Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

Davies182 

všechny recenze uživatele

I Slováci/Češi uměji natočit nikam nespěchající snímek s minimem dialogů a všeříkajícími "tichými záběry"! V Karlových Varech jsem sice Dům nestihl (a zapadl by tam vskutku perfektně!), zato jsem si jej ale užil v kouzelném prostředí Modřanského Biografu s lidmi, na kterých mi záleží. Rodinná atmosféra pomohla: v paměti mi film utkví sice jako průměrné drama s několika scénáristickými přešlapy, ale nevšedním jarním sedlácko-Slovenským nádechem. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní komorní záležitost, se skvělou kamerou a skvělými herckými výkony. Krobot opět s grácií zahrál svoji roli - zde tvrdohlavého otce, který upíná a všechny své síly investuje pouze do jediné věci. Dostavět dceři dům. Navzdory svému zdravotnímu stavu, penězům i tomu, že je na celou stavbu prakticky sám.... Navíc s postupným vědomím, že dcera o dům nestojí a jejím jediným přáním je vypadnout z dosahu otce a z domova... Nevím proč - snad tou zimou - , ale neustále jsem si říkal - zaplaťpanbu, že tam nemusím žít...... Velmi milé překvapení! * * * * ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ten film funguje a zajímá zhruba prvních a posledních 20 minut (tudíž 40 minut), ten zbytek je dlouhá nuda, kde se rozvíjí vztah, co prostě fungovat nebude.Do toho spousta záběrů krajiny a jízd autobusem, jenže roztřesenou kamerou (chvílemi jsem měl pocit, že se dívám na found footage). Musí se ale uznat, že to má pár dobrých scén a dobrou hudbu. Ale jako celek to spíš nudí, než aby to nějak zaujalo. 2* EDIT: Tu hvězdičku navíc teďka po letech přidám, na dvě to fakt není. 3* ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak od začátku se film vůbec netvářil špatně,Míra Krobot snad ani nemusel hrát,přesně role pro něho,dost se mi od začátku hnusil,jak chováním ke svejm nejbližším,tak svejma názorama.Když ale pak poznáte toho blba,co si vzal jeho starší dceru,tak se přestanete divit tomu,jak se k němu chová,protože to individuum je naprostej trotl..Postupně ale film trochu ztrácí dech,pomalu se blíží konec,a pořád žádný rozřešení.A když už to vypadá,že to má snad ještě druhej díl,tak plesk,plesk ,a je konec.Dost odbytá druhá část ten film sráží někam na průměr.50%. ()

helianto 

všechny recenze uživatele

„Stáří je smutné, ne proto, že přestávají všechny radosti, ale proto, že přestává naděje.“ (Jean Paul) Velmi komorní příběh o snech mladých i starých a o ztrátách iluzí. A o nalezení sebe sama, o nalezení pravých hodnot a nového smyslu života. Většinou máme dojem, že jen mladí mají sny a falešné iluze o životě. Ale sny a iluze, i ty falešné, nás provází v každém věku a jejich ztráta není ve stáří o nic méně bolestná, než když o ně přijdeme v mládí. Jen, když dospějeme do určitého věku, uvědomujeme si, že deziluze je jaksi konečnější. A že jen těžko hledáme nové sny a nové touhy. A dokázat je znovu nalézt, to je velké umění. Vynikající výkon Miroslava Krobota, který se ve zralém věku přetransformoval z renomovaného divadelního režiséra ve výborného charakterního herce. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Na 23. ročníku MFF v talianskom Terste, ktorý do svojho programu vyberá výnimočné filmy z regiónu strednej a východnej Európy, získal film Hlavnú cenu divákov v kategórii najlepší celovečerný film. Rovnako tomu bolo aj na MFF Anonimul v Rumunsku a na MFF Karlove Vary bol vybraný do sekcie Variety – 10 European Directors To Watch. (MikaelSVK)
  • V roku 2007 získala Zuzana Liová v Cannes Cenu Krzyzstofa Kieslowského TVP AWARD 2007 za najlepší stredoeurópsky scenár. (Flego)
  • Český herec Miroslav Krobot získal ocenenie Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon na 19. MFF Art Film Fest (Trenčianske Teplice, Trenčín). (rudeboy)

Reklama

Reklama