dráze. Na začátku a konci jste nahoře a říkáte si, že to je bomba, ale mezitím se nudíte a myslíte si, že umřete nudou. 60 %. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pútavý príbeh, ktorý dokáže zaujať, no filmy s drogovou tématikou sú pre mňa viac menej z núdze cnosť, než vyhľadávanou voľbou. Dopozerané bez ujmy na zdravý ... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Já tu severskou kinematografii můžu, ale tohle mě celkem zklamalo. Na to aby se to dalo brát jako dobrý příběh ze života mi to přišlo takový až moc vyumělkovaný. Kdyby někde leželi takhle snadný prachy jak je to prezentováno v tomhle filmu, tak by se podobně jako hlavní hrdina nakonec živil každej a to je blbost nebo ne? Konec už byl pak přehnanej totálně. Nemluvě o hrdinovy co má charizma uzený makrely jak jsem napsal v komentu na Robocopa a tady to není o nic lepší. ne že by mě to úplně nebavilo, ale čekal jsem o dost víc.50% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Taková menší rozcvička před Safe House, ve které ve Švédsku žijí zlí arabští a srbští mocenáši, kteří kontrolují obchod s drogami. Skvělý tmavěmodro-šedý filtr dělá z ucházející kriminálky značně temnou podívanou, která diváka seznámí nejen s tím, jak se na severu nejlépe pašují drogy (těch pejsků je mi líto ještě teď). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Z prostředí organizovaného zločinu spíše průměrnější příspěvek. Joel Kinnaman zde není natolik charismatický což je veliká škoda, protože podobné kriminálky na charismatu ústředního hrdiny stojí. V případě vyšších kvalit úvodního dílu bych si určitě dal celou sérii, ale takto nevidím důvod. 60% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Konečne zasa výborný film, a zasa raz severská tvorba. Snabba Cash je dramatický thriller, aký sa nepotuluje na každom rohu a jednou z jeho kvalít sú výborne napísané a zahrané postavy (najlepší samozrejme frajer Kinnaman, ktorý je po Zločine momentálne v kurze), dobrý herci a skvele napísané osobné vzťahy a zázemie každého z hlavných účastníkov. Teším sa na dvojku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný krimi thriller, ktorého veľkou prednosťou sú dobrý scenár, autenticita a naturálnosť. Drsný príbeh o mládencovi, ktorý sa silou mocou snaží dostať medzi zbohatlícku elitu a jedinú možnosť ako to čo najrýchlejšie dosiahnuť vidí v peniazoch z organizovaného zločinu. Zo začiatku sa ešte snaží bojovať so svedomím, ale pokušenie je silnejšie.... Tu vidno, ako veľmi môže byť život ľahký, keď sa človek narodí dobre situovaným rodičom a ako ťažké je presadiť sa vlastnými silami a v súlade s vlastným svedomím. Čo sa týka postáv miesi sa tu snáď každá možná národnosť, ktorú si podvedome spájame s drogovým obchodom - Hispánci, Albánci, Arabi, Srbi... už mi tu chýbali iba Ukrajinci a bolo by to komplet. Aj napriek tomu, že tu prakticky neexistuje vyslovene pozitívny hrdina a v konečnom dôsledku ani nie je koho poľutovať, je emotívna stránka, hlavne k záveru, pomerne silná. Navyše to dovoľuje zachovať si určitý odstup a ľahšie zamyslenie sa nad príčinami chovania sa jednotlivých postáv. Veľká spokojnosť. 85/100 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Asi takhle: NEJpříjemnější překvapení a překonání vlastních očekávání za hooodně dlouhou dobu má jméno… Snabba Cash. Skandinávci jednoznačně dokazují, že tento žánr je jim vlastní a bodují (u mě) na všech frontách. Námětem, samotným zpracováním, hereckými výkony neokoukaných tváří, vizuálem, stylovým soundtrackem, až po VELMI jistou režii. Bonbonek a delikatesa pro fajnšmekry, kterou rád po čase rozbalím a ochutnám znovu. A hlavní deviza snímku?! Jednoznačně autenticita a propracování jednotlivých charakterů. Zatímco 90% snímků podobného ražení si “zkouší na něco podobného hrát”, (což jim ve výsledku láme vaz), Snabba Cash je od první do poslední minuty naprosto věrohodný. Teď pár řádků k snímku samotnému. JW je “mladej frajírek , kterej by rád víc přičichl ke zlaté smetánce” a žil si na vysoké noze. Bohužel mu k tomu chybí to nejdůležitější a to sice money. Co mu však schází na cash flow, to dohání měrou vrchovatou intelektem, (ikdyž…., ale o tom až o něco později). Šance (příležitost) se má chytnout za pačesy a tak, (když se JW naskytne) , dlouho neotálí. Problém je ten, že dostat se do mlýnku mezi Araby, Srby a Albánce nevěstí dlouhodobě nic dobrého a užívání si života “na výsluní” netrvá déle, než bys řekl IKEA. V momentě, kdy jim nemáte již co nabídnout, se pro ně stáváte bezcennou a zbytečně riskantní přítěží. Tento snímek Daniela Espinosy není rozhodně líbivým, nesnaží se divákovi podbízet, jít mu naproti, nepřidává své sympatie ani na jednu či druhou stranu, “pouze” věcně a syrově předkládá fakta a vypráví příběh. Tím bude (možná) pro mainstream hůře stravitelným, pro mě osobně je to trefa do černého a pěst přímo mezi oči. P.s. Bál jsem se závěru, ale (naštěstí) naprosto zbytečně. 90% ()

Reklama

Reklama