Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Barabáš je zločinec. Místo něj lidé ukřižovali Krista. Jeho vnitřní utrpení ho vede až do gladiátorské arény, kde se snaží vybojovat si zpátky svobodu a ztracený klid. (oficiální text distributora)

Recenze (32)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Fleischerova adaptace novely P.Lagerquista (Nobelova cena) vychází z úvahy, jakým směrem se mohl ubírat život Barabáše poté, co byl omilostněn, zatímco Ježíš skončil na kříži. Na „sandálový“ film nečekaně hluboké myšlenkové zázemí, výborní herci (A.Quinn) a jistá režie dělají z tohoto (trochu opomíjeného) snímku ozdobu filmografie všech zúčastněných. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Zločinec, vrah, Barabáš, stane před soudem v Jeruzalémě. Ale není tam sám, ten vedle předvedený je Ježíš z Nazaretu. Barabáš je hlasem lidu omilostněn, Ježíš jako buřič raději ukřižován. Začínají změny v životě Barabáše, dvacet let v sirných dolech, kde měl spoluvězně, se kterým skončil jako gladiator v Kolosseu. A další pochyby....kde skončí? Výpravný velkofilm s Anthony Quinem v hlavní roli za zasloužené čtyři hvězdy. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre vypracovaný scenár. Fiktívny, dobrodružný príbeh Barabáša a jeho vnútorný zápas pri hľadaní Boha má naozaj čo ponúknuť. Síce by sa tu našlo pár nereálnych historických nelogizmov, ako napr. 20 rokov práce v bani - to je samozrejme nereálne, rekordmani sa dožívali max. 2-3 roky - ale v kontexte celého príbehu sa takýto odklon od reality dá prepáčiť. Vzhľadom na dobu, v ktorej bol tento historický veľkofilm natočený, ani technická úroveň nebola najhoršia, aj keď niektoré súboje skôr pobavili ako ohromili. Kostýmy a výprava však boli veľmi slušné. Na druhú stranu je ale pravdou, že príbeh Bena Hura ma bavil viac, celkový dojem preto vyznieva do mierneho nadpriemeru. Odporúčam všetkým sandálovým nadšencom. 75/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

První třetina je typická biblická sandálovka s důrazem na Barabáše. Je tu Pilát, apoštolové, farizejové, samozřejmě Ježíš a další. Nic, co by zaujmulo, ale ani nic, co by uráželo. Přesun do sirných dolů prospěl a ukázka tamních podmínek měla něco do sebe, ale pořád to nebylo ono. Ovšem jakmile se Barabáš ocitl v Římě, tak dostal film koule a úvodní sekvence v aréně mě vyloženě uchvátila. A pokračování v gladiátorské škole či souboj s nejlepším z gladiátorů, to v mých očí defenitivně převážilo misky vah do pozitivnějších čísel. Závěr s požárem Říma a konečné křesťanské vyústění pak bylo zcela v intencích tehdejších trendů, ale i tak si ho mohli filmaři odpustit. Nicméně celkově příjemná podívaná a Anthony Quinn opět nezklamal. 65% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZDALO SA MI BARABÁŠ, ŽE KEĎ SME TI PREDTÝM DALI SLOBODU, NEBOLA TO ŠŤASTNÁ VÝMENA." __ Pred mnohými rokmi nám náš pán farár požičal kazetu s týmto filmom a už vtedy mi Barabáš prišiel ,,iný" než ostatok tématicky podobných historických filmov, ktoré boli vtedy veľmi vychytené. Iný ako vo formálnej stránke, tak aj obsahovej. Kamera ponúka na svoju dobu niekoľko veľmi dynamických záberov a výprava síce určite nákladná, sa snaží pôsobiť viac realisticky než opulentne. Naopak predovšetkým kostýmy Rimanov sú poznačené neoklasicistickým štýlom. Rovnako tak hudba Maria Nascimbeneho vôbec nekráča v šľapajách zaužívaných postupov ako to býva u skladateľov typu Alfreda Newmana či Miklósa Rózsu, je veľmi striedma, miestami disharmonická, pracujúca so zvukovými efektami a vytvára tak veľmi temnú, no pre film práve tak žiadanú atmosféru. No a obsah? Fiktívny príbeh Pära Lagerkvista môže v istých smeroch pripomenúť Kazantsakisovo Posledné pokušenie, u mňa však jednoznačne víťazí fikcia zločinca než alternatívny pohľad na Spasiteľa. Anthony Quinn na vrchole kariéry tu vytvoril jednu so svojich najlepších a najosobitejších úloh a Barabáša si zrejme do konca života budem prestavovať ako jeho. Ak by všetky hollywoodske ,,sandálové" produkcie mali takúto hlbokú myšlienku a filozofický rozmer tak by som dal zrejme 4*, no tu však hrá Barabášovi do kariet aj celkové spracovanie, výborné po všetkých stránkach. Možno najlepší film, kde bol ako producent podpísaný Dino De Laurentiis. (145. hodnotenie, 13. komentár k filmu) ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Při natáčení v Římě se Anthony Quinn (Barabáš) seznámil se svou druhou manželkou, italskou kostýmní výtvarnicí Jolandou Addolori. (jenik71)

Reklama

Reklama