THE MIGHTY PEKING MAN - Hongkongská odpověď na King Konga v produkci legendárního studia ´Shaw Brothers´ a oblíbený video kult Quentina Tarantina. Jede se tady podle klasického mustru filmů s přerostlou opicí – tzn. začíná se výpravou do hluboké džungle na úpatí himalájských hor, pokračuje se transportem opičáka (zde pod názvem „Peking Man“), dále půlhodinovým infernem v ulicích Hong Kongu, kdy Peking Man boří papundeklové domy, zašlapává civilisty a rozdává si to s tanky a helikoptéry a končí se tragickým vyvrcholením na nejvyšší budově města. Překvapivě zábavnější mi ale přišla první polovina. To když poslední člen výpravy se seznamuje se Samanthou – atraktivní divoškou (zde v podání hrající blonďaté fotomodelky Evelyne Kraft), která celý život prožila v divočině, nikdy nesundá svoje přiléhavé kožené spodní prádlo, Peking Man jí miluje a chrání a svojí životní harmonii s přírodou projevuje tím, že se za doprovodu příšerně kýčovité hudby mazlí s tygrem, leopardem a slonem. A nechybí ani kýčovité zpomalené zamilované hopkání po džungli za doprovodu zapadajícího slunce za obzor. Skutečné guilty pleasure!! Jasným plusem filmu je také to, že se zde pořád něco děje – útok slonů na vesnici, mořská bouře, přetahování Peking Mana s plně naloženými náklaďáky na stadionu (za užaslého přihlížení diváků) atd. a nablblé dialogové scény jsou tu zredukovány na minimum. Triky jsou dost zoufalé, v podstatě nijak se nezlepšily od dob ranných TOHO filmů s Godzillou – tj. primitivní okaté zadní projekce a herec navlečený v kostýmu opičáka mezi papundeklovými modely města a džungle, kde silně haprují proporce a jediná interakce s živými herci spočívá ve veliké chlupaté ruce, po které herci lezou.(27.2.2010)