Reklama

Reklama

Jak jsem strávil tohle léto

  • Česko Jak jsem dopadl tohle léto (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamocená meteostanice uprostřed polární pustiny. Měření provádí mladý potřeštěný stážista Paša a starší, rozvážný Sergej, který se už těší, až se po dlouhé misi vrátí za rodinou. Loď Akademik Obručev se blíží, aby dvojici vyzvedla, jednotvárné dny vcelku snesitelně ubíhají. Až do chvíle, kdy Paša z vysílačky uslyší tragickou zprávu. Rozlehlé arktické pláně se rázem stávají dějištěm psychologické války, která se brzy změní v boj na život a na smrt.

Režisér Alexej Popogrebskij v sobě nezapřel vystudovaného psychologa a film postavil na jediné vyhrocené situaci, kterou rafinovaně rozvíjí. Osudový konflikt klade do kontrastu s lhostejností nádherné arktické přírody, za jejíž zachycení si kameraman Pavel Kostomarov odnesl ocenění z filmového festivalu v Berlíně (kde byli za svůj výkon Stříbrným medvědem odměněni i představitelé hlavních rolí). Popogrebskij natočil svůj třetí film na polární stanici Valkarkaj na pobřeží Čukotského moře. Napjatou a nehostinnou atmosféru filmu dotváří výrazný punkrockový soundtrack skupiny Graždanskaja oborona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Nezávislé dílko o dvou polárnících kdesi na Arktidě, kteří si lidsky ani profesně příliš nerozumí. K vyostření zápletky poslouží tragická událost v rodině jednoho z nich. Film to není špatný – mrazivé přírodní scenérie Arktidy jsou okouzlující, herci toho příliš nenamluví, což jen dokresluje jejich absolutní odloučenost od okolního světa. Jen ta stopáž je asi zbytečně dlouhá, druhá půlka se docela vleče. Ostatně celý film se nese v takovém neklidném duchu neustálého čekaní, až se něco stane, pač napětí neustále eskaluje a následný konflikt se zdá být nevyhnutelný. Kdo ale čekal psychické zhroucení následované krvavou naháněnou, třeba se sekerou alá Shining, bude zklamán. Film nikterak nevybočuje z mezí prostého vyprávění takovou tou vizuální metodou (nemluví, ukazuje) a stejný je i závěr. Celkově mě tenhle snímek ničím nezklamal, ale ani nepřekvapil, protože jeho dějová prázdnota je poměrně velká. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dej do ruky flintu dvěma magorům a nech je, ať si hrají na druhou světovou. :-)) Film začíná hodně pomalu, dokonce až tak pomalu, že jsem měla chuť ho vypnout, nicméně nakonec jsem vydržela a dočkala se mikrodramatu dvou opuštěných osamělých chlapů. Nejdřív se chová jako blbec jenom mladý Paša, ale nakonec se ukáže, že je to nakažlivé a tak se k němu zmateně přidá i rozvážný Sergej. Nejspíš jim jdou ty širé pochmurné arktické pláně na hlavu. Film to snad není úplně špatný, co nám chtěl autor říct, jsem nakonec kupodivu pochopila, ale podruhé bych to už nedala. Je to zbytečně dlouhé a příběh sám je zpola vykonstuovaný, takže nejvíc zaujme kamera a pochmurné záběry na šedivou polární přírodu. To je ale málo, tohle vidíme v každém druhém neamerickém filmu. ()

Reklama

Daddko 

všechny recenze uživatele

Dvaja dobrodruhovia (technici) v lete kdesi na vzdialenej metrologickej stanici v Arktíde robia merania a keďže na automatickú stanicu peniaze nie sú, tak to robia ako v roku 1935 t.j. zapisujú ceruzskou a posielajú do centrály. Starší skúsený a zodpovedný, vykonáva precízne svoju prácu mladší je praktikant a aj keď nie je čo iné robiť aj to čo má fláka. Dlhé zábery na nezvyčajnú krajinu, slušný príbeh, sem tam ruská „dedovčina“ a nejaké to zaucho, zahĺbiť sa do tej drsnej krajiny ...vydarené dielo. A zgustol som si na tom, čo dokážu ruské ruky zmajstrovať z kadejakého odpadu a k tomu ich tradičný neporiadok. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Když respekt přeroste v strach, není to dobré. Two-men-show pa rusky. Magie snímku je v tom, že jsem si po celou dobu stopáže nepřestával v hlavě tipovat následné chování hrdinů. Akce -> reakce. Jaká bude? Jako surrealistická psychohra s divákem je Jak jsem dopadl tohle léto trefou do černého. Vlezlý odér nejistoty se v podobě všudypřítomné severo-polární mlhy rozlézá divákovi v hlavě, šokující náboj několika scén je potom tak silný, až se z toho tají dech. Už vidím, jak se američani chystají na vlastní verzi s jedním velkým flashbackem, aby ukázali, co tam Sergej s Pašem tu dlouhou dobu před zapnutím [REC] dělali... že se to potom tak posralo. Až na přehnané množství úúúžasných dlouhých záběrů (tak jsme lidi, ne - taky mám rád svěží lenost filmů, ale tohle byl extrém) a na pár problémů s uvěřitelností elementu lidského chování super. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Udivuje mě jak se mnohým ta krajina strašně líbila. Já bych tam nešla ani do desetihvězdičkového hotelu s celým komfortem, kde by mně můj pobyt nejen plně hradili, ale ještě přihodili pár zlatých cihel. Ani omylem. Jinak jsem opět na rozpacích jak ten snímek pojmout, zdali ho mám rozcupovat a nebo psychologicky rozebrat. Nechce se mně ani jedno, tudíž dávám zlatou střední i když jsem až na konci uvěřila, že Sergej je opravdu stážista, což se mně celou dobu nezdálo pravděpodobné. Pro akční uživatele tohle fakt není to pravé ořechové. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Herec Sergej Puskepalis žil 9 rokov neďaleko miesta, kde sa filmovalo. Povedal, že táto "skúsenosť ho úplne nechala splynúť s krajinou a s ľuďmi." (lepo)
  • Film má na konte Strieborného medveďa za výnimočné umelecké stvárnenie z festivalu Berlinale 2010 a na18. ročníku MFF Art Film Fest 2010 v Trenčianskych Tepliciach sa stal aj víťazom ceny Modrého anjela (za najlepší film). (MikaelSVK)
  • Keď Pavel (Grigoriy Dobrygin) na začiatku filmu meria rádioaktivitu starej atómovej batérie (dozimetrom Sosna - výroba ZSSR), z ktorej neskôr chce otráviť seba a aj sušené ryby pre Sergeja (Sergey Puskepalis), udáva hodnotu rádioaktivity v starej jednotke, a to 400 R (röntgenov). Už dávka resp. výška 500 R počas 4 hodín je pre človeka smrteľná. (lepo)

Reklama

Reklama