Black and White Trypps Number Three

Krátkometrážní / Drama

USA, 2007, 11 min

Ben Russell

Koncept je tu podobný filmu Pörgés od Fliegaufa. Kamera sleduje skupinu ľudí tancujúcich na koncerte. Rozdielov oproti Fliegaufovmu filmu je niekoľko. V prvom rade je nám na začiatku ukázané, že ľudia vedia že sú filmovaní - čo zaujímavým spôsobom ukazuje na povahu masového tanca a na jeho podobnosť z herectvom - človek často chce pri tanci vyzerať čo najlepšie a pokiaľ sa úplne neoddá hudbe, vždy má v mysli i svoje okolie - akoby hral. Ďalším rozdielom je takmer úplná absencia strihu. Film zachytáva premenu hudobného koncertu na rituál, keď v druhej časti vymení dynamickú gitarovú hudbu za ambient (pravdepodobne adiegetického pôvodu) a spomalí rýchlosť záberov, čo v kombinácii s osvetlovaním bodovým jednofarebným svetlom vytvára priam až šamanistický nádych scény. A nakoniec sa film líši v celkovom vyznení - Fliegaufovi ide viac o zachytenie emócii jednotlivých ľudí, kdežto Russel sa snaží zachytiť práve spomínanú rituálnosť tanca. Ideálne filmy do tandemu. Podarené. 4,5 *.(4.2.2011)