Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (290)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Dobre napísané a obsadené postavy v zaujímavom prostredí sto minút riešia plytkú, neemotívnu a miestami ohromne nudnú rodinnú drámu (a ešte nudnejšiu romancu). A tento kľúčový nedostatok vynikne v nevýraznom remeselnom spracovaní trojnásobne. Ak je toto film, ktorý Liová konzultovala s Jamesom Raganom, tak si neviem predstaviť, akou nevýslovnou sračkou musel byť Dom pred jeho dramaturgickým zásahom. "Máš to riedke..." znie jedna z posledných replík filmu. Nuž.... hej. (5/10) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla v českém znění, ale kolikrát jsem si řekla, že bych tu slovenčinu slyšela radši. Film mi přišel zajímavý v tom, že hlavní hrdinka se zdá být úplně prázdná a působí spíš jako loutka, zatímco veškerou pozornost na sebe strhává její otec a v menší míře i matka, možná prostě proto, že je hrají výborní herci, ale třeba nejen kvůli tomu. Docela mě to vystrašilo, protože když sama tvořím, často používám samu sebe jako jednu z postav příběhu, jednoduše proto, že moje optika je mi nejbližší a umím ji nejlépe ovládat. Jak se na to ale asi dívají ostatní? Dokáže člověk sám sebe vykreslit jako osobu z masa a krve? Tento film částečně naznačuje, že ne, nebo se to jenom Zuzaně Liové nepovedlo. Z filmu jako takového jsem měla smíšený dojem, pár věcí mi nesedlo, ale dům a v něm Krobot byli úžasní. ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele

Tak od začátku se film vůbec netvářil špatně,Míra Krobot snad ani nemusel hrát,přesně role pro něho,dost se mi od začátku hnusil,jak chováním ke svejm nejbližším,tak svejma názorama.Když ale pak poznáte toho blba,co si vzal jeho starší dceru,tak se přestanete divit tomu,jak se k němu chová,protože to individuum je naprostej trotl..Postupně ale film trochu ztrácí dech,pomalu se blíží konec,a pořád žádný rozřešení.A když už to vypadá,že to má snad ještě druhej díl,tak plesk,plesk ,a je konec.Dost odbytá druhá část ten film sráží někam na průměr.50%. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o obyčajných ludoch; o ludoch, ktorí majú problémy, ako ktokoľvek z nás. Teda až na ten milostný vzťah medzi žiačkou strednej školy a učiteľa; to patrí do americkej kinematografie, nie do tunajšej. Príbeh v tomto filme určite zaujme. Herecké výkony sú štandart na tunajšie podmienky. Vykreslenie postáv a vybudovanie deja na veľmi dobrej úrovni. No a na krásnu Judit Bárdos sa nevie človek vynadívať. Na druhej strane kyvkajúca kamera, strih a postsynchrónny dabing nie sú práve pozitívom filmu. Na to, že to režírovala žena, dokonca Slovenka, klobúk dolu. Hodnotenie: 85% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Realistické drama o nepochopení mezi rodiči a jejich dospělými (nebo alespoň skoro dospělými) potomky. Dobře vykreslené postavy, věrohodné konflikty a na závěr smířlivé finále. Možná je to škoda, já bych si to uměl představit i s kousavějším závěrem, takhle jsou zbytečně otupena jeho ostří. V každém případě je tu narozdíl od drtivé většiny českých filmů solidním základem scénář, a až od něj se odvíjí všechno ostatní. Herecky je zde dominantní Miroslav Krobot, ale to asi v případě takhle zarputilé postavy ani jinak být nemůže. Čekal jsem slovenštinu, ale přišel dabing, také škoda. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Domy dvoch dcér boli postavené len pre účely natáčania. Po skončení boli rozobraté a dnes už na danom mieste nestojí nič. Rodičovský dom samozrejme stojí stále. (mikinko51)
  • Film získal na 25. plzeňském festivalu českých filmů Finále Zlatého ledňáčka v kategorii nejlepší celovečerní film. (Tom_Lachtan)
  • Na 23. ročníku MFF v talianskom Terste, ktorý do svojho programu vyberá výnimočné filmy z regiónu strednej a východnej Európy, získal film Hlavnú cenu divákov v kategórii najlepší celovečerný film. Rovnako tomu bolo aj na MFF Anonimul v Rumunsku a na MFF Karlove Vary bol vybraný do sekcie Variety – 10 European Directors To Watch. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama