Pravda (festivalový název)
(Itálie) -
Truth, The
Francie / Itálie, 1960, 128 min
Henri-Georges ClouzotObsah
Mladičká Dominique je souzena za vraždu svého bývalého přítele Gilberta. Lehkomyslná dívka neunesla fakt, že mladý hudebník, jímž byla doslova posedlá, dal přednost její konzervativní sestře. Z rutinního projednávání zločinu z vášně se postupně stane pranýř volných mravů bezstarostné dívky, potažmo bohémského života mladé generace z levého břehu Seiny na počátku 60. let. V soudním dramatu, na jehož scénáři spolupracovala Clouzotova žena Véra, se obdivovaný autor francouzské kinematografie vrátil ke svému oblíbenému tématu žárlivosti a jejího vlivu na psychiku jedince. Do centra dění a pohrdavým pohledům měšťáků napospas nastavil atraktivní Dominique, již v jedné ze zásadních rolí kariéry ztělesnila Brigitte Bardotová. Clouzot rafinovaně destruoval mýtus svůdné uličnice se vzdorovitě našpulenými rty a dokázal hereččin nesporný talent. (MFF Karlovy Vary) -
Mladá Dominique Marceau je souzena za vraždu svého milence Gilberta. Ten předtím svedl její sestru Annie, krátce žil souběžně s oběma dívkami, a když se rozhodl setrvat u Annie, Dominique jej v návalu vášně zabije. Advokát obviněné se snaží prokázat špatný charakter zavražděného, ale najevo vysvítají další okolnosti...
Režisér Henri-Georges Clouzot se v průběhu 40. a 50. let zařadil mezi nejvýznamnější francouzské filmaře a titulem PRAVDA (La vérité) znovu prokázal své schopnosti. Na scénáři se podílelo celkem sedm lidí včetně samotného režiséra a jeho manželky Very Clouzot. Clouzot v rámci proniknutí do tématu navštívil několik soudních přelíčení a přípravě filmu věnoval značnou pozornost. Natáčelo se na jaře 1960 převážně v ateliérech, v hlavních rolích se objevil režisérův oblíbenec Charles Vanel, excelovala ale především Brigitte Bardot, hudba byla použitá z tvorby klasiků. Film byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, získal také cenu Zlatého glóbu a Clouzot byl oceněn jako nejlepší režisér na festivalu v Mar del Plata. Film měl premiéru 2. listopadu 1960 a ve své době byl nejúspěšnějším francouzským filmem – v kinech jej vidělo více než pět a půl miliónu diváků. (argenson)
Houdini
Oscar 1 nominace: Cizojazyčný film(17.8.2004)
bassator
45th KVIFF 2010 - TREASURES FROM THE NATIONAL FILM ARCHIVE - Poklady z Národního filmového archivu (La vérité / THE TRUTH / Pravda)(3.9.2011)
Toj
Krásná sonda do prostředí pařížské mládeže... Ta je podaná velmi příjemnou a přívětivou formou na pozadí soudního procesu s mladou vražedkyní v podání hysterické (a mně nikdy nijak sympatické) Briggitte Bardot.(10.7.2010)
Bubble74
Oproti těm známějším filmům francouzského „Hitchcocka“ Henri-Georges Clouzota je „Pravda“ jen zřídka promítaným snímkem. Přitom v 60. letech patřil k nejnavštěvovanějším francouzským filmům a zaznamenal velký úspěch. Taktéž pro Brigitte Bardot, která zde byla poprvé uznána jako charakterová herečka. Perfekcionista Clouzot nám stejně jak už v dalších jeho snímcích představuje průměrného člověka, který v sobě skrývá potenciál dobra i zla a nakonec nikdy nedosáhne vytouženého cíle. V soudním procesu, který sledujeme se neochotní a ignorantní zástupci justičního systému předhánějí ve svých nabubřelých proslovech, místo aby se snažili odhalit pravdu v zoufalém činu jedné mladé ženy. Sexuální morálka a počestné soužití stáli tehdy na předních příčkách hodnot, takže Dominique je posléze pranýřována za život jaký vedla než za samotný zločin, který spáchala. Moc institucí je neomezená.(15.3.2010)
danecek24
18. Zlatý Glóbus za rok 1960 - cena (1) - *Nejlepší cizojazyčný (zahraniční) film - Francie(14.1.2009)
Chrysopras
PoPRAVDĚ jsem čekal trochu víc. BB mě nijak zvlášt neohromila a celé pojetí filmu mi přišlo poněkud přitažené za (blond) vlasy. ( 45. KVIFF )(13.7.2010)
mortak
Ženská verze románu Albera Camuse Cizinec, jen místo moderního muže sedí na lavici obžalovaných žena-dítě, moderní Manon Lescaut. A stejně jako u Camuse se nesoudí ani tak zločin, jako nepřizpůsobení se konvečním mravům. Bardot sice i zde prokazuje, jak je špatná herečka, protože je vidět, jak jí režiser vodí jako loutku a aranžuje jí do situací (žádný vnitřní prožitek, pro Bardot je Stanislavského metoda nepoužitelná), na druhou stranu vrtět zadkem v posteli umí skvěle.(23.5.2011)
d-fens
ocenenia : MFF Mar del Plata 1961 - Najlepšia réžia ◘◘◘◘ Oscar 1961 - Nominácia na najlepší zahraničný film(11.3.2010)
JayKey
Téma žárlivosti zpracoval Clouzot již v Nábřeží zlatníků (1947), zde ale zachází ještě dál a představuje vztah dvou milenců jako něco osudového a celé vyznění filmu je tak mnohem bezvýchodnější. Ještě zajímavější je ale způsob vyšetřování vraždy, kdy policejní výslechy vystřídal soudní proces, při němž se odkrývají nejen bolesti vášnivého vztahu, ale také zkostnatělého pohledu na chování a morálku mládeže, kdy vyšetřující soudí ne konkrétní čin, ale spíše život mladé Dominique. Brigitte Bardot ve filmu dostala dvě úplně odlišné polohy, první je klasická role koketující krásky a druhá charakterní role zoufale zamilované ženy. V té první je naprosto neodolatelná, ve druhé sice mírně hysterická, ale vzhledem k tématu jde o pozoruhodný výkon. 8/10(2.8.2011)
ganjoman
Škoda té délky. Jinak za 5 hvězdiček. Nádherná Brigitte v roli, která snad byla šitá pro ní. A podařil se...(5.7.2010)