Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 1

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Recenze (673)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hafström je slušný remeselník. S kvalitnými hercami vie zo sľubného scenáru vždy upiecť obstojnú thrillerovú jednohubku. Scenár k Obradu, ktorý by svojou nezaujímavosťou uspal aj nadopovaného koňa s červenými očami, mu to ale tentoraz neumožnil. Akoby produkcia spoliehala na to, že obsadenie efektne namejkapovaného Hopkinsa, energicky hádžuceho všetky odtiene hannibalovských úškľabkov, povýši nudnú banalitu na desivú thrillerovú jazdu. Nestalo sa, a nevýrazný O’Donoghue už vôbec nepomohol. Obrad nemá jediný naozaj silný moment a tematiku exorcismu, ktorú ako prvý geniálne zhmotnil Vyháňač diabla a naposledny zaujímavo variovala Emily Rose, neozvláštňuje absolútne ničím. Dokonca i Americká kliatba bola zaujímavejšia aspoň zasadením do historického prostredia a vizuálnymi chuťovkami. Obrad je slabý, nijaký, zbytočný. Celý čas smeruje k niečomu vačšiemu, čo sa napokon nedostaví. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Uf! No ještěže ty kudlanky máme! Nebýt jich, dělá si tu kdejaký posraný démon ze slaboduchých idiotů papírové čerty! Onehdá vypil kamarád v hospodě litr rumu, oči mu šly šejdrem, zachraplým, metalovým hlasem blábolil nesmysly a dělal na stole stojky! A já bláhový se bál, že mu z toho chlastu hráblo. Hovno. Posedlý byl, chudák! Příště rovnou běžím pro nejbližšího černoprdelníka a než ho ministrant dokouří, už naštěstí vím, jak mu poskytnout první pomoc! Pocákám ho pivem a zarecituju mu z příbalového letáku složení Thorazinu nebo jídelní lístek s pizzama. Na ďábla se holt musí italsky! Takové vymítání není žádná holá prdel! Teď, když vím, že je to opravdové a skutečně se to děje, nevystrčím bez latinského slovníku paty a každému dementovi se budu vyhýbat velkým obloukem, aby mě nepozvracel hřebíkama a já nechyt četra, jako Hopkinsovic Toníček. Když už nám Vatikán sem tam naservíruje nějaké to posvěcené, marketingové video, mohl by to alespoň udělat zábavně jako pan Friedkin. Čumět dvě hodiny na to, jak Hanibal Lecter s nějakým nevěřícím gayem, pardon, chtěl jsem říct Tomášem, unyle mávají krucifixy a citují Rituale Romanum, může přijít zábavné tak akorát pravidelným posluchačům nedělních blábolů pana faráře. A tak nám ti kluci římskokatoličtí vymítají a vymítají, a jestli se ještě neuvymítali, tak tam vymítají dodnes. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"Podle skutečné události" bych spíše ignoroval. Divák pak může mít podstatně kritičtější postoj k tomu, co se na plátně děje (a právem). Pokud to ale vnímám jako klasické hororové béčko, v tomhle případě s excelentním Anthony Hopkinsem, lze mluvit o uspokojivém nadprůměru. Může za to i atmosféra deštivé Itálie a především finální vymítání, které má (herecky) nečekané grády. SPOILER - Posedlý Hopkins je vskutku fenomenální. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nejprůměrnější z průměrných průměrů. Mikael Håfström není špatný režisér, tady ovšem narazil na ne zcela uspokojující scénář. Ono to sice nikdy není úplně hloupé, nelogické či zmatené - ale ten příběh zkrátka nemá potřebné grády či vyšší ambice. Anthony Hopkins v závěru září, škoda jen, že mu není dáno více prostoru než tomu nemastnému neslanému otravnému učni (rozumějte "sympatickému" hlavnímu hrdinovi, kterému máte fandit). Jinak u pár lekaček jsem se leknul, obrázky z Říma potěšily ... takže vzhledem k tomu, že jsem měl do kina volňásek, návštěvy nelituju :-D Pokud nemáte nějaké radikálně antikatolické názory, tak vás The Rite neurazí. Zásadnější otázkou však je, koho se snaží nadchnout. A já se obávám, že nikoho. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už jsem si u toho švédského režiséra všiml, že když chce, dokáže diváka vycukat vcelku fešně. Nejlíp mu to jde, když se z, na první pohled, normálního filmu, vyklube psychadelický vypatlákov, který mě ale baví, protože s divákem dokáže zahrát falešnou hru na tisíc způsobů. Obřad si tak na pomoc vzal látku, která je zaručeně podle pravdy, a která by nás pod postelí měla strašit každou noc: vymítání. To, co mě ale skutečně bavilo byl Anthony Hopkins, který přes to příběhové zbláznění zůstal sám sebou a ke konci ukázal, jak skutečný herec hraje, v tomto případě předvádí posednutého ďáblem. Šlo mu to. Nutno ale dodat, že jemu jde tak nějak všechno. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $37miliónovTržby USA $33,047,633Tržby Celosvetovo $96,047,633Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA $6,257,010 //počet predaných kusov 420,075║ Režisér Mikael Håfström je majstrom gradácie a napätia, rovnako tak mu vychádza aj dobrý výber hercov, ktorý vedia vo svojich úlohách zaujať, pútavý film, z niekoľkými dobre zvládnutými lakačkami a hustou atmosférou, prekvapenie. /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve Vatikánu. Natočit horor bez děsivých scén, bez napětí, bez atmosféry, bez chvilek úzkosti mi přijde jako skutečné rouhání. S mrazivým potem v zádech vzpomínám na Friedkinova Exorcistu, v němž se tu iracionální hrůzu narozdíl od Obřadu skutečně podařilo zhmotnit. Tohle je cesta pustým filmem... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přístup úvodních pětačtyřiceti minut je sice sympatický, ale potápí ho scénář, který z toho nedokáže vykutat něco více, respektive aspoň něco. Čili změna stylu od scény s náramkem je vlastně vysvobozením. Rázem je to takové "iniciační dobrodružství ještě-ne-otce Lankestera Merrina", byť ani tak se to nevyhrabe z průměrných vod. PS: Hloupěji a nesmyslněji použité CGI jsem snad ještě neviděl, proč "to" nenechat čistě jen na hercích? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VYMÍTÁM TĚ TY NEJNEČISTĚJŠÍ DUCHU. BAHNO NEŘESTÍ, PŮVODCE UTRPENÍ. JMÉNEM JEŽÍŠE KRISTA.....“ /// Teologický úvodník – co, kde a jak se Michael do církve dostal, pochybnosti o Bohu, o Ďáblovi a jeho skutcích. A když pochybnosti, tak jezuita otec Lucas a když on, tak první vymítání. A TO JE VŠECHNO? - lidi rozmazlení Constantinem budou plivat oheň. Naštěstí ne! SERU TI NA TVÝHO DUCHA SVATÝHO..... jo tak to už je lepší! Sympatickej, ale nevýraznej C .O´Donoghue, na okrasu přizvaná A .Braga, solidní režie a starý hříšník A. Hopkins, táhnoucí sám filmové okovy. Možná právě kvůli němu stojí pohádku o církevních ,,IDENTIFIABLE OBJECTS“ vidět. Pohádka, horor, nebo snůška pojebanejch nesmyslů vydávaných za skutečnost? Já ty ,,skutečné události“ vypustil a užíval si atmosféru propojení Ďábla a církve, která se (pro mě) zajímavě táhne (téměř) celým filmem. A pak že NENÍ V CO VĚŘIT! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Potřebuju vědět, jak dlouhej je kurz na EXORCISTU. 2.) Neustále pochybuji. 3.) Mé jméno je ,,Ba´al“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Konečně po dlouhé době horror, na který se dalo dívat. Parádní hudba a zvuk (BLU RAY), skvělé herecké výkony, napětí. Tento snímek by mne i přesvědčil, že Bůh a Ďábel existuje. Škoda jen, že ta novinářka byla taková šereda. Nechápu, proč tam tu kačenu z Brazílie strkali? 70% ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Inšpirované skutočnými udalosťami? Ten kto takýmto veciam verí, by sa mal okamžite dostaviť k psychiatrovi. Mávanie krížikom pred človekom ktorý je "posadnutý" (skôr posadnutý účinkami craku, amfetamínu, thc alebo inými návykovými látkami) a slepo dúfa, že odriekaním pripečeného verša z biblie dokáže z tela vyhnať diabla, môže vymyslieť len veriaci dement z cirkvi. Osobne si neželám nič iné ,ako pád a smrť celej svetovej cirkvi. Áno som vysoko neveriaci človek a preto "The Rite" hodnotím, ako sci-fi horor bez úvodnej hlášky "inšpirované skutočnými udalosťami" pretože to je úplný nezmysel. Jednoznačne by som dal ODPAD ak by som sa riadil tou komickou hláškou "skutočná udalosť". Ale radšej dám 4* za perfektnú atmosféra, za Anthonyho Hopkinsa a za dobrý SCI-FI horor................. Soundtrack Alex Heffes: 1. The Procedure ,2. Going to Rome ,3. The Accident ,4. The First Exorcism ,5. God's Fingernail ,6. Rosaria Caughs Up the Nails ,7. Michael Remembers/The Hospital ,8. Angeline's Father ,9. Phone Call to Father ,10. The Terror is Real ,11. Exorcism of Lucas Pt 1 ,12. The Final Exorcism ,13. The Farewell , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Buď opatrný, Michael. To, že sa rozhodneš neveriť v diabla, ťa pred ním neochráni.“ Hodnotenie 20% môže vyzerať prehnane prísne, ale ten film je tak neoriginálne a tuctovo napísaný, že ma tie dve hodiny utrápili ako... nebudem vymýšľať prirovnania, proste som sa hrozne nudil a ku koncu rozčuľoval nad tým, aké žánrové banality je schopný inak nie úplne nekvalitný režisér vydávať za „nového Exorcistu“. Zďaleka najlepší je Hopkins – a aj ten je zúfalo tuctový. Všetko ostatné (dialógy, výprava, dej) je zúfalo banálne. Už domrvený Vyháňač diabla: Počiatok mi pripadal lepší a vydarenejší, ako toto "veľdielo". Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Håfström skombinoval dve veci. Drama o hledani viry mladyho budouciho kneze a klasickej exorcistickej horor. Takze zatimco v prvni pulce se nic moc nedeje a hlavni hrdina premejsli, co se svym zivotem, v druhy nastoupi docela atmosfericka podivana. Sice se nekona nejakej nervydrasajici horor, precejen to je spis to drama, ale jakmile nastoupi na scenu Hopkins, jde kvalita filmu strme nahoru. No a zaver s vymitanim se poved a Hopkins si strihnul dalsi oskarovej vykon. Takze po mdlejsi prvni pulce nakonec spokojenost za slabsi 4*. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

"Co jste čekal, zvracení hrachové kaše?" Chtělo by se mi odpovědět, že vyvrhování obsahu útrob si u filmů kolikrát dokážu zajistit sama, o kroucení hlavou o 360 stupňů a lezení po zdi ani nemluvě, ale s těžkým srdcem se tentokrát pokusím nešaškovat a seriózně odpovědět, že jsem především nečekala hlavního hrdinu tak matného, že splývá s kulisami, a jedno klišé za druhým (ačkoli jiný konec to asi ani mít nemohlo). Holt si zase jednou tvůrci řekli "ále co, lidi, hoďte se do klidu, máme Tonyho, takže vy se rovnou přestaňte ztrapňovat nějakejma pokusama o herectví, tyhle prázdniny v Itálii nám studio protentokrát ještě zacvaká, tak piánko a cinzánko," a je z toho žlučníkově dietní hororový průměr s několika povedenými lekačkami, obstojně sešlým Hauerem a výborným sirem Anthonym vládnoucím scéně, ať už telefonuje během exorcismu nebo vyjevuje jméno Pána much. Zbytek je jedno velké What the hell... doslova. Nicméně po doběhnutí závěrečných titulků mě pohled na manžela s hřebíky v puse lehce zneklidnil, ovšem bylo mi sděleno, že jinak obraz na zeď prostě nepřitluče. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Solidní atmosférické řemeslo s několika kulervoucími momenty a bez nadsázky špičkovým finále, kterému hrozně ubližuje v podstatě jen motivová prostost, kde směřování a pointa filmu jsou jasně dány od začátku a pravděpodobně s tím souvisí i absolutní absence jakékoliv závěrečné katarze. 7/10... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ač sir Hopkins jako neortodoxní exorcista spaluje žáby v kamnech, přijímá telefonní hovory vprostřed obřadu a spojovacím materiálem na rekonstrukci kůlny se nechává zásobovat od posedlých pacientů, bylo pošetilostí si myslet, že utáhne všechno sám. Když pominu Řím a C.Hindse, jsou ostatní pouhým komparsem, hustota atmosféry vykazuje spíše sestupnou tendenci a pak je tu sterilní práce scénáristy, za kterou by zasloužil přes hlavu posledním vydáním vatikánské organizační směrnice Rituale romanum. Håfström je bez diskuze zručný řemeslník, ale vstoupil do něj zlý démon. Netřeba na Švéda cákat svěcenou vodu, přikládat krucifix na čelo a kurtovat ho k režisérské židli, aby prozradil jeho jméno. Já jej znám… Říká si Hollywood… ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Typická "håfströmovská" rutina, kterou čas od času pročísne závan atmosféry a dobrého hereckého výkonu (finální vymítání), ale jinak kde nic tu nic. Colin O'Donoghue nemá charisma a ke všemu má svoji postavu napsanou tak hloupě (dvě hodiny sleduju, jak lidi dělají psí kusy, ale pořád si budu kecat svoje), že budete kulit oči v sloup častěji, než kolikrát se ve filmu vyhánějí čerti. A že se to děje sakra často. 5/10 ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Krucifixy a kýbl svěcené vody s sebou aneb zdařilý mix fikce a reality! (Natočeno dle knihy novináře, jenž se zúčastnil exorcismů a mluvil s knězem, který absolvoval speciální vatikánské vymítačské kurzy). Film snaží vyvarovat známých klišé žánru jako je protáčení hlavy o 360 °, levitace atd., působí místy tedy velmi umírněně a někdy až možná příliš konzervativně, podobně se ze začátku jeví jezuita Lucas v podání A. Hopkinse. Kněz je však příjemně neortodoxní a klidně si při vymítání zatelefonuje./// Herecký nováček O´Donoghue je sympatický, konkurovat však výtečnému Hopkinsovi dokáže málokdo. A že umí být setsakra démonický, nám všem dokázal již před 20 lety v Mlčení jehňátek. Jeho postava není plochá (jak tomu v hororech bývá) a zajímavě se vyvíjí./// Občas mě naštvala přlišná snaha o navození děsu a psycho atmosféry či otravné morbidní flashbacky na Kovakova otce, který připravuje mrtvé tělo své ženy k pohřbu. Příběh filmu není o víře v Boha (ateistům nic nenutí, křesťany neprovokuje), ale spíše o víře v obecném slova smyslu. Kdyby se Obřad trochu sestříhal a do scénáře se přidala naopak filosofická rovina, která by více zpracovávala otázky typu, zda např. výskyt ďábla potvrzuje existenci Boha, nebo jsou-li dotyční lidé jen postižení vzácnými psychickými nemocemi či ne, mohl by z toho být vynikající film, možná i dokument./// Fanoušky seriálu Řím konkrétně Caesara potěší otec Xavier (C. Hinds). Kněžské roucho a role mu neskutečně sedí a charisma by mohl rozdávat. Obřad se natáčel v Říme a Budapešti, lokace jsou tedy velmi autentické, kostýmy taktéž, z čehož je cítit snaha o realističnost. A novinářka (nevýrazná A. Braga) měla naštěstí jen málo prostoru./// Ať už berete Obřad jako naprostou fabulaci či báchorku, nebo snahu se částečně seriózně vyrovnat s tímto celosvětovým fenoménem, bude pro vás film nadprůměrným zážitkem s řadou děsivých, dobře vygradovaných scén a kvalitními hereckými výkony + ďábelskou atmosférou. PS. Ďábel číhá všude, ale nezačněte hned vybíjet všechny muly s červenýma očima, které potkáte. S pozdravem Vaši ochránci zvířat. :) ()

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama