Reklama

Reklama

Vyhnaný římský hrdina se spojí se zapřisáhlým nepřítelem, aby se pomstil městu... Moderní filmová adaptace tragédie Williama Shakespearea.. Na začátku děje je Coriolanus nejlepší bojovník, který vybojuje vlastnoručně a sám vítězství Říma nad městem Corioli, patřící  Volskům. Je to velice schopný chlapík, v rozhodujících momentech však vždy z úst vypustí něco, co by si mohl odpustit anebo neudělá to, co se udělat patří. Římané jeho upřímnost nesnesou a vyženou ho. Coriolanus odchází k nepříteli a v čele jeho vojska táhne na Řím. Dá však přednost mírové smlouvě, kterou s Ŕímem nakonec uzavřou. Jeho noví přátelé však nejsou s takovým řešením spokojeni a nazvou ho zrádcem. Najednou si vzpomenou, kolik jejich lidí zemřelo kdysi jeho rukou. Vrhnou se na něho a zabijí ho. (TV JOJ)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (121)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Bože! Tak tohle bylo něco. Za hodně špatný nápad považuji ponechat ze Shakespearovi hry dialogy a naroubovat je na moderní dobu. Možná ty dialogy nejsou ze hry zkopírované nevím, hru jsem neviděl, ale ty bláboly, ač dávají smysl, k tomu, co se děje, absolutně nesedí. Na válečné poradě se nesou vzletná divadelní slova a já si jen v duch říkal: "To si dělají srandu?" . Ne, myslí to vážně. Tahle adaptace se tedy hodně nepovedla, moderní zbastlenina. Gerard se vyšvihl "třístovkou", od té doby zase klesá kamsi v temnotu zapomnění a špatné béčkové tentononce. ~ Nedokoukáno, to nešlo. V 25% filmu to už mělo asi tak o tři dny víc, než jsem byl schopen snést. ~ Jedna * za efekty, kostýmy, kameru. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tento nápad převést drama ze starého Říma do současnosti opravdu nebyl šťastný a těžce nezafungoval. Coriolanus je také dokladem toho, že film a divadelní herectví moc nejdou dohromady a nic by na tom nezměnilo i kdyby Ralph Fiennes prskal dvojnásob. Jediné kvůli čemu jsem dokázal film shlédnout celý byla Shakespearova předloha, pro mě velká neznámá, ale ani ta zřejmě nepatří do jeho zlatého fondu. ()

Reklama

berusche 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke skutečnosti, že sám Fiennes je režisérem, producentem a zároveň hercem, je jasné, že po tomhle skutku pachtil, leč nelze v tomto případě hovořit o tom, že by také sklidil ovace. Snaha o rádoby intelektuální a vážné drama se vytrácí ve chvíli, kdy první salva samopalu za zvuku veršů dopadne na kapoty moderních obrněných transportérů. Nemluvě o tom, že celý scénář je obrovitánsky nudný, stejně tak divák marně přemýšlí, kdo že tu vlastně měl být jako herec vidět víc. Já nejsem vyznavačem toho, aby se tvorba určená čistě na prkna divadel převáděla na filmové plátno v blockbusterech, které mají zprostředkovávat alespoň částečně klasiku (či klasiky). Budí to ve mně dojem, že nemáme na to, abychom strávili počin tam, kde mělo být jeho působiště. A už vůbec nefandím tomu, že se tomu tak děje v případě historických kousků od Shakespeara. Bohužel, pro mě osobně to nemohla vytrhnout ani Redgrave, i když ta jedna nuzná hvězda je právě za ni. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Příběh z nejstarších, o zradě, moci a nevyzpytatelnosti lidské povahy zasazený do + - současného Srbska. Shakespearovy verše tnou do živého, i když místy v moderním prostředí působí hodně zvláštně. Velice dobré herecké výkony, až na místy přehrávajícího Fiennese. Butler je vynikající stejně jako máti Vanessa Redgrave. Akce je povedená, řádně krvavá. Jsem si ale jistý, že tenhle snímek bude po chuti málokomu. Zrádce?! Takový lid ať shoří na dně pekla! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Che... tohle byl koukám oříšek i pro ty, které mám v oblíbených a s nimiž mám povětšinou podobný vkus i hodnocení viděného. Ale bodejť by ne to musí leckoho zmást. Je to tragédie psaná renesančním dramatikem, odehrávající se dle autorovi původní předlohy v antickém Římě, avšak převedená (jaká troufalost!) do současnosti. Tak jistě, pokud tu někteří milovníci Shakespeara koukali na cyklus V Kruhu koruny, jejich šok chápu. Pro ty musely být ty tanky, Hummery a vůbec celý ten současný Řím hodně nestravitelným soustem. Naštěstí pro mně jsem podobný šok měl už před lety u skvělého Tita ztvárněného A. Hopkinsem. Od té doby dávám moderním adaptacím šanci. Kdo je ihned odsoudí jako jakosi troufalost a prznění klasické předlohy, může se často o lecos ošidit.. Až po Titovi a jeho několikerém zhlédnutí jsem pochopil tu skvělou nadčasovost Shakespearova díla i odvahu některých řežisérů vymanit hrdiny středověkých či antických tragédií z dobových kulis. A to zde předvedl i Fiennes. Ale co je vlastně jinak? Vždyť Řím je stále Řím, senát je stále senátem a lůza zůstane lůzou. Proradní politici matou davy a ty je slepě následují. Zrada a odvaha nás provází po tisíciletí a stejně tak jako pýcha a pomsta. Neberu POMOVI názor, že Fiennes hystericky přehrával. Já bych to neřekl. Věřil jsem mu jeho roli celou dobu a řekl bych, že hrál jako vždy na jedničku ! Já sjem byl spokojen a bylo to právě díky tomu netradičnímu zpracování a jeho výkonu. Vždyť klasicky zpracované látky je všude plno a proč se stále ortodoxně držet mantinelů. Vždyť nejde o místa a čas, jde o lidi a skutky. Za mne jsou to zcela určitě 4 jizzvy na Corolianových zádech ! To podhodnocení zde si film rozhodně nezaslouží !!!! * * * * ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Názov filmu sa objaví v samom závere. (Johnny.ARN)
  • Ralph Fiennes si původně přál ztvárnit roli s delšími vlasy, ale po "oplešatění" kvůli roli Voldemorta z dvojice filmů Harry Potter a Relikvie Smrti se rozhodl, že nebude čekat, než mu vlasy dorostou. (Beckett51)

Související novinky

Reklama

Reklama