Meruňkový ostrov

Drama / Romantický

Slovensko, 2011, 102 min

Peter Bebjak

• 2-Xtreme

Možno nadhodnocujem (videné na Kinematografe 2011 v super spoločnosti a posilnený pivkom), ale bolo to fajn. EDIT: znižujem na dve hviezdy, bola to ozaj blbosť :)(30.8.2011)

Dotek starších artových filmů, které mám ráda. Dotek léta, prázdnin a dětství, které s příběhem nemají nic moc společného. Výborná hudba Juraje Dobrakova a spousta drobných hezkých detailů. Snaha pochopit život? Tak jo, proč ne... přitom vědět dopředu, kolik minut se na plátně ohřeje György Cserhalmi, zřejmě bych ani nešla do kina.(17.4.2012)

* * * * * každý hľadá svoje miesto, kde sa zloží, kde mu ráno buchne slnko o zem tieň. Kde sa len tak sedí, na vlnenom svetri, z cigariet sa dymí...milovať chuť marhúľ, mrviť doma upečený chleba, veriť v božie mlyny, keď po niečom túžim, že sa stane, v odpustenie viny a na veštenie z dlane * * * * *(7.4.2012)

Zdravíčko, na začátek bych rád podotknul, že slovenská filmová produkce se shodně s českou, na přelomu milénia, odrazila ode dna, a teď pomaloučku stoupá vzhůru. Celovečerní debut seriálového matadora nabízí příjemnou podívanou, mísící humor s vážnější linkou (slovo ´drama´ podle mě není na místě) a jeho návštěvou v kině rozhodně nic nezkazíte. Jasně, je tu spousta filmařských bot, ale doslova "nad vodou" vás celých sto dva minut bude držet výborný mix Francie s východní Evropou Juraje Dobrakova, a taky neokoukaná Szidi, která celý film uhrála svýma krásnýma očima! ;-) Mějte se filmově. Woo.(21.3.2012)

Asi keby som to videl niekde inde ako na bažante v Kysuci s fľašou vínka, tak hodnotenie by bolo o stupeň menšie. Ale fakt neviem, asi ani nie keď tak nad tým rozmýšľam. Celý čas film podkresľuje dobrá hudba, kamera je tiež fajn. Tým čím si ma získal boli reálie. Bebjak sa vysral na vyumelkovanú súčasnosť, ktorá vo väčšine prípadoch ani neexistuje (napr. Polčas rozpadu, Tajnosti) natož funguje, ale vsadil na poetiku a najmä tradície na ktoré dosť zabúdame. Zdá sa, že toto je ten pravý recept na to ako rozprávať príbehy u nás a o nás.(11.7.2011)

Na film som išla s veľmi nízkymi očakávaniami, veď už dlho som nevidela slovenský film, ktorý by som dopozerala s radosťou a ešte ten plagát!!! No moje očakávania boli vysoko prevýšené. Nie, nie je to dokonalý film, príbeh je miestami presladený, ale má skvelú atmosféru, ktorú dokresľuje výborná hudba. Ako stvorený na pozretie na námestí v rámci Bažant kinematografu..(8.7.2011)

Nie tento film, nie je dokonalý, ale odpad? Nuž neviem čo viedlo viacerých k nízkym hodnoteniam. Aj jedna, alebo dve hviezdičky sú podľa mňa trochu mimo. Tak nízke ohodnotenie môže dať človek, čo nevidel ani trailer a čakal, že pôjde asi o komédiu z južného Slovenska, kde pálenka potečie prúdom. Ale každý má právo vyjadriť sa, takže beriem - len to možno odradí prípadných "čsfd stopárov", ktorí si kvôli nízkemu hodnoteniu po ňom nesiahnu. Pri pozeraní tohoto malého, no popritom veľkého filmu, mi atmosféra uzavretého majera evokovala priestor Šulíkovej Záhrady len postrádala ten fantazijný rozmer, ktorý nahradila tvrdou realitou, čo ale vôbec nebolo na škodu. O skvelom hereckom koncerte Szidi Tobias ani nehovoriac. Nechýbalo mi ani poodhalenie idendity jej postavy, ktoré by bolo zbytočné. Ešte musím okrem peknej kamery pochváliť hudbu /Juraj Dobrakov, T. Szarka(Ghymes) len 2skladby ako som bol upozornený:/, tá niekedy priam čaruje s atmosférou. P.S.:Nečudoval by som sa keby tento film ocenili niekde v zahraničí ale u nás, žiaľ veľa pozornosti nevzbudí čo je len veľká škoda, lebo tieto marhuľe sú šťavnaté a esencia z nich hreje na srdci i dušu postíska... lebo ozajstnú lásku asi len smrť vylieči, niekto však prežiť musí, aby o nej mohol rozprávať. P.S: Po prečítaní rozhovoru s režisérom Petrom Bebjakom som pochopil, tie odpadové hodnotenia. On vytvára tie najväčšie odpady pre komerčné televízie, nuž niečím sa živiť musí a ak spraví raz za čas aj kvalitný film budiž mu vo filmovom očistci odpustené.... :)(18.5.2011)

• john.h

Blbost, která chce být emocionálním dramatem, ale je spíš k smíchu. A ten úchylák, co na začátku filmu vyběhne z kukuřičného pole a vytáhne na hlavní hrdinku dvaceti pěti centimetrový péro a pak zase zaběhne zpátky do toho pole mělo být jako co? Filmu ale nelze upřít pěknou kameru a pohledné venkovské scenérie.(8.2.2012)

• dokktor

film by se bez sembemenších výčitek vešel do 40. minut. a szidi tobias je na tom už tak špatně, že musí hrát ve filmu, kde půlu času pobíhá nahá?(29.3.2012)

• Havenohome

Zlyháva to na scenári. Nič sa tam nedeje kvôli niečomu, postavy nenapĺňajú svoje dramatické potreby. Rádoby drsno-živočíšna (ľutujem Szidi Tobias, ktorá okrem najintimnejšieho miesta ukázala všetko) a poetická výprava na dedinu, do záhrady. Množstvo "turistických" elementov ako lov sumcov a iná dedinská romantika. No ten scenár je najslabší. Postavy plávajú vo zduchoprázdne, Tobias je neukotvená podobne ako postavy z Poledňákovej filmov a vyzerá to, že je na celoživotnej dovolenke. Zrazu vie šoférovať nákladné auto, má aj peniaze, aby ho kúpila a nikto sa nečuduje, že tento nákladiak zo šrotu hneď funguje. Téza o osudovej žene, čo kvôli nej všetci hynú. Neelegantné narábanie s časom. Pohľad na dedinu je tu tentoraz nasnímaný "z ruky" respektíve "zo steadycamu", to je asi ten prínos, o ktorom všetci vravia. Ináč samé klišé: macho, čo trtká krčmárku (ako z Kurvahošigutentág), bitka na futbale, rázovitý Pišta Báči, dlhovtáky uchylák. Je to úplne niečo iné ako Pokoj v duši, napriek tomu mám pocit, že sú to zase len romantické báchorky z vidieka. Veľké plus je Nadasdiho herecký výkon. Veľké mínus je totálne nadužívaná hudba.(30.5.2012)

Marhuľový ostrov ako celovečerný filmový debut režiséra Petra Bebjaka z produkčnej spolčnosti D.N.A. Production vôbec nie je zlý. Iste sa v ňom dajú nájsť menšie, či väčšie chybičky, ktoré mi ako divákovi prekážali, ale ako celok film na mňa zafungoval celkom dobre. Pri hodnotení som sa rozhodoval medzi 3 a 4 *, ale najmä za skvelé herecké výkony dávam hviezdičky 4. Určite neľutujem peniaze za vstupenku do kina a čudujem sa užívateľom ČSFD, ktorí dali filmu hodnotenie odpad - buď film nevideli, alebo videli iný film ako ja.(19.4.2011)

Zivot nie su len slasti alebo aj strasti alebo film o tom, ako jedna letna burka dokaze ovplyvnit zivot (IFF BA 2011).(15.11.2011)

• fredisek

Když ze slibného dramatu uděláte frašku, nemůžete čekat ovace. Námět zní zajímavě, ale to je asi tak všechno. Jsou tu hezké pasáže, hezké záběry, hezká atmosféra. Hudba je šíleně nesourodá, jako by autor chtěl vyzkoušet od všeho trochu, takže mu z toho vznikl guláš folkloru, popu a filmové klasiky, jaká je slyšet v každém druhém dramatu. Také nechápu název Meruňkový ostrov, kdyby sad, no budiž, ale ostrov? Vlastně nejlepší by bylo pojmenování Meruňkovice, film je podobně špatně "pitelný" (omlouvám se všem přívržencům pálenek, ale tyhle drijáky fakt nesnesu). Příběh se vleče a ve chvíli, kdy divák čeká velké finále, které všechno rozetne, přichází pro současnou kinematografii snad už klasická resignace a titulky a pocit, že scenárista to všechno rychle dopsal, aby mohl na kafe...nebo meruňkovici? (také si odnáším pocit, že na jižním Slovensku se chlástá jak na Sibiři).(20.3.2012)

• Babous

Celkem zdlouhavé a nezajímavé drama o ženské a třech starších mužích. Polovině dialogů jsem nerozuměl - mísila se tam slovenština s maďarštinou, to ale ani moc nevadilo, protože dialogy byly celkem o ničem. Nic moc až na pěkné houslové melodie a záběry jižního Slovenska - nikdy jsem si neuvědomil, že to tam je skoro jako ve Středomoří.(21.3.2012)

• BarVo

Neveľmi uveriteľný film. Scenár je značne povrchný. Klišé, ktoré zaklincuje záverečný "objav" o príčine smrti otca. Hercom sa veľa vyčítať nedá, ale niet z čoho čarovať. Naopak, hudba je veľmi príjemná, filmu dodáva akú takú autentičnosť. Dve hviezdičky za to, že je aspoň čo v slovenskej kinematografii kritizovať.(22.7.2011)

Nebudem sa tváriť, že sa vo filme nenájdu chyby. Ale napriek tomu, že ide o "typický" slovenský film o vzťahoch, je pre mňa predsa len výnimočný. Fajn scenár, veľmi dobré herecké obsadenie a neopomenuteľná hudba sa zaslúžili v mojich očiach o 3.5*. 4 dávam preto, že nechápem, čo si dokazovali tí, čo tomu dali jednu hviezdičku alebo odpad. (Bažant Kinematograf 2011, Bratislava)(3.9.2011)

• valachmar

Extremne nesympaticka, krcovita a natvrdla Szidi Tobias :((6.2.2012)

Jako vesničan musím říct, že tento film byl vynikající. Je třeba se vrátit do starého stylu tak, jak bylo například v sedmesátých letech minulého století. Nevím, proč má tak nízké hodnocení. Chápu, uživatelé chtějí být stejní jako vysoce ohodnocení uživatelé, což je velice ubohé. Vyhoňte si přirození u toho.(20.3.2012)

• jakup57

Ľahko sa kritizuje...ale slovenská kinematografia...hm... Všetky filmy na jedno kopyto akoby to točil jeden režisér a scenáre písal jeden človek. Všetky, ktoré som videl za posledných pár rokov sú o ničom, prázdne, celý dej je veľmi ľahko predvídateľný, vrátane tohoto. Videné na Bažant kinematografe v TT. Hviezdičku dávam za dve či tri celkom vtipné scény.(27.6.2011)

• juluch

nuž....ťažko mi bolo stotožniť sa so szidi tobias ako osudovou ženou, uveriť jej citom, pochopiť logiku deja a nevšimnúť si ťažkú schematičnosť celého filmu.....možno niekto ocení etno-feeling, u mňa to nefungovalo, nakoľko realitu slovenského juhu poznám na vlastné oči. toto je všetko iné, len nie dobre odpozorovaná realita, postavy sú úboho ploché, dej predvídateľný, pri smrti tretieho mužského vo filme už som sa vlastne len smiala. nenechajte sa opiť rohlíkom!(17.7.2011)