Reklama

Reklama

Postavení mimo hru

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
Česko, 2010, 57 min

Obsahy(1)

Bývalý hokejista Gustav Bubník vypráví příběh čs. hokejistů - reprezentantů, kteří byli koncem 40. let perzekuování komunistickým režimem.
Byli hrdinové. Dvojnásobní mistři světa v ledním hokeji z let 1947 a 1949. Roku 1950 měli v Londýně obhajovat mistrovský titul. Do Anglie však už českoslovenští hokejisté nedorazili. Celé mužstvo bylo zatčeno a ocitlo se v "postavení mimo hru". Následovaly týdny ponižování, mučení a vydírání. A po nich odsouzení hráčů za špionáž, velezradu a rozvracení socialistického zřízení. Proč k tomu došlo, jak se všechno odehrálo a jaké byly další osudy hráčů? Odpovědi nabízí režisér Ivan Biel v dokumentárním filmu, jehož průvodcem je jeden z postižených - dnes osmdesátiletý Augustin Bubník.
Film rozkrývá okolnosti zatčení a přibližuje, jak se hokejisté s pobytem za mřížemi vyrovnávali. Vedle Bubníka, který po propuštění z vězení proslul jako trenér finské hokejové reprezentace, zazní archivní svědectví jeho někdejších spoluhráčů Stanislava Konopáska, Václava Roziňáka a Vladimíra Kobranova. Výpovědi Petra Vymyslického a Františka Zahálky, spoluvězňů mladých sportovců, dávají nahlédnout do poměrů, jaké v československých věznicích a pracovních táborech v padesátých letech vládly.
Drama zatčení a historické souvislosti perzekuce hokejistů vysvětlují sportovní novinář Jiří Macků a historik Tomáš Bursík. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Naštěstí dnes organizace jako Mezinárodní olympijský výbor , FIFA apod. mají zásadu netahat politiku do sportu. Události první poloviny dokumentu jsem znal, druhá půlka o dalších vzestupech a pádech aktérů byla pro mě velmi zajímavá. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

… vypovídající název dokumentu. “"Jsou v životě člověka chvíle, kdy si uvědomí, že vyřazení ve čtvrtfinále play-off není zase takovou tragédií, jak by se mohlo na první pohled zdát," to je motto z publikace Ztracená léta – Příběh hokejového zločinu. 77 let s 8 měsíců…, to byl rozsudek pro dvojnásobné mistry světa ve vykonstruovaném procesu. KSČ je označovala jako „flinky, kteří se dostali do národního mužstva nedopatřením“… Gustav Bubník výborný průvodce pořadem, cenné výpovědi i ostatních aktérů.----------- 3.11.2010 - Po druhém zhlédnutí snižuji. Téma nosné, ale zpracování nedůsledné. Gusta Bubník líčí, jak na MS 1967 s finskou reprezentací porazil Československo a jak se radoval. A bez vysvětlení následují záběry šílícího davu, který na jaře 1969 oslavoval vítězství Československa nad sbornou. A takovýchto "drobností" se najde víc. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Tento dokument som videl na prednáške úvod do novodobých dejín . Počas celého dokumentu sa autori pokúšajú vojsť do hĺbky socializmu a poukázať na to ako vlastne fungoval totalitný systém. Kde sa poukazuje na to ako štát dbal na to aby vystrašil ľudí pred svojim vlastným názorom nepísanou a nehovorenou formou. Kto sa neriadil pravidlami bol okamžite považovaný za zbeha a skorumpovaný súd a polícia dotyčného psychickým a fyzickým týraním donútili priznať vinu sa za veci ktoré často neurobil. Preto sa pýtam ako môže niekto obraňovať komunizmus keď to bol očividne hnusný policajný skorumpovaný s fikcie a utópie kŕmený systém ? Páčili sa mi tu autentické zábery s dobových hokejových zápasov či tlačových konferencí. Myšlienka tiež úchvatná ale spracovanie a zbytočné chaotické vsuvky neustálych akože retro sa tváriacich korčúl a hokejok mi nesmierne prekážali. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Dvakrát mistry světa v hokeji a pak šupem do komunistických lágrů. Dokument, který otvírá kudly v kapse. Komunisté byli šílená sebranka a stále sedí v Parlamentu, což je děsivé. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, a když už, tak těžko hodnotit jinak než za 5*. U takových dokumentů je jedno, jak jsou zpracované, svojí hodnotu mají v obsahu a výpovědích. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Sportovní dokument o vykonstruovaném komunistickém procesu s českými hokejovými reprezentanty líčený z úst hlavních aktérů. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Pouštěl bych všem, kteří tvrdošíjně obhajují, že za komunistů bylo dobře. Nebylo. Zde máte zářný důkaz. Zapomínat se nemá a jsem pro promítnutí tohoto dokumentu už na základních školách v rámci jedné hodiny Občanské nauky. ()

T600 

všechny recenze uživatele

Setkala jsem se s panem Bubníkem osobně a měla jsem tu možnost si jeho životní příběh vyslechnout naživo. Věta: ,,Za co seš tu ty?" ,,Za to, že jsem pro republiku vyhrál mistrovství světa" hovoří za vše. Komunisté byli odporná sebranka a já nesmírně obdivuji pana Bubníka, že mu zůstal takový elán do života a neuvěřitelný optimismus. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Gustou Bubníkem a jeho spoluhráči za to, co museli vytrpět a přitom neztratili optimismus a dokážou o svých těžkých osudech mluvit bez nenávisti a hořkosti. A že by na to měli rozhodně právo... Měli by povinně shlédnout všichni, kdo dnes omlouvají komunistický režim a jeho praktiky. Dát moc do rukou bezejmeným a bezcharakterním patolízalům a zašlapat do země lidi, kteří byli osobnostmi a něco ve svém oboru dokázali, to bylo jejich - 95% ()

Reklama

Reklama