Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle pohádkové předlohy Hanse Christiana Andersena vznikl napínavý snímek s četnými dějovými zákruty. Oproti předloze režisér Dušan Trančík přidal několik motivů, třeba téměř folklórní cikánské muzicírování. Základní syžetové rozvrstvení ovšem zůstalo zachováno: takže se opět rozvíjejí konfliktní vztahy mezi chudým, ale důvtipným Mikolkou a chamtivým zbohatlíkem Mikolou. Pozoruhodné je, že klasické pohádkové rekvizity jsou omezeny, že naopak se do popředí dostává sociální rozměr, díky němuž příběh získává až baladický rozměr. Na hudební složce se podílela Iva Bittová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Ridick 

všechny recenze uživatele

mierne podpriemerna rozpravka, kt. sa ani trochu nesnazi niecim zaujat, len sa drzi presne nadiktovaneho posupu - z chudaka sa stava bohaty pan a ozeni sa za krasnu zienku... ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nevadilo, že to nebylo sevřené v jeden děj a že to byly spíše kapitoly. Vadilo mi něco jiného a já nejsem štont říci co to bylo přesně. Možná mi to jen nesedlo. Nevím. Asi že jsem to nějak celé nepochopil. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Mě to nepřipadalo ani roztříštěné ani podprůměrné. Příjemná pohádka s působivou hudbou Ivy Bittové, dobře vystavěný příběh. Humorný byl slovenský dabing českých herců, nejvíc mě pobavil Jan Kuželka namluvený Mariánem Labudou. :o) ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Nevím, čím to bylo, proč mě to nebavilo. Možná, že tím nesympatickým hrdinou, možná, že něčím jiným, kdo ví. Tak či onak diváka příběhem nenadchne, vizuálem neurazí a dabingem potrestá. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Této pohádce chybí sevřený děj, je to vlastně jen soubor epizod. V podstatě čtyři pohádky v jednom, takže film moc nedrží pohromadě. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pohádka se natáčela v Třeboni, ve slovenském skanzenu Zuberec (např. ve zdejším v kostele sv. Alžběty), u vodního mlýna Oblazy v Kvačianské dolině a na secesním mostě v Kráľovej pri Senci. (HonzaBez)

Reklama

Reklama