Šípková Růženka (festivalový název)

• Austrálie

Sleeping Beauty

Austrálie, 2011, 104 min

Julia Leigh

• Houdini

Zlatá Palma - výběr(20.6.2011)

• Renton

Scénář: Julia Leigh(20.2.2012)

Paní Leighová měla patrně zábavné dětství s vitálním dědečkem Stenlym, který ji na dobrou noc kuchtil odvar z makovic, aby se jí při tom prstění něco hezkého zdálo! Co čert nechtěl, asi se u toho jednou probudila, a když začala mít ve čtyřiceti tiky, poradil jí její psychiatr vyblít své trampoty na plátno, aby jí z toho traumatu náhodou nesrostly stydké pysky. Hvězda Savcova punče neměla po poslední klapce evidentně do čeho píchnout, a tak nepohrdla ani odpudivými geronty s gigantickým přirozením velikosti zamindrákovaného liliputa. A tak je na světě absurdní anatomický průvodce temnými zákoutími slečny Browningové, která je na tuhle roli sice trochu plochá, ale zato škaredá, a nepochybně prokrví ego nejednoho staříka i bez modrého zázraku!(1.11.2011)

,,SPÁNEK DĚLÁ DIVY. BUDEŠ SE CÍTIT NÁRAMNĚ ODPOČINUTÁ“....... /// Bejt v Austrálii rebel, ještě neznamená trávit svůj čas ve společnosti ,,Handa“ a jeho gangu. Svůj postoj můžeš vyjádřit i tím, že vezmeš ,,zvláštní“ práci (samozřejmě za slušný prachy). Tak jako Lucy, jejíž vagína už není chrámem, má barvu ... (to si zjistěte sami) a s hulením jonta (i ptáka) nemá problém (mluvím o Lucy...samozřejmě...). Ano, je tu nahota na prodej.... - a přesto bych si dovolil napsat, že to není erotickej film. V příběhu plným nahý krásy, slintajících dědků a zajímavě zajímavý E.Browning, působí erotika někdy až odpudivě. (Ale třeba někteří zůstanou stát ... a s votevřenou hubou čumět, jako ,,POMO“ na komentář od ,,verbala“). Zvláštní film, zvláštní konec, ale na druhou stranu – zase o tolik nejde. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Sháním servírky a nevím, jak by měl vypadat pohovor. 2.) Mám předplatné na stránky ,,XXX“ – kategorie: důchodci a jejich fantasie. 3.) Už nechci spát zadarmo! 4.) Thx za titule ,,Stuďo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *(30.10.2011)

• viperblade

Když jsem na tento film viděl trailer, nevypadal vůbec špatně, měl unikátní atmosféru a hlavně příběh, který napadl už asi každého, kdo zná pohádku o Šípkové Růžence a je mu nad 15 let… :-) Byl jsem zvědavý, co z toho vznikne a upřímně mě zklamalo, že z toho vznikla taková blbost. Sleeping Beauty se snaží být filmem uměleckým. To ale není omluva proto, aby postavy neměly motivaci pro to, co dělají. Například hlavní hrdinka - co o ní víme? Je drzá, umí přesvědčivě lhát (i své matce do telefonu) a v jejím životě je pár lidí, o nichž se toho taky moc nedozvíme (kdo byl ten umírající, její bývalý, kamarád, bratr?) ale o ně mi nejde. Proč nevychází s matkou, co se mezi nimi stalo? Proč se chová jako děvka (scény z baru)? Nic ani náznaky něčeho, čeho bych se jako divák mohl chytit a co by mi pomohlo pochopit chování hlavní hrdinky a pak s ní i soucítit. A tohle je problém - pokud s hlavní hrdinkou nesoucítíte, tak je jasné, že se vám tento film nebude líbit, protože vás jednoduše nezajímá, co se (jí) stane dál. A že se toho moc nestane… To režisérce/scenáristce nikdo neřekl, že normální film by měl mít i konec? Ne jen "jako" konec, kde se něco stane a najednou se rozjedou titulky, ale konec? Umění jde dělat i trochu srozumitelněji, si myslím, nicméně tenhle film nepovažuju za umělecký. On se jen snaží být něčím jiným, něčím co bohužel není, protože mu to scénář nedovoluje. Škoda, trailer vypadal slibně. Plusové body za občasnou atmosféru a za Emily, které by neškodilo, kdyby trochu pojedla. 40 % s tím, že tohle, ať už to mělo být cokoliv, už fakt nepotřebuju vidět znovu.(16.3.2012)

• zelvopyr

Kdysi herečka byla vzásadě totéž co prostitutka, poslední dobou se ten rozdíl zase pomaloučku stírá... Trochu s rezervou -- ale obecně vzato... P.S. nízké hodnocení proto, že asi ještě nejsem tak starý, abych nad tou holkou slintal jako oni pánové a abych ani nevyžadoval, aby to byl film (což jsem si myslel, že bude)   :)(25.2.2012)

Mnohem raději bych byl, kdyby se to všechno odehrávalo v oparu bezčasí. Takhle totiž jakž takž funguje jen ta aristokratická linie a zbytek je výplňková nuda, které se nedaří charakterizovat ani ukotvit postavy. Nemůžu tomu chvílemi upřít erotický napětí, vzdáleně to může připomínat i Eyes Wide Shut, ale dneska jen průměr.(18.10.2011)

Na Sleeping Beauty je cosi příliš mrazivého a příliš stoického, než aby se dala shlédnout bez sevřeného žaludku.(17.10.2011)

Vskutku netradiční zobrazení příběhu o spící krásce. Sympaticky chladné a přestože je zde ona kráska každou chvíli (polo)bnažená, nezřídka vede necudné řeči a nechává se ve spánku osahávat, veskrze asexuální. Už ani ten spánek není tím, čím se zdá být, odfrkl podrážděně jistý Oneiros a hodil si písek od očí...(1.2.2012)

Dokonale zneklidňující záležitost. Už dlouho jsem neměla u filmu tak nepříjemný pocit. Na druhou stranu mi ale vadila tajemnost ze strany Lucyiny postavy, protože se nikdy nedozvíme, co ji vlastně k jejímu povolání donutilo, ani proč má takový problém navázat vztah. Nicméně i přesto nebo právě proto ten film funguje. Jedná se v něm totiž spíše o samotný prožitek než o hlubokou zápletku.(17.10.2011)

• Pilda17

Nadmíru nudné drama.. 4/10 = 40%(18.12.2011)

• becki_tu

Radši ani nechci vědět, kde k takovému perverznímu námětu paní režisérka přišla. Celý film má pomalé až ubíjející tempo, kterému ještě "pomáhá" nudná režie, nulová charakteristika jednotlivých postav, spousta explicitní erotiky, spousta zbytečných nicneříkajících scén, absence hudby a tak dále. Tohle byl omyl.(5.11.2011)

• Dharter

To je běžné, mít ve filmu porno za $50?(25.10.2011)

Miluju filmy, ve kterých musíte neustále přemýšlet o psychologii a charakterech postav. Ve Sleeping Beauty se mi dostává všeho. Neuvěřitelně tajemné psychologické dílo, které vypovídá o zvrhlosti lidí a o tom, jak snadno lze zneužít ženskou krásu a křehkost. Hluboce znepokojující snímek...(15.12.2011)

Žaludek sevřený víc než stehna bojácné panny v setmělém parku. Až na to, že kolega acsmp film před psaním obsahu vůbec neviděl, dobrý. Totiž, film je výborný, znepokojuje mě jen (zatím) nízké hodnocení, ale asi většina z 23 dosavadních hodnotitelů byla zase naopak znepokojena tímto filmem. Podobnost s Eyes Wide Shut je zřejmá, nikoliv však v inspiraci. Necítím absenci vysvětlujících prvků, proč Lucy potřebuje prostředky je zřejmé, ostatní nemá být dopovězeno, a to je dobře. Emily Browning!(20.10.2011)

Vyhraněný film, jehož forma působí na smysly umírňujícím, tišícím dojmem, až se někdy chce spát, což je však očividně záměr s ohledem na téma. Příběh je pak komponován do výjevů, které osvobozeny od nějaké tradiční dramaturgie (odkrajovány od sebe mrkáním, neboli černými pauzami zatmívaček) přicházejí jeden za druhým a vyvolávají pocit zastřeného snu. Logický výběr do Cannes, jakožto protipól nabitým filmům mužských tvůrců.(18.12.2011)

Jsem si nejdříve myslel, že se podle anglického názvu jedná o novou verzi pohádky o Šípkové Růžence. Mladá dívka v tomhle filmu opravdu usíná, ale pro zcela jiné účely a za jiných podmínek. Naše hrdinka jménem Lucy se rozhodne něco si přivydělat a na inzerát přijme práci luxusní společnice pro bohaté a hlavně zvrhlé páprdy, kteří poté co je jí její šéfovou podáno uspávadlo, si s ní můžou v posteli dělat co se jim zlíbí akorát pohlavní styk je zakázán. Chudák holka jen vzdáleně tuší co to s ní ti chlípníci ve spánku provádějí a krutou pravdu se dozvídá až už je pozdě. Emily Browning většinu filmu toho na sobě moc nemá, což pánské publikum potěší. Import z Austrálie usiluje o to, aby šokoval a režisérka prokázala nejen svůj sklon k perverzi, ale také to, že je schopná natočit hodně divný film se zvláštním charakterem hlavní postavy, který si hodně těžko získá příznivce z řad běžného konzumního diváka. Ten se filmu obloukem vyhne a ostatní si ho pustí ze zvědavosti. To samé jsem udělal i já. 60%(31.10.2011)

• Freemind

Chce to asi notnou dávku talentu udělat z filmu o zvrhlých sexuálních představách flákotu, která je znepokojující a strhující asi jako Receptář s Přemkem Podlahou. Je to prohra na všech frontách, kromě kamery a obličeje slečny Emilky tady prakticky nic nestojí za zmínku. Z každého dialogu, scény a postavy je cítit nesnesitelná póza a nabubřelost, explicitní záběry na staříky slintající nad mléčně bílým tělíčkem hlavní hrdinky nešokují ani neznechucují, ale prostě nudí. Naprosto zbytečný počin.(10.3.2012)

Takže pro příště: nečíst obsahy filmů. Protože to, co tu vypráví acsmp je zřejmě úplně jiný film, který ještě nikdo nenatočil. Bravo. Co se Sleeping Beauty týče, film je sice líbivý a mírně skandální. Osciluje mezi již zmiňovaným Eyes wide shut a nezapře v sobě prvky Buňuelovy Belle de jour. Zároveň ale přináší nový prvek v podobě mladé dívky, která vlastně netuší, kam patří a co od života čeká (rozhovor s klukem, co teď chodí s Helen). Co mi vadilo, byl styl vyprávění. Jde vlastně jen o jakési obrazy z Lucyina života. Svým způsobem je to možná lepší, než kdyby film zacházel do drobností. Mně ale nějaké ty detaily přece jen chyběly. Motivace Lucy k Silver servisu je zcela zřejmá a vysvětlená. I další prvky nepůsobí nedomyšleně. Jen jsem asi očekávala jiný konec. Přijde mi to celé jako obrovská bublina slibující skandální scény pro jeden typ diváků a hlubokomyslné rozhovory pro intelektuály. Ale ve výsledné fázi film právě na tomhle ztroskotal. Jinak Emily Browning je kočka. PS: Po noci strávené přemýšlením nad tímhle filmem přidávám ještě pár bodíků navíc za ono existencionálně pátrající dívčí já.(27.10.2011)

• MartinezZ

1) Film jsem zdaleka neviděl v jeho plné délce. Nějak jsem nenašel důvod sledovat život mladé prodejné děvky. ~ 2) pravděpodobně díky tomu jsem absolutně nepochopil závěr a tedy film => a) Ztracených 30 minut života, b) Smažte někdo obsah filmu, který napsal acsmp, protože jeho popis děje sedí asi tak z 10%. ~~~ PS: A proč hodnotím film, který jsem ani celý neviděl? Protože mě absolutně ničím nezaujal. Ani rádoby skandální erotikou, ani vyšisovanou hlavní "hrdinkou", ani perverzními dědky.(3.11.2011)

<< předchozí 1 2 3 4